Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SPKC kapacitātes stiprināšanai prasa 113 351 eiro un plāno veidot arī jaunu nodaļu

Lai stiprinātu Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kapacitāti, tostarp veidojot jaunu nodaļu, šogad paredzēts centram piešķirt papildu finansējumu 113 351 eiro apmērā, liecina valdībā izskatītais informatīvais ziņojums.

Kā norādīja Veselības ministrija (VM), lai stiprinātu SPKC kapacitāti papildu finansējums nepieciešams arī turpmākajos gados - 2021.gadā - 483 364 eiro apmērā, 2022.gadā - 413 708 eiro apmērā, kā arī 2023.gadā un turpmāk ik gadu - 413 680 eiro.

Par minēto finansējumu paredzēts iepirkt 34 portatīvos datorus un licencētus biroja programmnodrošinājums Elektroniskajā iepirkumu sistēmā, lai stiprinātu SPKC kapacitāti, tajā skaitā, nodrošinot attālinātu darba pienākumu veikšanu.

Tāpat ar minēto finansējumu paredzēts stiprināt SPKC personāla kapacitāti. VM aicina ņemt vērā, ka paredzēta jauna risinājuma izstrāde kontaktpersonu identificēšanai un informēšanai, kas vienlaikus nemazinās darba apjomu, ko Covid-19 epidemioloģiskās uzraudzības nolūkā jau šobrīd veic SPKC speciālisti.

SPKC būs nepieciešama papildu kapacitāte jauna risinājuma tehniskajam nodrošinājumam, uzturēšanai un lietošanai, tajā skaitā ar tās darbību saistīto tehnisko jautājumu risināšanai un lietotnes attīstības risinājumu plānošanai un ieviešanai, kā arī iegūtās informācijas drošai apstrādei, datu analīzei un atgriezeniskās saiknes ar mobilās lietotnes lietotājiem nodrošināšanai.

Ņemot vērā minēto, SPKC būtu jāizveido jauna struktūrvienība ar desmit darbiniekiem, tostarp nodaļas vadītāju, sistēmanalītiķi, diviem sabiedrības veselības analītiķiem, vecāko ekspertu un pieciem vecākajiem epidemiologiem. Paredzēs, ka viņi, izmantojot epidemioloģiskās inteliģences metodes, veicinās jaunāko informācijas tehnoloģiju un epidemioloģisko datu analīzes metožu ieviešanu SPKC darbā, veicinot datu analīzi un analītiskas informācijas sagatavošanu pretepidēmijas un profilakses pasākumu plānošanai.

Vienlaikus VM vērš uzmanību uz to, ka tikai SPKC kapacitātes stiprināšana nenodrošinās Covid-19 pacientu savlaicīgu identificēšanu un atbilstošas veselības aprūpes saņemšanu, tādējādi ierobežojot Covid-19 infekcijas izplatīšanos.

Minētā nodrošināšanai nepieciešams pilnveidot arī laboratorisko izmeklējumu veikšanu un atbilstošas veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību pacientiem piemērotos infrastruktūras un tehnoloģiskā risinājuma savstarpēji integrētos apstākļos.

Tāpat paredzēts pilnveidot lietotni Apturi Covid. Lai noteiktu normatīvo regulējumu minētās sistēmas darbībai šī gada 1.oktobra Saeima pieņēma Grozījumus Covid-19 izplatības pārraudzības likumā, paredzot to ka, lai noteiktu personas, kuras atradušās paaugstināta inficēšanās riska apstākļos, un brīdinātu par iespējamu kontaktu ar Covid-19 slimnieku tiek izmantota kontaktpersonu noteikšanas un brīdināšanas informācijas sistēma.

Vienlaikus ar minētajiem grozījumiem ir noteikts pilnvarojums Ministru kabinetam noteikt kontaktpersonu noteikšanas un brīdināšanas informācijas sistēmas pārzini, pārziņa tiesības un pienākumus, kā arī kontaktpersonu noteikšanas un brīdināšanas informācijas sistēmā iekļaujamās informācijas apjomu un iekļaušanas kārtību, informācijas apmaiņas apjomu un kārtību, kā arī informācijas glabāšanas termiņu.

Paredzēts, ka tiks uzlabots arī SPKC izmantotais infekcijas slimību reģistrācijas un uzskaites rīks VISUMS.

Ministrijā skaidro, ka Covid-19 izplatības radītā krīze atspoguļoja nepieciešamību stiprināt SPKC kapacitāti arī citu infekcijas slimību uzraudzības jomā, lai SPKC speciālisti spētu ieviest un izmantot ikdienas darbā jaunākās metodes un iespējas epidemioloģisko datu iegūšanai, apstrādei un analīzei.

Tādējādi būtu pieejama operatīvāka un detalizētāka informācija par to, kā konkrētā infekcija izplatās sabiedrībā un kādi ir efektīvākie ceļi tās novēršanai. Tāpat nepieciešama papildu moduļa izstrāde epidemioloģiski nozīmīgas informācijas, kontaktpersonu uzskaites un datu analīzes veikšanai VISUMS un datu importēšanas iespēju nodrošināšana "GoData" programmā.

Stiprinot SPKC kapacitāti, paredzēts arī veikt vakcinācijas uzraudzības sistēmas pilnveidi. Līdz ar to tiktu pilnveidoti infekcijas slimību un vakcinācijas uzraudzības rīki, nodrošinot efektīvu nepieciešamo vakcīnu devu plānošanu.

Jau ziņots, ka Latvijas Televīzijas raidījumā Šodienas jautājums veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atklāja, ka "šobrīd SPKC jauda, cilvēku skaits un spēja izturēt ir jau mazliet aiz robežas".

Pēc viņas paustā, "ar naudu vien nepietiks, jo ir vajadzīgi cilvēki, kas ir sabiedrības veselības un epidemioloģijas speciālisti".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas