Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Situācija Mārupē normalizējas, joprojām neiesaka lietot ūdeni no akām

Izvērtējot situāciju Mārupē, vides speciālisti šodien secinājuši, ka pašreizējais piesārņojuma līmenis nav cilvēkiem bīstams, tas nesatur metāliskos savienojumus un smagos metālus vai indīgas ķīmiskas vielas. Viņi gan joprojām neiesaka izmantot ūdeni no akām un urbumiem, kas atrodas piesārņotās teritorijas tuvumā.

Piesārņojumu veido profesionālie mazgāšanas līdzekļi, kas pamazām noārdās vidē, līdz ar to piesārņojums nav ķīmiski aktīvs un piesārņojuma likvidēšanas darbi ir prognozējami, pastāstīja Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs.

Jau ziņots, ka Mārupes novada pašvaldības pārstāvji šodien tikās gan ar Vides dienesta speciālistiem, gan specializēto piesārņojuma savākšanas uzņēmumu Eko osta, lai veiktu situācijas novērtējumu un lemtu par turpmāko rīcību.

Analīžu rezultāti liecina, ka ka piesārņojums pats dabīgā ceļā strauji samazinājies, līdz ar to vides sakārtošanas un ūdens kvalitātes atjaunošanas jautājumi būs vieglāk risināmi, sacīja Bojārs.

"Sākotnējā koncentrācijā piesārņojums ir bijis kaitīgs dzīvajām radībām, bet tagad tas pamazām pats izšķīst. Situācija ir normalizējusies un ķīmiskās vielas gruntsūdeņus neapdraud," apgalvoja Bojārs.

Aptuveni 30 privātmāju iedzīvotājiem, kuru mājas atrodas līdzās piesārņojuma avotam Mārupē, pašvaldība turpina piegādāt dzeramo ūdeni. Trim mājām šodien tas piegādāts lielākā apjomā ar mucām, bet citi iedzīvotāji ūdeni savām vajadzībām ņem Mārupes vidusskolā vai arī tos nepieciešamajā apjomā piegādā pašvaldība.

Mārupes novadā rīt plānots paņemt ūdens paraugus 30-40 vietās no visām privātmājām, kuras atrodas piesārņoto meliorācijas grāvju tuvumā.

"Ūdens paraugus no viņu urbumiem nogādāsim laboratorijās, lai noteiktu piesārņojuma līmeni, pēc kāda laika pārbaudes atkārtosim. Kontrolēsim ūdens kvalitāti šajā vietā un analizēsim, vai piesārņojuma dēļ tā nav pasliktinājusies. Jāņem vērā, ka tas ir bijušais purva rajons, līdz ar to ūdens kvalitāte virsējos slāņos līdz 20 metriem vispār nevar būt īpaši laba, bet situāciju kontrolēsim arī šeit," uzsvēra Mārupes mērs.

Analīžu rezultāti būs zināmi divu līdz trīs dienu laikā, tāpēc tos, visticamāk, pašvaldība saņems tikai pirmdien, norādīja Bojārs. Līdz tam laikam pašvaldība turpinās apgādāt iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni.

Tāpat pašvaldība pēc speciālistu ieteikuma plāno vērsties pie ģeologiem, lai pēc viņu rīcībā esošajām kartēm izpētītu gruntsūdeņu plūsmu, to virzienu, zemes slāņus un iespējamo infiltrāciju.

Jau ziņots, ka sestdienas naktī Mārupē noliktavu un biznesa ēku kompleksā Baltais vējš izcēlās ugunsgrēks medicīnisko preču noliktavā, no kurienes liesmas pārmetās uz Ecolab noliktavu ar profesionālo sadzīves ķīmiju - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīnā izmantotām vielām. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un Māras dīķī, iznīcinot dzīvo radību ūdenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas