Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sākas vilku medību sezona

No šodienas Latvijā sākas vilku medību sezona, kuras laikā ļauts nomedīt 280 plēsēju, aģentūru LETA informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Vilku medību sezona ilgs līdz noteiktā nomedīšanas apmēra izmantošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2023.gada 31.martam.

Tāpat VMD uzsver, ka vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir stabils, un medības to nepasliktina.

Vilks ir viena no izpētītākajām medījamo dzīvnieku sugām Latvijā. Ik gadu Latvijas valsts mežzinātnes institūts "Silava" veic pētījumu "Lielo plēsēju populāciju stāvokļa izmaiņas medību ietekmē", bet fona monitoringu populācijas stāvokļa novērtēšanas ietvaros nodrošina VMD.

VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis uzsver, ka VMD rīcībā ir jau vairāk nekā 20 gadus apkopota un analizēta informācija par vilku populāciju, kas ļauj objektīvi novērtēt izmaiņas un tendences vilku populācijā gan īstermiņā, gan ilgtermiņā.

"Dati par vilku izplatību, populācijas dinamiku, demogrāfisko un radniecības struktūru, ģenētiskās daudzveidības stāvokli, savvaļas pārnadžu populāciju stāvokli, uzbrukumu biežumu mājlopiem, iepriekšējā gada limita izpildi un medību slodzi ļauj pamatoti secināt, ka vilku populācijas stāvoklis ir labvēlīgs un stabils, un medību ietekmē vilku populācijas pasliktināšanās pazīmes nav konstatējamas," min Lūsis.

Vilks Latvijā ir medījama suga, kurai Medību likums un Medību noteikumi nosaka stingrus ieguves apstākļus ierobežotā apmērā. Pamatojoties uz medījamo dzīvnieku populācijas stāvokļa novērtēšanas datiem, VMD katru gadu nosaka vilku pieļaujamo nomedīšanas apmēru medību platībās.

Pēdējās piecās medību sezonās pieļaujamais vilku nomedīšanas skaits bija 280 dzīvnieku, un tas tika izpildīts pilnā apmērā jau pirms noteiktā vilku medību termiņa beigām.

VMD arī 2022./2023.gada medību sezonā noteicis, ka pieļaujams nomedīt 280 vilku, paturot tiesības samazināt vai palielināt šo skaitu atbilstoši medību sezonas laikā iegūtajiem datiem par vilku populācijas stāvokli.

Vilku medību limitu nepieciešams noteikt, domājot arī par lauku apvidu iedzīvotājiem un respektējot lauksaimnieku intereses. Ik gadu vilki uzbrūk mājlopiem, nodarot lopkopjiem finansiālus zaudējumus, atzīmē VMD, piebilstot, ka līdz šā gada 11.jūlijam VMD ziņots par 24 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem. Pērn šajā pašā laika posmā dienests saņēma informāciju par 13 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem.

Medības nodrošina, ka kaitējumi mājlopiem ir pēc iespējas mazāki, kā arī lauku iedzīvotājiem ļauj justies komfortablāk un drošāk, esot līdzās vilku populācijai.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, medības reglamentējošo normatīvu prasību ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību un uzkrāj informāciju par mežu un tajā notikušo mežsaimniecisko darbību. VMD ir zemkopības ministra padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas