Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Siltumenerģijas rēķinos būs jāiekļauj detalizētāka informācija

Valdība otrdien atbalstīja detalizētākas informācijas iekļaušanu siltumenerģijas rēķinos un siltumenerģijas skaitītāju rādījumu attālinātas nolasīšanas nodrošināšanu.

Vienlaikus precizēti nosacījumi siltumenerģijas nodrošināšanai daudzdzīvokļu ēkām, norēķinu datums un rēķinu sagatavošanas atbildības sadalījums.

Lai veicinātu iedzīvotāju informētību par siltumapgādes izmaksām, un tās nodrošināšanai izmantotajiem resursiem, papildu jau esošajai informācijai siltumenerģijas piegādātājam rēķinos būs jāiekļauj informācija arī par tiesībām apstrīdēt rēķinus, kā arī reizi gadā būs jānodrošina faktiskā siltumenerģijas patēriņa salīdzinājums ar patēriņu tajā pašā laika posmā iepriekšējā gadā grafiskā veidā. Tāpat būs jāinformē par izmantotā kurināmā struktūru un ar to saistīto ikgadējo siltumnīcefekta gāzu emisiju apmēru un dažādu piemēroto nodokļu, nodevu un tarifu aprakstu.

Ekonomikas ministrijā (EM) norāda, ka rēķinus un rēķinu informāciju elektroniskā formātā siltumenerģijas piegādātājam būs jānodrošina lietotājam bez maksas, bet gadījumā, ja rēķina sagatavošana radīs papildu izmaksas, rēķinā galalietotājiem varēs iekļaut pamatotas rēķina sagatavošanas izmaksas, ievērojot bezpeļņas principu.

Paredzēts, ka no 2027.gada 1.janvāra visu uzstādīto un uzstādāmo siltumenerģijas skaitītāju un siltuma maksas sadalītāju rādījumiem būs jābūt attālināti nolasāmiem.

Lai nodrošinātu, ka lietotāju rēķinos tiek iekļauta uzticama un precīza informācija arī tajos gadījumos, kad siltumenerģijas uzskaitei izmanto siltuma maksas sadalītājus, regulējums papildināts ar punktu, kurā norādītas siltuma maksas sadalītāju uzstādīšanas, lietošanas, siltuma izmaksu sadales aprēķināšanas un pārbaudes standarts.

EM norāda, ka noteikumu projekta izstrādes gaitā vairākkārtīgi izvērtēts SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" lūgums pagarināt norēķinu termiņu par siltumenerģiju, tādējādi turpmāk paredzēta iespēja piegādātājam un lietotājam, savstarpēji vienojoties, galīgo norēķina periodu pagarināt līdz nākamā mēneša pēdējam datumam.

Ministrijā norāda, ka šobrīd netiek apmaksāti līdz 10% no lietotājiem iepriekšējos 12 kalendāros mēnešos izrakstītajiem rēķiniem, tostarp ietverot arī tos parādus, kas radušies mantošanas un īpašnieku maiņas gadījumos, kā arī neatgūstamos parādus. Tomēr, pieaugot energoresursu cenām, pastāv iespējamība, ka mājsaimniecību parādi par piegādāto siltumenerģiju var īslaicīgi pieaugt līdz pat 20% no rēķinu kopsummas, neraugoties pat uz valsts atbalstu šajā apkures sezonā. 

Lai nodrošinātu siltumenerģijas piegādi daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem arī tajos gadījumos, kad kāds no mājas iedzīvotājiem nav spējis apmaksāt siltumapgādes rēķinus, paredzēts, ka par nesaņemtajiem maksājumiem ir jāuzsāk parādu piedziņas process. Parādu piedziņas procesu varēs aizstāt ar vienošanos par parāda nomaksu noslēgšanu un īstenošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas