Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pētījums: Cilvēkiem ar kustību traucējumiem pieejamo vietu skaits joprojām ļoti mazs

Veicot līdz šim vērienīgāko vides pieejamības apsekošanu Latvijā un pārbaudot vairāk nekā 22 000 dažāda veida objektu, par pieejamiem un daļēji pieejamiem invalīdiem atzīti 1111 objekti, portālu Diena.lv informēja projekta Mapeirons pārstāve Laura Andžāne.

Šovasar, apsekojot objektus visā Latvijā, lielākā uzmanība tika pievērsta pilsētu centriem un publiskām vietām – aptiekām, veikaliem, ēdināšanas iestādēm, valsts un pašvaldību institūcijām, izklaides vietām, medicīnas un sociālajām iestādēm, transporta infrastruktūrai u.c.

No apsekotajiem un pēc īpašiem kritērijiem pārbaudītajiem vairāk nekā 22 000 objektu cilvēkiem ar invaliditāti ir pieejami vai daļēji pieejami 1111 objekti – 932 no tiem atzīti par pilnībā pieejamiem, savukārt 179 – par daļēji pieejamiem.

"Apsekošanas rezultāti liecina, ka cilvēkiem ar invaliditāti pieejamo vietu skaits joprojām ir pārāk mazs. Viens no biežākajiem iemesliem vides objektu nepieejamībai ir nepareiza izbūve, kas savukārt izriet gan no izpratnes trūkuma par to, cik liela nozīme ir vides pieejamībai, gan no normatīvo aktu prasību nepārzināšanas. Ir jāsaprot, ka pieejamība sevī ietver daudz vairāk nekā tikai ratiņu nobrauktuves un uzbrauktuves – tā cilvēkam ar kustību traucējumiem sniedz iespēju komunicēt ar cilvēkiem, nodrošina pieeju ikdienai un arī dzīvībai nepieciešamiem pakalpojumiem. Jo pieejamāka vide, jo lielāka iespēja cilvēkam būt patstāvīgam, neatkarīgam un kvalitatīvi pavadīt laiku ārpus mājas," stāsta Ivars Balodis, Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs.

Vides apsekošanas rezultāti liecina, ka pieejamākie reģioni Latvijā ir Rīga un Vidzeme, kam seko Kurzeme, Zemgale un Latgale. Par cilvēkiem ar invaliditāti pieejamākajām pilsētām Vidzemē atzītas Valmiera, Sigulda un Gulbene, Kurzemē – Liepāja, Ventspils un Nīca, Zemgalē – Jelgava, Tukums un Bauska, savukārt Latgalē par pieejamākajām var nosaukt Daugavpili, Varakļānus un Līvānus. Turpretim par nepieejamākajām pilsētām atzītas Krāslava, Saulkrasti un Mērsrags. 

Kā labās prakses piemēri vides pieejamības jomā minami uzņēmumi, kas ne tikai atbalstījuši projekta Mapeirons īstenošanu, bet arī savās uzņēmuma telpās un uzņēmuma pārraudzībā esošajā infrastruktūrā radījuši "ratiņiem pieejamu un draudzīgu" vidi – tostarp VAS Latvijas dzelzceļš, SIXT, Rimi Latvia un Ecolines

Apsekošanas tūres gaitā iegūtie dati apkopoti pirmajā mobilajā vides pieejamības aplikācijā Mapeirons, kas ļaus ērti un operatīvi pārliecināties par aptiekām, veikaliem, restorāniem, institūcijām un daudziem citiem objektiem, kuri pieejami cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī vecākiem ar bērniem ratiņos

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas