Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Slimnīcām būs reizi dienā jāziņo NMPD par gultasvietu un medicīnisko ierīču pieejamību

Lai nākotnē būtu iespējams operatīvi pārstrukturizēt pieejamos resursus un nepieciešamības gadījumā nodrošināt veselības aprūpi lielam pacientu skaitam, no oktobra ārstniecības iestādēm būs reizi dienā jāziņo par gultasvietu un medicīnisko ierīču pieejamību, kā arī noslodzi, paredz ceturtdien valdībā atbalstītie grozījumi Noteikumos par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm un to struktūrvienībām.

Šo informāciju iestādes sniegs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD). Ņemot vērā, ka nepieciešams laiks, lai stacionārās ārstniecības iestādes vienotos ar NMPD par laiku, cikos informācija tiek sniegta un formātu, kādā tā tiek sniegta, noteikts, ka jaunā prasība stāsies spēkā 1.oktobrī.

Kā skaidro Veselības ministrija, Covid-19 izplatības radītais apdraudējums Latvijā parādīja, ka ir nepieciešams noteikt papildu pasākumus, lai operatīvi apzinātu informāciju par resursu pieejamību ārstniecības iestādēs, kas sniedz stacionāros veselības aprūpes pakalpojumus, un līdz ar to nodrošinātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību arī situācijās, ja strauji pieaug pacientu skaits.

Tādējādi ārstniecības iestādēm reizi dienā būs jāsniedz informāciju NMPD par stacionārās ārstniecības iestādes gultu skaitu, tostarp brīvo un pieejamo gultu skaitu, kā arī medicīnisko ierīču pieejamību un noslodzi.

Brīvo gultu skaits ir būtisks rādītājs, organizējot veselības aprūpes nodrošināšanu ārkārtas situācijās, kad strauji pieaug pacientu skaits, un būtiski nodrošināt aprūpi lielam skaitam pacientu, skaidro Veselības ministrija.

Tikmēr pieejamo gultu skaitu ir nepieciešams zināt, lai lemtu par iespēju hospitalizēt pacientu attiecīgajā ārstniecības iestādē, ņemot vērā pacienta veselības stāvokli, piemēram, ja palātā atrodas pacients ar bīstamu infekciju, tad citi pacienti šajā palātā nav hospitalizējami.

Plānots, ka Veselības inspekcija veiks minētās tiesību normas ieviešanas uzraudzību. Kopumā šīs izmaiņas attieksies uz 21 stacionāro ārstniecības iestādi, kura sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Jau ziņots, ka Covid-19 dēļ slimnīcām turpmāk būs daudz vairāk jādomā par pacientu plūsmu organizēšanu un dažādu pacientu grupu nošķiršanu, aģentūrai LETA iepriekš vēstījušas arī universitāšu slimnīcas.

Ņemot vērā minēto, no kopumā papildu 600 miljoniem eiro, kurus valdība lēma virzīt Covid-19 krīzes pārvarēšanai, 15 miljoni eiro tiks piešķirti Daugavpils, Valmieras, Liepājas, Rēzeknes, Ventspils reģionālo slimnīcu intensīvo terapijas nodaļu paplašināšanai, izolācijas boksu izveidei, kā arī pacientu plūsmu nodalīšanai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas