Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sirsnīgā ceremonijā Rīgas pilī sveic labākos ģimenes ārstus

Atsaucība, empātija, spēja uzklausīt un saprast – akcijā Meklējam labu ģimenes ārstu pacienti uzsver, kuras mediķu īpašības novērtē visvairāk.

Šogad jau desmito reizi svinīgā ceremonijā tika godināti akcijas Meklējam labu ģimenes ārstu laureāti. Labākie ģimenes ārsti un ģimenes ārstu māsas 19. maijā pulcējās Rīgas pilī, kur viņus sveica Valsts prezidents un kundze, kā arī akcijas organizatori un sadarbības partneri. 

Atbilst veselības aprūpes augstākajiem standartiem

"No laba ārsta mēs sagaidām, ka pacients tiek uzklausīts, saprasts un arī izārstēts. Tas, ka esat izvēlēti kā labākie, nozīmē, ka izpildāt šos svarīgos nosacījumus. Medicīnā problēmu mums ir daudz, un ierasts, ka šajā nozarē par labo runājam reti. Taču kampaņa Meklējam labu ģimenes ārstu ir iespēja izcelt tieši labo un īpašu paldies teikt tiem ģimenes medicīnas speciālistiem, kas pacientu izpratnē atbilst veselības aprūpes augstākajiem standartiem," uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, Rīgas pilī sveicot klātesošos veselības jomas pārstāvjus, un norādīja, ka, profesionāli un nesavtīgi rūpējoties par iedzīvotāju veselību, ārsti stiprina ne tikai medicīnas nozari, bet arī sabiedrības labklājību kopumā, jo tikai vesels cilvēks var pilnvērtīgi mācīties, strādāt un priecāties par dzīvi. 

Savukārt Andra Levites kundze, ārste ginekoloģe, izteica apbrīnu kolēģiem, kuri izvēlējušies kļūt par ģimenes ārstiem. "Es kā ginekologs dzemdību speciālists nosedzu tikai nelielu daļu no medicīnas pakalpojumu sektora, turpretī ģimenes ārsts saskaras ar visdažādākajām veselības problēmām un pacientu jautājumiem par dažādām kaitēm, sākot no visparastākajām iesnām līdz pat rūpīgai hronisku slimību uzraudzībai. Ģimenes ārsts, it sevišķu lauku reģionos, nereti ir arī cilvēku uzticības persona un ne tikai sniedz veselības aprūpes pakalpojumus, bet arī zina dažādus ģimenes stāstus. Līdz ar to pacienti no ārsta sagaida ne tikai profesionalitāti, bet arī empātiju," ir pārliecināta Levites kundze. Viņa akcentēja arī ģimenes ārsta nozīmīgo lomu sabiedrības izglītošanā par veselīgu dzīvesveidu un nodrošinot dažādus prevencijas pasākumus. "Vislabākā slimība ir tā, ar kuru nesaslimstam," ar humoru teica Andra Levite. 

Pacienti sūdzas par garām rindām, apgrūtinātu piekļuvi medicīnas pakalpojumiem, resursu trūkumu, medicīnas personāla novecošanos un pārstrādāšanos, taču Valsts prezidenta dzīvesbiedre kā vienu no atbalsta rīkiem problēmu risināšanā akcentēja tehnoloģijas un aicināja medicīnas darbiniekus izmantot to sniegtās iespējas. "Pašlaik noris Riga TechGirls digitālās izaugsmes meistarklase Cilvēcīgi par tehnoloģijām – programma, kas īpaši domāta veselības aprūpes speciālistiem. Entuziastiski lektori stāsta par iespējām, ko piedāvā digitālā pasaule, piemēram, telemedicīnu, attālinātu glikozes monitoringu, attālinātu rehabilitācijas panākumu monitoringu, attālinātu grūtniecības uzraudzību. Latvija nav vienīgā valsts pasaulē, kas cīnās ar medicīniskā personāla trūkumu, tāpēc daudzās valstīs telemedicīna arvien plašāk tiek piedāvāta kā papildmetode. Būsim radoši, piedalīsimies mūžizglītībā, apgūsim jaunas metodes, ko mums piedāvā arī digitālās tehnoloģijas! Tas palīdzēs gan mūsu pacientiem, gan arī mums pašiem," uzsvēra A. Levite un atgādināja medicīnas darbiniekiem, rūpējoties par pacientu veselību, neaizmirst arī pašiem savu veselību. 

Svarīga cilvēcība un nesavtība

Akcija Meklējam labu ģimenes ārstu notiek, sadarbojoties žurnālam Veselība, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai un Veselības centram 4. Par labāko ģimenes ārstu un sirsnīgāko ģimenes ārsta māsiņu balsoja pacienti. "Priecājos, ka man bija iespēja lasīt pacientu iesūtītās vēstules, kurās viņi pauž pateicības jūtas par savu ģimenes ārstu darbu un tiešām savus ārstus mīl. Mīl ne tikai par to, kādu palīdzību viņi sniedz kā profesionāļi, bet tieši par cilvēcību – spēju uzklausīt, sadzirdēt un darbu darīt nesavtīgi, tā vairojot ne tikai veselību, bet arī labestību," sacīja žurnāla Veselība redaktore Džina Briška. 

Piemēram, šādi savu ģimenes ārsti, balvas ieguvēju nominācijā Mans mīļais ģimenes ārsts Annu Boruni no Latgales Medicīnas centra Daugavpilī raksturo kāds pacients: "Sirsnīga, saprotoša, vienmēr laipna, sniedz konsultācijas arī ārpus darba laika, kad ir radušās ārkārtas situācijas. Ļoti lepojos ar savu ģimenes ārsti!"

Arī radošās personības, kas Rīgas pilī rūpējās par akcijas Meklējam labu ģimenes ārstu apbalvošanas ceremonijas māksliniecisko noskaņu, – aktieris Ģirts Ķesteris un mūziķis Kaspars Zemītis – uzsvēra ģimenes medicnas kā primārās veselības aprūpes neaizstājamo nozīmi – varam ieņemt dažādus amatus, būt uz skatuves, grozīties televīzijas ekrānos, bet, ja mēs neesam veseli, tad nespēsim pilnvērtīgi darboties nevienā jomā.

Reģionos redz lielas iespējas

Akcijā Meklējam labu ģimenes ārstu tiek izraudzīti profesionālākie veselības aprūpes speciālisti, savukārt Veselības centrs 4 jaunajiem ģimenes ārstiem, kas izvēlējušies strādāt lauku vidē, piešķir Rūdolfa Skaidrā prēmiju 1500 eiro apmērā. Šogad to saņēma Evita Pundure, ģimenes ārste Jaunpiebalgas doktorātā. Balvai bija nominētas arī ģimenes ārstes Zane Berga, Kateryna Bulavkina un Mārīte Kaļva, un Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds atzina, ka izvēle, kurai ģimenes ārstei šogad balva tiks, nav bijusi viegla. 

"Medicīnas nozari izvēlējos jau bērnībā. Vecāki stāsta, ka jau 4. klasē esot ļoti noteikti apgalvojusi, ka būšu ārste. Gribējās palīdzēt cilvēkiem. Esmu dzimusi rīdziniece, savukārt, kad biju 10 gadu veca, ģimene pārcēlās uz Jūrmalu, un starp Jūrmalu un Rīgu pagāja arī mani studiju gadi. Taču zināju, ka nevēlos visu dzīvi aizvadīt lielā pilsētā. Mans vīrs ir no Vecpiebalgas, tāpēc dzīves un darba vietu lūkojām arī šajā apkārtnē. Te mīt gan mani, gan vīra radinieki. Mums abiem vecvecāki kādu laiku ir dzīvojuši Jaunpiebalgā," par sevi pastāsta Evita Pundure un turpina: "Darba dienas sākumā, ieraugot pacientu sarakstā vārdus, uzvārdus, jau lielākoties zinu, kas ir šis cilvēks, kādas ir viņa hroniskās kaites. Protams, man ir arī tādi pacienti, kuri ierodas reizi vairāku gadu laikā. Manuprāt, tā ir ģimenes medicīnas burvība – tas, ka pacienti ir tik dažādi."

Evita Jaunpiebalgas doktorātā strādā jau piecus gadus. 2018. gadā viņa darbu sāka kā praktikante.

Jaunā ārste pastāsta, ka doktorātā tiek veiktas dažādas manipulācijas: kardiogramma, pārsiešanas, brūču sašūšana, inhalācijas, ausu skalošana u. c. Pilsētas poliklīnikā blakus ir rentgens, analīžu laboratorija, speciālists, pie kura nosūtīt pacientu, ja ģimenes ārsts pats netiek ar kādu jautājumu galā. "Mums tuvākais rentgena kabinets ir Smiltenē, kas ir vairāk nekā 30 kilometru tālu. Līdz ar to arī nākas vairāk motivēt pacientus būt līdzestīgiem, tiešām ieplānot laiku un iespēju doties uz konsultācijām pie citiem speciālistiem," atklāj Evita Pundure.

Ārste aktīvi piesaista ES struktūrfondu un cita veida atbalsta instrumentus, lai paplašinātu pacientiem pieejamo pakalpojumu klāstu, iegādātos tehniku izmeklējumiem un uzlabotu darba vidi. Iecerēts pat būvēt jaunu doktorātu. Viņa atklāj, ka arī pašai ir svarīgi pilnveidot savas zināšanas, piemēram, gribētos apgūt dermatoskopiju. 

Evita Pundure uzsver arī profilakses lielo lomu un teic, ka veselības veicināšana ir viens no ģimenes ārsta darba pienākumiem, par šo tēmu tapuši arī viņas studiju darbi. "Stāstu pacientiem par veselīgu ēšanu, kustību nozīmi, uzdodu jautājumus – esmu izveidojusi profilaktisko apskašu anketu ar tabulu, kas jāaizpilda. Tā noder, lai neaizmirstu pacientam ko būtisku pajautāt, un, ja pacienta atbildēs kaut kas man rada bažas, tam pievēršu papildu uzmanību," pastāsta daktere. Neskatoties uz entuziastisko darbošanos ģimenes ārstes praksē, Evitai atliek laiks arī hobijiem – viņa iekopj dārzu, dzied Jaunpiebalgas korī, cep kūkas un kopā ar bērniem regulāri apmeklē bibliotēku. 

"Nominācija un apbalvojums ļoti iedvesmo, esmu pateicīga, ka mans darbs ir novērtēts, un lepojos arī ar kolēģiem – lieliski, ka mums ir jauni, talantīgi ārsti!" Priecājas Rūdolfa Skaidrā balvas laureāte.

 

***

Akcijas Meklējam labu ģimenes ārstu laureāti

Nominācija Mans mīļais ģimenes ārsts

Anna Borune, Latgales Medicīnas centrs, Daugavpils Maija Gavronska, Gavronskas ārsta prakse, Rīga Anda Stoļarova, Palīdzības dienests, Rīga

Nominācija Sirsnīgākā ģimenes ārsta māsiņa

Linda Zaķe, Palīdzības dienests, Rīga

Rūdolfa Skaidrā prēmijas jaunajam lauku ģimenes ārstam nominanti

Dr. Zane Berga

Dr. Kateryna Bulavkina

Dr. Mārīte Kaļva

Balvu saņēma dr. Evita Pundure

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas balvu nominācijā Profesionālis piešķīra

Dr. Ainim Dzalbam.

Akcijas atbalstītāju SIA Remedica un Myskin speciālbalvu ieguva

Anda Stoļarova un Linda Zaķe.

Akcijas atbalstītāja medicīnas centra ARS speciālbalvu ieguva

Anna Borune.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas