Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Situācija Baltkrievijā kontrabandas tendences uz robežas nav mainījusi

Politiskā situācija Baltkrievijā pēc šīs valsts prezidenta vēlēšanām akcīzes preču kontrabandas tendences uz Latvijas-Baltkrievijas robežas nav mainījusi, noskaidroja aģentūra LETA.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) aģentūrai LETA skaidroja, ka pēc 9.augusta akcīzes preču kontrabandas tendences nav mainījušās. Tāpat kā iepriekš, veicot muitas kontroles pasākumus muitas kontroles punktos uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, katru dienu tiek atklāti mēģinājumi nelegāli ievest lielāku vai mazāku daudzumu cigarešu. Cigaretes tiek slēptas gan kravas vilcienu vagonos dažādas beramkravās un vilcienu konstrukcijās, gan autotransportā.

Laikā no janvāra līdz augustam 377 gadījumos novērsta nelegāla cigarešu ievešana no Baltkrievijas. Kopumā izņemti 28 miljoni cigarešu, kas veido 63% no kopējā VID Muitas pārvaldes pirmajos astoņos mēnešos izņemto kontrabandas cigarešu daudzuma.

Tajā skaitā augustā cigarešu kontrabanda no Baltkrievijas atklāta 54 gadījumos, tostarp pēc 9.augusta - 41 gadījums. Augustā muitas kontroles punktos uz Latvijas-Baltkrievijas robežas veikto kontroles pasākumu rezultātā izņemti 1,64 miljons cigarešu. No 1.septembra līdz 15.septembrim, cigarešu kontrabanda no Baltkrievijas novērsta 30 gadījumos, izņemti 770 000 cigarešu.

Visvairāk cigarešu kontrabandas mēģinājumu no Baltkrievijas šogad, līdzīgi kā iepriekšējos gados, novērsts, veicot kravas vilcienu muitas kontroli. Tomēr izņemto cigarešu daudzuma ziņā lielākās kravas šajā gadā atklātas autoceļu robežšķērsošanas vietā - Pāternieku muitas kontroles punktā.

Tā, piemēram, martā, pamatojoties uz riska analīzes rezultātiem, Pāternieku MKP skenēšanai tika novirzīta kāda no Baltkrievijas iebraukusi kravas automašīna. Saskaņā ar kravas pavaddokumentiem no Krievijas uz Lietuvu tika vesta kokogļu krava. Izvērtējot skenēšanas attēlus, muitas amatpersonām radās aizdomas par nedeklarētu preču pārvietošanu. Papīra maisos kokogļu vietā atradās kopumā 4,19 miljoni cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Aprīlī Pāterniekos, pārbaudot divus no Baltkrievijas iebraukušus kravas transportlīdzekļus ar tukšiem konteineriem, muitas un Valsts robežsardzes amatpersonas atklāja, ka konteineriem ir izveidotas dubultsienas. Starp konteineru priekšējā daļā izveidotajām dubultajām sienām bija noslēptas kastes ar cigaretēm.

Kopumā kontroles rezultātā izņemti 3,07 miljoni cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Vasarā Pāterniekos aizturēta arī kāda krava, kurā saulespuķu sēkliņu vietā kastēs bija sapakotas cigaretes. Izvērtējot kravas skenēšanas attēlus, muitas amatpersonām radās aizdomas par nedeklarētu preču pārvietošanu, tāpēc krava tika nosūtīta uz padziļināto kontroli. Augšpusē novietotajās kastēs atradās saulespuķu sēklu paciņas, bet dziļāk kravā esošajās kastēs saulespuķu sēklu vietā bija noslēptas cigaretes. Kontrabandisti šādi mēģināja no muitas kontroles noslēpt gandrīz 8,1 miljonu cigarešu.

Valsts robežsardzē kontrabandas tēmu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas nekomentēja, iesakot vērsties pie VID, taču robežsardzē apliecināja, ka uz "zaļās" robežas bijis viens gadījums, kad robežsargi aizturējuši divus kontrabandistus.

1.septembrī Krāslavas novadā, Robežnieku pagastā ar tehnisko līdzekļu palīdzību novērotas divas aizdomīgas personas. Pārbaudot saņemto informāciju, robežsargi apmēram 1800 metrus no valsts robežas konstatēja vairākus saiņus ar kontrabandas cigaretēm, savukārt brītiņu vēlāk aizturēja abus likumpārkāpējus.

Kopumā saiņos konstatētas 60 000 cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām.

LETA jau vēstīja, ka Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - tikai 10,1% balsu. Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumvalstis, un Baltkrievijai draud ASV un ES sankcijas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas