Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Pirmais viendzimuma pāris Latvijā reģistrē partnerību

Aizvadītajā naktī īsi pēc pusnakts pirmais viendzimuma pāris reģistrējis partnerību, izmantojot jauno regulējumu, aģentūru LETA informēja kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis.

Ar šodienu Latvijā stājas spēkā regulējums, kas ievieš jaunu tiesību institūtu - partnerību. Tās ietvaros savas attiecības turpmāk varēs reģistrēt visi pāri, tai skaitā viendzimuma pāri, atzīmē Zālītis.

Pirmais pāris šo iespēju izmantojis uzreiz pēc pusnakts. Partnerību kā pirmie reģistrējuši Jānis un Maksims, kuri iepazinušies 2019.gada sākumā un tā paša gada nogalē sākuši kopdzīvi. Pēc partnerības reģistrācijas pie notāra pāris apstaigājis Rīgas centru, "lai nosvinētu šo vēsturisko notikumu". Pāri sveikuši gan kustības "Dzīvesbiedri" pārstāvji, gan tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV), kuras vadībā izstrādāts partnerības regulējums.

"Partnerības ieviešana Latvijā ir būtisks solis tuvāk līdztiesīgākai, iekļaujošākai un empātiskākai sabiedrībai, kurā katrs cilvēks jūtas novērtēts un var realizēt savu potenciālu gan personīgajā, gan profesionālajā dzīvē. Partnerības tiesību institūta ieviešana ir nozīmīgs signāls, ka Latvijā visas ģimenes tiek aizsargātas, novērtētas un atzītas. Tas ir ārkārtīgi svarīgi cilvēkiem, kuri daudzkārt palikuši valstij neredzami, ne tikai praktiski risinot dažādus sadzīves jautājumus, bet arī emocionālā ziņā. Šis ilgi gaidītais brīdis pozitīvi mainīs ļoti daudzu cilvēku dzīves," izteicies Zālītis.

Grozījumi Notariāta likumā ir daļa no likumu pakotnes, kas paredz iespēju divām pilngadīgām personām - gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma - reģistrēt savas attiecības pie zvērināta notāra. Reģistrējot partnerību, tiks nodrošināta divu cilvēku tuvo personisko attiecību juridiska, ekonomiska un sociāla aizsardzība valsts līmenī, jo ziņas par partnerību tiks ierakstītas Fizisko personu reģistrā.

Pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.

Kā informē Zālītis, drīzumā kustība "Dzīvesbiedri" publicēs informatīvo materiālu par partnerības reģistrācijas iespējām. Vienlaikus pāri, kuri vēlas reģistrēt savas attiecības, tomēr finansiāli to ir grūti atļauties, varot vērsties pie LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka". Katrs gadījums tikšot skatīts individuāli, un noteiktos gadījumos tikšot palīdzēts segt reģistrācijas izdevumus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas