Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Piesārņojumu Ičas upē nevar noteikt novēloti saņemtu paraugu dēļ

Piesārņojums Ičas upē patlaban vairs nav konstatēts, portālam Diena.lv norāda zinātniskā institūta BIOR pārstāve Olga Valciņa. Tomēr piesārņojuma izcelsmes noskaidrošana turpinās - bojā gājušo zivju paraugus analīžu veikšanai varētu nosūtīt uz Vāciju.

Pie masveida zivju bojāejas Ičas upē, iespējams, ir vainojamas virsmaktīvās vielas. Tomēr, tā kā šīs vielas ļoti ātri noārdās un neuzkrājas dzīvos organismos, droši to apgalvot nevar, portālam Diena.lv atzina Valciņa.

Tāpat viņa norāda, ka faktiski paraugi analīzēm saņemti novēloti - vien otrdienas, 22.oktobra, vakarā, kad ziņas par piesārņojumu jau bija pāršalkušas teju visus Latvijas plašsaziņas līdzekļus. Ņemot vērā upes tecējuma faktoru un novēloto paraugu saņemšanu, faktiski ūdens, kas nonāca laboratorijā analīžu veikšanai, nebija tas pats, kurā zivis gāja bojā.

"Teorētiski virsmaktīvās vielas varētu būt zivju bojāejas cēlonis, taču uzskatām par savu apgrūtinājumu to, ka ļoti vēlu saņēmām ūdens paraugus. Tas ūdens, ko mēs saņēmām, nebija tas, kurā zivis saindējās," pauž Valciņa.

"Faktiski ir tā, ka laboratorijā paraugi ir jānodod uzreiz, tie nedrīkst gaidīt. Tiklīdz ir pirmais signāls, paraugam jānonāk laboratorijā. Jo ātrāk sāk analīzes, jo lielākas izredzes kaut ko atrast. It īpaši, ja ir runa par biodegradējamām vielām," skaidro Valciņa.

Pašlaik ūdens upē ir tīrs. "Ja arī virsmaktīvās vielas bija iemesls zivju bojāejai, to iedarbība ir bijusi ļoti īslaicīga un ūdens piesārņojuma šobrīd nav. Esam to pārbaudījuši ar vairākām metodēm," portālam Diena.lv pastāstīja institūtā.

Jau ziņots, ka BIOR veicis vairāku simtu pesticīdu klātbūtnes novērtēšanu - to klātbūtne ūdenī nav konstatēta. Tāpat ūdenī nav atrasta dzīvsudraba, svina, vara  un citu toksisko metālu klātbūtne.

Lai turpinātu izmeklēšanu, nolemts piesaistīt Latvijas Hidroekolģijas institūta laboratoriju, kas pētīs iespējamu paliekošu piesārņojumu zivju bojāejas vietā un arī upes krastā, kā arī tā ietekmi, portālu Diena.lv informēja Valsts Vides dienesta ģenerāldirektores vietniece Aina Stašāne.

Vienlaikus vides inspektori turpina konsultācijas un iedzīvotāju aptaujāšanu, lai iegūtu papildu informāciju, kā arī turpina aprēķināt videi nodarīto kaitējumu, par kuru jau uzsākts kriminālprocess.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas