Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kamēr Latvijas akadēmiskā vide dara melno darbu - vāc datus par zemāku atalgojumu - pie pētījumiem bez konkursa nereti tiek ārzemnieki

Pētniecības miljonus nekritiski atdod ārzemniekiem

Pirms jauniem lēmumiem vai līdzšinējās politikas izvērtēšanai valsts institūcijas pasūta izpēti. Ik gadu tās ir daudzos miljonos eiro mērāmas summas. Vairumā gadījumu un nereti bez konkursa pie pētījumiem tiek ārzemju uzņēmumi. Tikmēr Latvijas akadēmiskā vide dara melno darbu – vāc datus par daudzkārt zemāku atalgojumu vai vispār netiek izmantota, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Pirms jauniem lēmumiem vai līdzšinējās politikas izvērtēšanai valsts institūcijas pasūta izpēti. Ik gadu tās ir daudzos miljonos eiro mērāmas summas. Vairumā gadījumu un nereti bez konkursa pie pētījumiem tiek ārzemju uzņēmumi. Tikmēr Latvijas akadēmiskā vide dara melno darbu – vāc datus par daudzkārt zemāku atalgojumu vai vispār netiek izmantota.

Sabiedrības integrācijas fonds nule pasūtinājis pētījumu Dzimuma aspekta integrēšana budžeta veidošanas procesā. Tā mērķis ir noskaidrot, vai publiskie līdzekļi Aizkraukles novada pašvaldībā tiek taisnīgi sadalīti starp sievietēm un vīriešiem, un, ja nav, kā to izdarīt taisnīgāk. Konkursā uzvarējusi personu apvienība Oxford Research Baltics un Oxford Research AB no Zviedrijas. Pētījuma summa – 46 tūkstoši eiro, lai gan šis ir tikai izmēģinājuma projekts un nav zināms, vai vispār ir nepieciešams Latvijas sabiedrībai. 

Liela nauda tiek apgrozīta arī pasūtījumos, kur piedalās starptautisko auditorkompāniju meitas uzņēmumi – Ernst&Young Baltic, PricewaterhouseCoopers, KPMG Baltic. Summas svārstās no dažiem līdz pat simtiem tūkstošiem eiro. KPMG pēdējā laika skaļākais sniegums ir 217 tūkstošus vērta izpēte, kas Latvijas valdībai ierosina atdot zviedriem vienu no saviem stratēģiski svarīgākajiem uzņēmumiem Latvijas Mobilo telefonu. Taču ir vēl viena Latvijas pētītāju kategorija, kas pie vērienīgiem pasūtījumiem tiek bez konkursiem vai sarunu procedūrām –  Starptautiskā Rekonstrukcijas un attīstības banka un vēl četras saistītas institūcijas, ko dēvē par Pasaules Bankas grupu. Tā ir ārpus jebkādiem konkurences apgrūtinājumiem, un Latvijas valdības pasūta tai vienu pētījumu pēc otra, kaut arī rezultāts bieži vien nav lietojams vai arī tas dublē Latvijas akadēmiskajā vidē jau tapušus pētījumus. 

Juridiski konkursa nerīkošana Pasaules Bankas gadījumā līdz šim tikusi pamatota ar izņēmuma atrunu Iepirkuma likumā. Pasaules Bankas (PB) pētījumi atbilstot zinātniskā pētījuma un lietišķā pētījuma statusam. Jāuzsver gan, ka norma, uz ko atsaucas Finanšu ministrija, kopš februāra vairs nav spēkā, bet jaunajā likumā tāda vairs nav atrodama. Izņēmums iepirkuma procedūrā iespējams, pamatojoties uz "starptautiskas organizācijas īpašu procedūru". 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 24. oktobra, numurā!

Top komentāri

vēl
v
Kā ar izglitības reformas miljoniem - vai tur nav tas pats stāsts? Vadoņiem 12 miljoni tikai par plāna uzrakstīšanu, kamēr skolotājiem, kuri uz entuazisma pamata raksta saturu nekas? Vai līdzīgi nebija gan ar 2 miljonu augstskolu pētījumu, gan vairāku miljonu profesiju standarta veidotājiem - visi strādāja pa brīvu, idejas vārdā, toties samaksāja menedžmentam, bet visvairāk saņema pieminētie ārvalstu auditori, kuri deva novērtējumu, vai reņģēdāji pietiekami labi ir izdarījuši savu darbu... Jāatzīst ka šo starptautisko auditoru auditi uzrādīja "spīdošus" rezultātus visām padsmit nograbējušam Latvijas bankām, kas izdzēsa miljardus vienkāršo iedzīvotāju un kompāniju uzkrājumus. Vai kāds no šiem auditoriem nesa kaut mazāko atbildību par falšajiem auditiem? Par Rail Baltica igauņi jau ieminējās, ka arī šis vajadzību pētījums ir uzpūsts. Cik ilgi ļausim sevi čakarēt?
zoss
z
Kas tas par Oxford research - Šaraškina kantora uzliek kādu nosaukumu grib.
padoms
p
Vajag pārbaudīt, kas no pasūtījuma pīrāga atlec pasūtītājiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas