Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pirmdien traucēta E-klases darbība

Pirmdien traucēta platformas E-klase darbība, aģentūrai LETA apliecināja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Latvijā Cert.lv kiberdrošības eksperts Gints Mālkalnietis.

E-klases pārstāvji portālam Delfi.lv pieļāvuši, ka noticis kiberuzbrukums. Tomēr Cert.lv vēl skaidro traucējumu cēloni.

Portāla E-klase pārstāve Zane Rašmane aģentūru LETA informēja, ka šorīt E-klases pilotversijas modulim, kurš nodrošina video saziņas funkciju, tika veikts apjomīgs kiberuzbrukums, tādējādi tika traucēta šī moduļa pilnvērtīga darbība.

"Kiberuzbrukumi, kuru mērķis ir traucēt e-klases sistēmas darbību, tiek piedzīvoti salīdzinoši regulāri, taču video saziņai, kas pilotprojekta režīmā darbojas kopš šī gada sākuma, tik apjomīgs uzbrukums noticis pirmo reizi," pauda "E-klases" vadītājs Jānis Kaģis.

Viņš norādīja, ka E-klases pamatfunkcijām traucējumi netika radīti un šobrīd uzbrukums ir novērsts, kā arī atjaunota video saziņas darbība.

Kaģis pauda nožēlu, ka šādam uzbrukumam izvēlēts tik nozīmīgs brīdis - laiks, kad attālinātās mācības atsāk 1.-4.klašu skolēni.

Pēc Rašmanes sniegtās informācijas, minētā uzbrukuma mērķis bija pārslogot portāla sistēmu, tādējādi traucējot video saziņas darbību un panākot procesa paralizēšanu. Paredzēts, ka E-klases speciālisti veiks apstākļu noskaidrošanu un turpinās darbu pie video saziņas moduļa funkciju stiprināšanas.

Vienlaikus "E-klase" pārstāve informēja, ka pārrāvumi moduļa darbībā kritiski neietekmē sistēmas darbību, un pedagogi joprojām var izmantot citus video saziņas rīkus.

Mālkalnietis teica, ka Cert.lv ir informēta par darbības traucējumiem platformā E-klase un ir sazinājusies ar tās uzturētājiem, lai precizētu informāciju par notikušo.

Viņš skaidroja, ka platformas pamatfunkcijas nav traucētas, tomēr problēmas bija ar video pārraidīšanu E-klases vidē.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka palielinātu noslodzi var izraisīt dažādi cēloņi, kas sākotnēji var izskatīties pēc kiberuzbrukuma.

Mālkalnietis arī piebilda, ka sadarbībā ar E-klase turpinās darbs pie platformas darbību ietekmējušo faktoru izpētes.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka pirmdien atsākās attālinātās mācības arī 1.-4.klašu skolēniem.

pievienota 3.-8. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas