Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rimšēvičs: Uzticība valstij ir ļoti trausla

Veicot 2012.gada valsts budžeta konsolidāciju, nedrīkst celt nodokļus, šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Viņš uzsvēra, ka uzticība valstij ir ļoti trausla un pat pie šķietami nenozīmīgas nodokļu paaugstināšanas ziņa par pārējo nodokļu nepalielināšanu "pazudīs" un investori nolems nogaidīt. Tādējādi neveidosies jaunas darba vietas.

"Šis nebūs kārtējais budžets, šis būs pilnīgi "unikāls" budžets, jo no tā, vai šo 2012.gada budžetu izdosies pieņemt ar deficītu, kas nepārsniedz 2,5% [no iekšzemes kopprodukta], var izšķirties, vai Latvijai izdosies pabeigt visas aizdevuma programmas, vai Latvija nostāsies pati uz savām kājām, vai Latvija ieviesīs eiro, vai Latvijai izdosies samazināt savas nākotnes parāda apkalpošanas izdevumus un vai Latvija nākotnē strauji attīstīsies, un tiks radītas jaunas darba vietas un investīcijas," akcentēja LB prezidents, norādot, ka mūsu valsts pašlaik atrodas krustcelēs un jauno valdību gaida ļoti izšķiroši lēmumi.

Viņš vērsa uzmanību uz to, ka, ja Latvija šo uzdevumu neizpildīs, tā varētu "atlekt atpakaļ neziņas pelēkajā zonā", kurā investori nogaida, jaunas darba vietas nerodas un nodokļi valsts budžetā neieplūst.

Sarunā ar prezidentu piedalījās arī Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Sanita Bajāre, kura pēc tikšanās mediju pārstāvjiem norādīja, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) ir vairākkārt norādījis, ka nodokļu paaugstināšanas instrumenta izmantošana vairs nav iespējama - par to ir panākta vienošanās arī ar sociālajiem partneriem.
Gaidāmā nekustamo īpašuma nodokļa reformu pārstrukturēšana ir "vairāk tuvināšanās reālajai situācijai" un sviru nodošana pašvaldību rokās, skaidroja FM valsts sekretāre.

FM pašlaik strādā pie makroekonomisko prognožu aktualizēšanas, un redzējums par nākamo gadu vairs nešķiet tik optimistiskas, kāds tas bija nesen - tas ietekmēs nākamā gada konsolidācijas apjomu. "Šobrīd ekonomika attīstās labi, sasniegtie rādītāji ir virs iepriekš plānotā. Bet mēs nevaram šobrīd saskatīt, vai šāda tendence turpināsies nākamajā gadā," akcentēja Bajāre, piebilstot, ka budžeta ieņēmumi 2011.gadā pildās labi.

Kā ziņots, FM 7.septembrī ar vairākām uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām tika parakstīta Nodokļu politikas stratēģija 2011.-2014.gadam, kurā pausta apņemšanās galvenos nodokļus nepaaugstināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas