Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Ražotāji benzīna cenu kāpuma dēļ necels produktu cenas

Pārtikas ražotāji pagaidām savas produkcijas cenas necels, neskatoties uz benzīna cenu kāpumu, liecina Diena.lv aptauja._Latvijas Piensaimnieku Centrālās Savienības v_aldes priekšsēdētājs Jānis Šolks atklāja, ka neviens no 12 uzņēmumiem, kas ir savienības sastāvā, produkcijas cenas degvielas cenu kāpuma dēļ necels, jo pašlaik ir vasara, piena ir vairāk un tāpēc ir kritusies piena iepirkuma cena. Ražotāji radušās papildus izmaksas kompensēs uz šī krituma rēķina.

"Ja piena iepirkuma cena nebūtu kritusies, tad mēs būtu spiesti reaģēt arī uz šo degvielas cenas kāpumu un pacelt cenas. Šobrīd man nav ziņu, ka kāds no uzņēmumiem grasītos celt produkcijas cenas," tā J. Šolks.

Normunds Skauģis, Lāču maizes ražotājs portālam Diena.lv pastāstīja, ka pagaidām maizes cenas necels. "Mēs jau savulaik rēķinājāmies ar šo degvielas cenas pieaugumu. Cenu izmaiņas varētu būt rudenī, taču tās būs atkarīgas arī no citiem faktoriem, piemēram, izejvielu cenas. Iespējams, ka izejvielas būs lētākas un mēs varēsim kompensēt degvielas cenas kāpumu," norāda uzņēmējs.

Viņš norāda, ka benzīna cenas palielināšanās ražošanu tik ļoti neietekmēs, jo tikai 30 procenti no visas tehnikas, kas piedalās Lāču maizes ražošanā un pārvadāšanā, brauc ar benzīnu. Pārējā tehnika – gan vedēji, gan lauksaimniecības labības kombaini izmanto dīzeļdegvielu.

Cēsu alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone – Zatlere neatklāja, vai cenas pieaugs, taču vienlaikus atzīmēja, ka degvielas cenu kāpums uzņēmumam ir liela problēma. "Mums vajadzēs meklēt, ko varam optimizēt produkcijas loģistikas ķēdē, lai kompensētu pieaugošās izmaksas," norāda uzņēmuma vadītāja.

Jau ziņots, ka no 1.jūnija benzīna cenas Latvijas degvielas uzpildes stacijās ir par aptuveni 2,5 santīmiem augstākas, jo valdība lēmusi celt akcīzes nodokli, biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja degvielas tirgotāji.

Divus santīmus no sadārdzinājuma ietekmēs akcīzes nodokļa izmaiņas, savukārt 0,5 santīmus ietekmēs pievienotās vērtības nodoklis, kas tiek aprēķināts arī no akcīzes nodokļa, skaidroja "Latvija Statoil" pārstāvji.

Virši-A skaidroja, ka degvielas cenu izmaiņas nenosaka tikai akcīzes nodoklis, bet arī daudzi citi faktori, tostarp arī pasaules degvielas tirgus. Virši-A cenu izmaiņas veikšot, un tās būšot aptuveni tādā līmenī kā akcīzes nodokļa pieaugums. Līdzīgu viedokli pauda arī citi degvielas tirgotāji.

Degvielas tirgotāji pēdējā nedēļā pirms 1.jūnija pastiprinātu autovadītāju aktivitāti iegādāties lētāku benzīnu nav novērojuši.

Kā pieļauj degvielas tirgotāja Virši-A pārstāvji, paredzētās nodokļu izmaiņas nav tik lielas, lai cilvēki iegādātos degvielu vairumā.

Statoil Latvija savukārt skaidroja, ka, tā kā informācija par valdības lēmumu zināma jau laikus, degvielas tirgotājiem akcīzes celšanas tehniskie aspekti problēmas nav sagādājuši.

Kā ziņots, valdība lēmusi no 1.jūnija mainīt akcīzes nodokli benzīnam un to paaugstinās no 269 latiem līdz 289 latiem par 1000 litru.

Degvielas litra cena tomēr arī pēc akcīzes celšanas nepārsniegs iepriekšējos aprīļa beigu cenu rekordus. Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas vadītājs Mārtiņš Stirāns intervijā biznesa portālam Nozare.lv norādīja, ka "aprīļa beigās šausminājāmies par to, ka pie jaunajiem degvielas litra cenu rekordiem vēl klāt nāks šie 2,5 santīmi".

"Patlaban cenas esot samazinājušās par diviem līdz trijiem santīmiem, un pat no 1.jūnija, paceļot nodokļus, netiks pārsniegti cenu rekordi," skaidro eksperts. Aprīļa beigās Statoil degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīna cena sasniedza 93,9 santīmus par litru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas