Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piedāvā anulēt uzturēšanās atļaujas vai vīzas pašizolācijas režīma pārkāpējiem

Atbraucējiem no ārpus Eiropas Savienības esošajām jeb trešajām valstīm, ja tie pārkāpj 14 dienu pašizolācijas režīmu, būtu jāanulē termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) vai vīzas, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ierakstos sociālajos tīklos ministrs arī pauž viedokli, ka jānosaka moratorijs TUA noformēšanai vai pagarināšanai klātienē līdz brīdim, kad saslimstība ar Covid-19 attiecīgajā trešajā valstī ir atbilstoša ES kritērijiem, proti, 16 saslimušo uz 100 000 iedzīvotāju divu nedēļu laikā. 

Iebraucējiem no trešajām valstīm arī obligāti jāprasa apliecinājums par visu epidemioloģisko noteikumu ievērošanu, norāda Rinkēvičs, uzsverot, ka 14 dienu pašizolācijas režīma pārkāpuma gadījumā seko naudas sods un TUA vai vīzas anulēšana.

Rinkēvičs uzsvēra, ka šie priekšlikumi ir samērīgi. Viņš aicinās ministrus par tiem diskutēt otrdien valdībā,. Savukārt Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji šīs idejas piedāvās Starpinstitūciju koordinācijas vadības grupai, kuras uzdevums ir nodrošināt Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma īstenošanu, koordinējot visu institūciju darbību, kas saistīta ar Covid-19 izplatības ierobežošanu Latvijā.

Sociālajā tīklā Twitter Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš pavēstīja, ka aizvadīto dienu laikā vēstniecība saņēmusi daudzus zvanus, kuros pausta vēlēšanās doties uz Latviju. Riekstiņš uzsvēra, ka tūrisma vai atpūtas dēļ Latvijas apmeklēšana joprojām nav iespējama.

Taču atsevišķām Krievijas pilsoņu kategorijām, kurām Latvijas apmeklējums ir atļauts, ir obligāti jāievēro 14 dienu karantīna, uzsvēra Riekstiņš.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) mikroblogašanas vietnē Twitter informē, ka, ņemot vērā Covid-19 izplatības pieauguma riskus, otrdien, 14.jūlijā, valdības sēdē no atbildīgiem ministriem sagaida priekšlikumus pastiprinātai un daudz stingrākai pašizolācijas kontrolei iebraucējiem no valstīm ar augstu infekcijas izplatību. 

"Par šo pārkāpumu jāpārskata soda sankcijas," norāda premjers.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādījusi, ka ĀM un Satiksmes ministrijai (SM) Covid-19 izplatības mazināšanai būtu jāpiedāvā striktākie iespējamie ierobežojumi cilvēku ieceļošanai no sarkanā saraksta valstīm.

Sarkanajā sarakstā tiek iekļautas tās ES un līdzīgās attiecībās esošās valstis, kuru kumulatīvie rādītāji ir saslimšana virs 25 personām uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā publicētā informācija. Tāpat sarkanajā sarakstā iekļautas valstis, kuras nav minētas iespējamo atļauto valstu sarakstos - līdz ar to sarkanajā sarakstā ir arī Krievija un Baltkrievija.

Viņķele skaidroja, ka jautājumi par ierobežojumiem šo valstu pārstāvjiem nav Veselības ministrijas (VM) pārziņā, tāpēc par izmaiņām šajā jomā sīkāk jāinteresējas pie ārlietu ministra Rinkēviča (JV) un satiksmes ministra Tāļa Linkaita (JKP). Politiķe norādīja arī uz Iekšlietu ministrijas lomu kontroles nodrošināšanā.

Attiecībā uz sarkanā saraksta valstīm nepieciešamie ierobežojumi jāattiecina gan uz vīzu, gan TUA izmantošanu, norādīja politiķe.

VM pašlaik jaunus ierobežojumus no savas puses nepiedāvās, jo nav atklāti jauni slimības perēkļi. Attiecībā uz pagājušajā nedēļā atklātajiem trīs uzliesmojuma perēkļiem valdība jau piektdien, 10.jūlijā, lēma par nepieciešamo ierobežojumu atjaunošanu, atgādināja Viņķele.

Rinkēvičs jau pagājušajā nedēļā pieļāva iespēju, ka Covid-19 izplatības mazināšanai būtu jāpārskata TUA sistēma.

Diskutējot par VM priekšlikumiem par atsevišķu ierobežojumu pastiprināšanu Covid-19 izplatības mazināšanai, Rinkēvičs šos ierobežojumus nodēvēja par "maigiem". Vienlaikus ministrs informēja par ārvalstu ieceļošanas gadījumu statistiku, sevišķi no tādām valstīm kā Krievija un Baltkrievija, kurās joprojām ir liels Covid-19 saslimušo skaits.

pievienota 5.un 6.rindkopa

Top komentāri

Retoriski
R
Kas Iekšlietu ministram svarīgāks - futbols vai tautas drošība? Vai pietiekami tiek kontrolēta iebraucēju pašizolēšanās ievērošana?
bet
b
Jautājums - kurš vispār ir izsniedzis uzturēšanās atļaujas Krievijas pilsoņiem? Ar Krieviju jebkāda sadarbība būtu jāpārtrauc vismaz uz 50 gadiem. Pēc 50 gadiem citas paaudzes varēs šo jautājumu skatīt no jauna.
Nata
N
Kur bijāt pirms robežu atvēršanas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas