Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 18. septembris
Liesma, Elita, Alita

Pasaules Dabas fonds sāks Gaujas pietekas Vildogas upes tecējuma atjaunošanu

Pasaules Dabas fonds sāks Gaujas pietekas Vildogas upes tecējuma atjaunošanu, aģentūru LETA informēja Pasaules Dabas fonda komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga.
Projekta laikā plānota divu zivīm nepārvaramu caurteku pārbūve Vildogas upē, kas atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Rezultātā plānots atjaunot upes dabisko tecējumu visā tās 18 kilometru garumā.
 
Pārbūves darbu laikā cilindriskās betona caurtekas tiks aizvietotas ar piemērotāku risinājumu - pusmēness formas caurulēm, kas ļaus upei saglabāt tās dabisko tecējumu. Pārbūves darbi norisināsies ārpus zivju nārsta sezonas, lai būvniecības laikā atstātu pēc iespējas mazāku ietekmi uz upes ekosistēmu.
Pēc caurteku nomaiņas tiks atjaunoti arī ceļi, kas ved pāri caurtekām, pārklājot tos ar granti un smiltīm, tādejādi atjaunojot sākotnējo infrastruktūru.
"Latvijas upēs ir apmēram 60 000 caurteku, no kurām pat puse varētu būt migrācijas šķēršļi. Tas nozīmē, ka šīs caurtekas ietekmē upes ekoloģisko stāvokli, kavē zivju migrāciju, kā arī nav piemērotas pastiprinātiem nokrišņu daudzumiem, kas saistīti ar klimata pārmaiņām un rada plūdu risku," norāda Pasaules Dabas fonda Ūdeņu programmas vadītāja Magda Jentgena.
 
Papildus tam Pasaules Dabas fonds organizēs informatīvu sanāksmi un vairākus pārgājienus vietējiem iedzīvotājiem un citiem interesentiem.
 
Šie pasākumi sniegs iespēju iepazīties ar pareizi izbūvētu caurteku priekšrocībām, kā arī brīvi plūstošu upju un zivju migrācijas ceļu nozīmi. Pārgājienos dalībnieki varēs novērot ūdens līmeņa un ekosistēmas izmaiņas dažādās sezonās. Projekts veicinās plašāku sabiedrības un profesionāļu izpratni par caurteku ietekmi uz upēm un to atjaunošanas iespējām.
Migrējošo zivju sugu populācija Eiropā pēdējo 50 gadu laikā ir samazinājusies par 93%, tādēļ esot nepieciešams atjaunot to dabiskos migrācijas ceļus uz piemērotām nārsta vietām.
Gaujas pietekas, piemēram, Vildogas upe, esot īpaši nozīmīgas jūras foreļu un upes nēģu nārstam, un tā ir piemērota vieta zivju mazuļiem. Likvidējot šķēršļus Gaujas pietekās, palielināsies migrējošām zivju sugām pieejamās dzīvotnes un līdz ar to arī šo sugu populācijas.
 
Līdz 2027.gadam Latvija ir apņēmusies atjaunot vismaz 50 kilometrus upju, nojaucot vai pārbūvējot dažādus šķēršļus, kas ierobežo zivju migrāciju un upju brīvu tecējumu. Šis darbs ir daļa no plašāka Eiropas Savienības mērķa, kas paredz līdz 2030.gadam atjaunot vismaz 25 000 kilometrus brīvi plūstošu upju visā Eiropā.
 
Projekts "Divu nepārvaramu caurteku rekonstrukcija ekoloģiski nozīmīgajā Vildogas upē" tiek īstenots no 2024.gada 1.augusta līdz 2025.gada 31.augustam, un tā kopējais finansējums ir 153 508 eiro, ko nodrošina "Open Rivers Programme".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

“Baltiešu cenrādis” sāk apstiprināties

Dienai ir izdevies gūt apstiprinājumu vismaz vienam Latvijai neglaimojošam faktam, kas garāmejot tika pieminēts piektdien demonstrētajā Alekseja Navaļnija pretkorupcijas fonda izmeklēšanā par to, kā ...

Visu laiku vājākā valdība

Pagājušajā nedēļā apritēja gads, kopš tika apstiprināta Evikas Siliņas vadītā valdība. Atskatoties uz šajā periodā paveikto un nepaveikto, Diena un Dienas Bizness devuši vērtējumu ministru iespētajam...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas