Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pavļuts: Omikrona lipīgums ir izteikts, taču nav pierādījumu par vakcīnu sliktu efektivitāti

Jaunā SARS-CoV-2 paveida omikrona lipīgums ir izteikts, taču, pētnieku ieskatā, šobrīd nav pierādījumu par to, ka pašreizējās vakcīnas pret Covid-19 šajā gadījumā slikti aizsargātu pret smagu slimības gaitu, valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Līdz šim Latvijā konstatēti 14 gadījumi, no kuriem pieci nav saistīti ar ceļojumu uz ārvalstīm, turklāt vairums šo inficēto ir vakcinēti. Tāpat zināms, ka vismaz trīs gadījumi saistīti ar ceļojumu uz Zviedriju, divi - Norvēģiju un vēl divi - Lielbritāniju. Saskaņā ar Veselības ministrijas uz valdības sēdi sagatavoto informāciju, vismaz pieci gadījumi atklāti, veicot testēšanu lidostā un kopumā identificētas vismaz 55 kontaktpersonas.

Slimību profilakses un kontroles centrā aģentūrai LETA pavēstīja, ka saistībā ar pirmdien veikto testēšanu lidostā saņemti septiņi ziņojumi par pozitīviem Covid-19 gadījumiem, taču tie nav apstiprināti kā konkrēti omikrona paveida gadījumi. No šiem viens gadījums ir ar aizdomām par omikrona paveidu un nosūtīts sekvencēšanai.

"Runājot par imunitāti un omikronu, šobrīd ir pieejamie pirmie pētījumi no laboratorijas, kas liecina par to, ka atveseļošanās un pēcvakcinācijas efekts uz šo vīrusa variantu ir mazāks. Šis variants varētu būt lipīgs un inficēt arī vakcinētus un pārslimojušus cilvēkus. Tai pašā laikā uz šo brīdi nav pierādījumu un dati neliecina, ka vakcīnu aizsardzība pret smagām slimības formām būtu samazināta," skaidroja ministrs.

Veselības ministrijas apkopotie dati par laika periodu līdz 12.decembrim liecina, ka Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu vidū ir atklāti 766 omikrona gadījumi. Vairums no tiem atklāti trīs valstīs - Dānijā (195), Norvēģijā (109) un Vācijā (82). Līdz šim visi gadījumi, par kuriem ir pieejama informācija par smaguma pakāpi, bija asimptomātiski vai viegli. Ar ceļojumiem saistīti tikai 13% gadījumu. Taču, kā norāda Veselības ministrijā, šie skaitļi būtu jāvērtē piesardzīgi, jo apstiprināto gadījumu skaits nav liels.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Covid-19 omikrona varianta parādīšanos pasaulē, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra eksperti sagatavojuši piecus iespējamos epidemioloģiskās situācijas attīstības scenārijus, liecina Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktora Jurija Perevoščikova otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā prezentētie materiāli.

Pirmais scenārijs varētu būt vislabākais sabiedrībai, proti, neraugoties uz to, ka omikrona variantam ir augsta infekciozitāte, var pieļaut, ka tam ir zema spēja izraisīt smagus gadījumus. "Tas ir ideālākais notikumu attīstības variants," komentēja eksperts.

Otrais scenārijs ir bāzes scenārijs, proti, nekas nemainās un turpinās "Delta" varianta dominēšana.

Trešais scenārijs ir tāds, ka omikrona variantam ir augsta infekciozitāte, bet spēja izraisīt smagus gadījumus ir līdzīga "Delta" variantam.

Ceturtais scenārijs paredz, ka ir samazināta vakcīnu efektivitāte, tomēr smagie gadījumi tiek novērsti.

"Piektais ir visdrūmākais teorētiskais scenārijs, proti, omikronam ir pilna tolerance pret iepriekš iegūto imunitāti," norādīja Perevoščikovs, gan uzreiz piebilstot, ka ir jāgaida, kādi būs jaunākie zinātniskie atzinumi par šo variantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas