Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: Latvijā joprojām augsts smēķētāju īpatsvars, trūkst informācijas par smēķēšanas alternatīvām

Neskatoties uz dažādiem tabakas izstrādājumu aprites un smēķēšanas ierobežojumiem, kā arī pastāvīgi augošo akcīzes nodokli, Latvijā joprojām saglabājas augsts tabakas un nikotīna lietotāju īpatsvars. To apliecina otrdien konferencē par smēķēšanas kaitējuma mazināšanas perspektīvām Bezdūmu sabiedrības veidošana Latvijā prezentētais pētījumu un konsultāciju kompānijas Kantar šā gada oktobrī veiktais pētījums Bezdūmu tabakas produktu attīstības perspektīvas Latvijā.

Pētījums atklāj, ka tabaku un nikotīnu saturošus izstrādājumus lieto vairāk nekā ceturtā daļa  jeb 28 % Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem, no kuriem absolūtais vairākums jeb 91 % smēķē cigaretes (turklāt ar augstu lietošanas intensitāti – 63% cigaretes lieto regulāri).

Savukārt cigarešu alternatīvas – E-cigaretes un karsējamo tabaku – lieto vien 3-6% no aptaujātajiem, attiecīgi no visiem tabaku un nikotīnu saturošo produktu lietotājiem E-cigaretes lieto 11%, savukārt karsējamo tabaku 16 %. Trešā daļa jeb 34% Latvijas iedzīvotāju ir norādījuši, ka viņu ģimenē kāds cits pilngadīgais smēķē cigaretes.

"Analizējot pētījuma datus, mēs redzam, ka tie pilnībā atspoguļo realitāti – smēķēšanas izplatību nevar mazināt ar vispārējiem ierobežojumiem, aizliegumiem un nodokļu paaugstināšanu, lai atturētu jauniešus no smēķēšanas uzsākšanas un motivētu smēķētājus atmest, būtiskākais ir sabiedrības informētība un apkārtējo atbalsts. Mūsu viedoklis, un to apliecina arī pētījuma rezultāti, ir, ka sabiedrībai, īpaši smēķētājiem, būtu jābūt pieejamai pilnīgai un objektīvai informācijai gan par smēķēšanas kaitīgumu, gan atmešanas iespējām, gan par potenciāli mazāk kaitīgām bezdūmu alternatīvām smēķēšanas seku mazināšanai," uzsver Bezdūmu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Olga Silakaktiņa.

Lielākā daļa (70%) Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem uzskata, ka smēķētāju skaita samazināšanai nepietiek vien ar stingrāku regulējumu un akcīzes nodokļa paaugstināšanu, ir nepieciešama publiska diskusija/ sarunas par smēķēšanas izplatības ierobežošanu, kā arī 64% iedzīvotāju piekrīt viedoklim, ka ir nepieciešams uzsākt aktīvu diskusiju/sarunas ar smēķētājiem, lai cigaretes paliktu pagātnē.

Kopumā pieejamās informācijas apjoms par alternatīviem bezdūmu produktiem vērtējams kā nepietiekams, jo tikai aptuveni trešā daļa jeb 36% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem, kuri lieto tabaku un nikotīnu saturošus produktus, bet nav E-cigarešu vai karsējamās tabakas lietotāji, uzskata, ka viņiem ir pieejama visa nepieciešamā informācija par alternatīviem bezdūmu produktiem – elektroniskajām cigaretēm un karsējamo tabaku, kamēr 55% norāda, ka viņiem nav pieejama visa nepieciešamā informācija.

Vairāk nekā puse (59%) iedzīvotāju uzskata, ka pieaugušajiem smēķētājiem ir jābūt pieejamam alternatīvu bezdūmu produktu klāstam, kā arī objektīvai informācijai par tiem, savukārt 42% iedzīvotāju uzskata, ka pieaugušo smēķētāju iedrošināšana pilnībā pāriet uz alternatīviem bezdūmu produktiem (elektroniskās cigaretes, karsējamā tabaka) varētu būt viens no veidiem, kā samazināt cigarešu dūmu radīto kaitējumu sabiedrībai.

Salīdzinoši visbiežāk (65%) Latvijas iedzīvotāji ieklausītos ģimenes locekļu un ārsta aicinājumā atmest smēķēšanu, kam seko ieklausīšanās draugu (49%) sporta trenera (44%) farmaceita (37%) sabiedrības veselības organizāciju (33%), kā arī viedokļu līderu (22%) aicinājumam atmest smēķēšanu.

Absolūtais vairākums jeb 95% Latvijas iedzīvotāju ir norādījuši, ka atbalstītu savus ģimenes locekļus vai draugus, kuri vēlētos pārtraukt cigarešu smēķēšanu.

Lielākā daļa – 70% iedzīvotāju, kuri paši nelieto tabaku un nikotīnu saturošus produktus, bet kuru ģimenē kāds smēķē, ir norādījuši, ka viņiem ir bijušas domstarpības ar ģimenes locekļiem (ar kuriem viņi dzīvo kopā un ar kuriem viņiem ir kopīga ikdienas saimniecība) viņu smēķēšanas dēļ.

Salīdzinoši visbiežāk kā domstarpību iemesls ir norādīts tas, ka "smēķēšana ir kaitīga gan paša smēķētāja, gan manai un apkārtējo cilvēku veselībai" (72%). Salīdzinoši bieži (59%) ir norādīts tas, ka apģērbs, māja/ dzīvoklis/ telpas/ automašīna/ apkārtējā vide, pats smēķētājs un apkārtējie smird pēc cigaretēm, kā arī tas, ka smēķēšana negatīvi ietekmē ģimenes/ smēķējošā ģimenes locekļa finansiālo situāciju (51%).

Pētījumu Bezdūmu tabakas produktu attīstības perspektīvas Latvijā, aptaujājot 900 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 60 gadiem, 2019. gada oktobrī veica pētījumu un konsultāciju kompānijas Kantar pēc Bezdūmu nozares asociācijas pasūtījuma.

Bezdūmu nozares asociācija (BNA) apvieno lielākos Latvijas bezdūmu smēķējamo produktu tirgus dalībniekus. BNA izveidota ar mērķi pārstāvēt nozares uzņēmumu kopīgās intereses, kā arī, lai izstrādātu bezdūmu nozares kvalitātes standartus un nodrošinātu atbilstošu nozares uzņēmumu sertifikāciju un kvalitāti. Tāpat BNA vēršas pret kontrabandu, viltojumiem, izvairīšanos no nodokļu nomaksas un aktīvi sadarbojas ar patērētāju tiesību uzraudzības organizācijām. BNA veic pētījumus par nozares produktu kvalitāti un to ietekmi uz veselību, kas ļautu risināt konstruktīvu diskusiju valsts institūcijām, vienlaikus pārstāvot nozares uzņēmumu un nodokļu maksātāju intereses.

Top komentāri

reptilis
r
Kokaīns...""zālīte""...amfetamīns...pretsāpju opiāti... -alternatīva alkoholam ...tabakai...kafijai un tējai:))))...viss jau sen redzēts un pārbaudīts valstīs,kurās notiek ""cīņa"". Zālīti jau drīz atļaus ,lai var iekasēt nodokļus no narkomāniem:)))
VVZ
V
Smēķēšanas alternatīva ir nesmēķēšana, ka kāds to nezina. Vai arī sūkāšana.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas