Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pēc reorganizācijas profesionālās izglītības iestāžu skaitu līdz 2015.gadam samazinās teju uz pusi

Pēc reorganizācijas profesionālās izglītības iestāžu skaitu līdz 2015.gadam paredzēts samazināt teju uz pusi – no pašreizējām 57 līdz 30, tostarp būs izveidoti 14 kompetences centri.

No šā gada 1.septembra darbu sāks 40 profesionālās izglītības iestādes, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais informatīvais ziņojums, kuru ceturtdien uzklausīja un akceptēja Nacionālā trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Ziņojumā norādīts, ka profesionālo skolu tīklu pārveido, ņemot vērā potenciālo audzēkņu skaita prognozi katrā novadiem laikā līdz 2015.gadam. Salīdzinoši - ja 2008./2009.mācību gadā profesionālās izglītības iestādēs bija 38 819 audzēkņi, tad 2013./2014.mācību gadā to skaitu prognozē 23 700.

IZM norāda, ka bez papildu finansējuma nav iespējams veiksmīgi turpināt sākto profesionālās izglītības sistēmas reformu un netiks sasniegti reorganizācijas mērķi.

Jaunveidojamie profesionālās izglītības kompetenču centri nodrošinās ne tikai sākotnējo profesionālo izglītību, bet darbosies arī kā attiecīgā reģiona metodiskais centrs, sadarbosies ar nozaru asociācijām un nodrošinās pedagogu tālākizglītību, mācību satura pilnveidi, tostarp Eiropas struktūrfondu aktivitāšu ietvaros, nodrošinās pieaugušo tālākizglītību un bezdarbnieku pārkvalifikāciju. Tāpat kompetences centru eksperti novērtēs ārpus formālās izglītības sistēmas iegūtās profesionālās kompetences.

Profesionālās izglītības optimizācijas ietvaros, izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, 26 skolās īsteno 51 projektu par kopējo summu 60,4 miljonu latu apmērā.

Pēc reorganizācijas uzlabosies profesionālās izglītības piedāvājums un struktūra, apvienojoties reorganizējamām skolām. Pēc profesionālo skolu apvienošanas IZM atbrīvosies no nepieciešamības apsaimniekot ēkas, ko skolu tīkla apvienošanas dēļ vairs neizmantos. Tās nodos "Valsts nekustamo īpašumu" (VNĪ) rīcībā.

Profesionālās izglītības iestāžu tīkla reorganizācija sākta 2010.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas