Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Plāno plašākas konsultācijas sievietēm, kuras vēlas veikt abortu

Otrdien valdība apstiprināja Apmācības programmas saturu un apmācības nodrošināšanas kārtību konsultācijas sniegšanā grūtniecei, kura vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību. Kā informēja Veselības ministrija (VM), šobrīd likumā noteiktajā konsultācijā tiek sniegta tikai medicīniska rakstura informācija, kas attiecas uz pašu grūtniecības mākslīgu pārtraukšanu. Tikmēr grūtniecei netiek sniegta cita informācija, kas varētu nodrošināt grūtniecei pietiekami plašu skatījumu uz konkrēto situāciju un tās risinājumiem, kā arī ļautu grūtniecei pieņemt optimālāko lēmumu saistībā ar grūtniecības saglabāšanu vai pārtraukšanu.

Konsultācijas mērķis būtu sniegt grūtniecei detalizētu informāciju par grūtniecības pārtraukšanas gaitu, riskiem, kā arī alternatīvām izvēlēm, lai sagatavotu grūtnieci pārdomāta, apzināta un konkrētajai situācijai atbilstošākā lēmuma pieņemšanai, tostarp sniegt informāciju par sociālajām garantijām sievietēm un topošajam bērnam, iespējamo juridisko un psiholoģisko atbalstu.

Nacionālā veselības dienesta tīmekļa vietnē būs pieejama informācija par to, kurās ārstniecības iestādēs un pie kuriem speciālistiem konsultācija būs pieejama.

Grūtniecei šo informāciju sniegs ginekologs, dzemdību speciālists vai ģimenes ārsts, pie kura grūtniece būs vērsusies grūtniecības mākslīgai pārtraukšanai.

Ārstniecības personām, kuras būs tiesīgas sniegt konsultāciju grūtniecei, programmā ir iekļautas tādas tēmas kā, piemēram, grūtniecības mākslīga pārtraukšana, kontracepcija, ārstniecības personas rīcība gadījumā, ja paciente ir HIV inficēta, grūtniecības mākslīgas pārtraukšanas tiesiskie aspekti, grūtniecības mākslīgas pārtraukšanas psihoemocionālie aspekti, komunikācija ar pacienti un citas.

VM norādīja, ka līdz ar izmaiņām paredzams, ka administratīvais slogs varētu nebūtiski palielināties izglītības iestādēm, kuras realizēs minēto izglītības programmu, organizējot sešu stundu apmācības. Šobrīd gan neesot zināma informācija par izglītības iestādēm, kuras īstenos minēto izglītības programmu, izņemot Rīgas Stradiņa universitāti. 

Tāpat VM atzina, ka administratīvais slogs varētu palielināties arī ārstniecības personām, kuras izvēlēsies apgūt izglītības programmu, jo programmas apguvei būs jāparedz laiks un finanšu līdzekļi. 

Šobrīd nav zināms ārstniecības personu skaits, kuras vēlēsies apgūt konkrēto izglītības programmu, piebilda ministrijā.

Top komentāri

Dostojevskis
D
"Apmācīt grūtnieci, kas vēlas veikt abortu" ... ir tas pats, kas apmācīt augstskolas studentus pareizi rakstīt burtus... vismaz 15 gadus par vēlu!
piliens
p
Vai nav labāk skolās mācīt kontracepcijas lietošanu un attiecību veidošanu?
Jautājums
J
Vai to iesaka Parādnieks?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas