Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Patvēruma meklētāju uzņemšanai atvēlēts vairāk naudas, nekā bijis nepieciešams

Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka patvēruma meklētāju pārvietošanai un uzņemšanai paredzēti ievērojami lielāki līdzekļi, nekā bijis nepieciešams. No 2016. gadā piešķirtajiem 7,29 miljoniem eiro izlietoti 5,58 miljoni eiro. Lielākā daļa tērēta atbilstoši rīcības plānā paredzētajiem mērķiem, bet ir arī neatbilstoši tēriņi, portālu Diena.lv informēja VK pārstāve Zane Ozola.

Rīcības plānu patvēruma meklētāju pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā valdība atbalstīja 2015.gada nogalē, paredzot tā izpildei 2016. un 2017.gadā teju 15 miljonus eiro. Rīcības plānu paredzēts izpildīt līdz 2017.gada beigām, bet no 2018.gada līdzekļus paredzēts iekļaut ministriju budžeta bāzes izdevumos.

VK, veicot ikgadējo finanšu pārskatu revīziju ministrijās, īpaši pievērsusi uzmanību rīcības plāna izpildei piešķirto līdzekļu izlietojumam. Revīzijā konstatēts, ka Ministru kabinetā līdz šim nav vērtēta rīcības plāna izpilde un nav analizēti sasniegtie rezultāti. Rīcības plānam piešķirtie valsts un Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļi lielākoties tērēti atbilstoši mērķiem. Tomēr to apmērs bijis nepieciešams ievērojami mazāks, nekā sākotnēji paredzēts.

VK ieskatā ir jāizvērtē rīcības plāna ietvaros veikto pasākumu rezultāti, atbilstoši pārskatot nākamajos gados piešķiramā finansējuma apmēru. Nebūtu pieļaujams, ka ministriju budžeta bāzes izdevumos tiek paredzēti līdzekļi, kas šim mērķim nav nepieciešami. VK ierosinājusi valdībai veikt attiecīgo izvērtējumu.

No 2016. gadā izlietotajiem 5,58 miljoniem eiro 12 % jeb 646 tūkstoši eiro bijuši tiešie patvēruma meklētāju uzņemšanas un izmitināšanas izdevumi, kurus veido samaksa par medicīnas precēm, valodas apmācību un tulkošanu, kā arī līdzekļi uztura naudai un pabalstam. Lielākā daļa finansējuma jeb 73 % izlietoti infrastruktūras attīstībai, palielinot patvēruma meklētāju un aizturēto ārzemnieku izmitināšanas iespējas. Savukārt 15 % bijuši administratīvie izdevumi, kas ietver atlases vizītes Itālijā un Grieķijā, personu pārvietošanu uz Latviju, drošības un citus pasākumus.

Infrastruktūras attīstībai piešķirtais finansējums izmantots esošo patvēruma meklētāju izmitināšanas centra Mucenieki telpu rekonstrukcijai un jaunu telpu izbūvei - šim nolūkam iegādāta nepabeigta daudzdzīvokļu ēka Bundulīši. Rezultātā patvēruma meklētāju izmitināšanas iespējas Latvijā pieaugušas no 200 līdz 450 vietām, savukārt aizturēto ārzemnieku - no 84 līdz 168 vietām.

Rīcības plāna ietvaros 2016. gadā bija paredzēts paaugstināt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes kapacitāti, izveidojot 16 jaunas darbavietas. Patvēruma meklētāju skaita pieaugums gan nav bijis tik būtisks, kā plānots, tāpēc darbā tika pieņemti tikai seši jauni darbinieki. Līdz ar to izveidojās līdzekļu pārpalikums. Revidenti konstatējuši, ka no 16 jauno amata vietu izveidošanai paredzētajiem līdzekļiem atalgojums maksāts 59 personām, tā neatbilstoši izlietojot 200 612 eiro.

Kā atsevišķs rīcības virziens plānā tika paredzēta patvēruma meklētāju sociālekonomiskā iekļaušana. No šim mērķim kopumā izlietotajiem 562 tūkstošiem eiro 68 % jeb 381 tūkstoši eiro ir ES fondu līdzekļi. Tie izmantoti atbalsta pasākumiem veiksmīgākai integrācijai, piemēram, valodas apguvei, sociālā darbinieka un tulka pakalpojumiem.

Kopumā uz Latviju 2016.gadā pārvietotas 169 personas, no kurām 80 bija nepilngadīgas. Noteiktie atlases kritēriji paredz, ka priekšroka tiek dota ģimenēm ar bērniem, personām ar vismaz vidējo izglītību un svešvalodu zināšanām, kā arī tiem, kas pauž skaidru piekrišanu pārvietošanai uz Latviju.

Top komentāri

LatvietisParastais
L
Nelegālo imigrantu programmas būtība izteikta pirmajā rindkopā, līdz 2017.gada beigām "apgūt" ap 15 (piecpadsmit!!!) miljoniem EUR, no 2018.gada ieplānot izdevumus ministriju budžetā. Viens vienīgs mērķis - uzsildīt rociņas uz miljonu apgūšanu, bet kas notiks ar valsti pēc šo svešo persona iepludināšanas, tas jau nevienu varturi vairs neuztrauc!
es
e
nu ko, forši... 15 miljoni babaju labklājībai... a veselības budžetu kopā savilkt nevar... socialais budžets pa vīlēm irst... Polija malači...
Olita
O
Tas ir kartejais apliecinajums tam, ka Latvijas debila, idiotu valdiba, ieredni, ministri neskaita Latvijas nodoklu maksataju naudu to dalot pa labi un kreisi nekontrolejot, nepamatojot tadejadi apzog Latvijas mensionarus, kuriem par muza darbu ar darba stazu maksa nieka 300 eiro/menesi, jo, luk, naudas neesot valsts budeta, bet svesienieku aprupei iedala neskaitamas summas, noladetie Latvijas valsts izlaupitaji un latviesu tautas slepkavas ir Latvijas prezidenti, ministri, deputati, ieredni.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas