Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Ar solījumiem nepietiek, lai ģimenes ārsti lemtu par streika pārtraukšanu

Streikam galu vēl neredz

Aptuveni 500 ģimenes ārstu kopš jūlija vidus turpina streiku mīkstinātā formā, dienā pieņemot ne vairāk par 20 pacientiem. Streiku solīts turpināt līdz 1. oktobrim, taču ir pamats domāt, ka tas varētu turpināties ilgāk, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Lai gan ģimenes ārsti ir saņēmuši vairākus solījumus, rakstiska piedāvājuma joprojām nav. Turklāt starp mediķiem un valdību nav arī panākta izpratne par juridiskajiem aspektiem, Veselības ministrijai (VM) un citiem joprojām neatzīstot, ka tas ir streiks. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) pārstāve, advokāte Solvita Olsena Dienai uzsver, ka situācija nav mainījusies, jo no VM rakstisks piedāvājums par kapitācijas naudas palielināšanu joprojām nav bijis.

Pirms vairākām nedēļām LĢĀA no veselības ministres Andas Čakšas saņēma mutisku piedāvājumu palielināt kapitācijas naudu, līdzekļus tam novirzot no kvalitātes kritēriju finansējuma. Tas nozīmē, ka daļa kvalitātes kritēriju būtu iekļauti kapitācijas naudā, bet pārējiem, kas arī tiktu pārskatīti, būtu jāmeklē jauns finansējuma avots. VM šo naudu – 2,9 miljonus eiro – pieteikusi kā vienu no prioritātēm budžeta veidošanas procesā. Par šiem jautājumiem spriests arī darba grupā, kuras uzdevums ir izstrādāt detalizētu redzējumu primārās veselības aprūpes attīstībai, taču tie pagaidām ir tikai solījumi, kam vairs nav ticības, atzīmē Olsena.

Kā pozitīvu aspektu advokāte piemin, ka beidzot izdevies panākt vienotu izpratni ar Nacionālo veselības dienestu par to, ka ģimenes ārsts par streikošanas laiku darba samaksu nesaņems, bet prakses darbs tiks apmaksāts, jo tās bija atvērtas. Tajā pašā laikā dienestā joprojām streiku juridiski neatzīst. Pēc S. Olsenas domām, šāda situācija ir absurda – ja valdība neatzīst streiku, ģimenes ārsti nav pasargāti no tālākām sankcijām. Līdz ar to izpratne vēl jāpanāk arī šajā jautājumā.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 4. septembra, avīzē Diena!

Top komentāri

Divas stipras latvju sievietes
D
Lai veicas streikā! VM pa tukšo iztērē e-veslībai 14 milj.eiro, bet tos 3 milj grūti atrast. Kučinska un Čaksas kā uzņēmējas darba stils – par dabu nav gatavi maksāt. Ja valdība nespēj atzīt šo par streiku – kā Apinis teica: joprojām pa padomju taku.
Naudu no valsts saņem
N
it kā streiko, bet vienlaikus no valsts saņem gan kapitācijas naudu, gan naudu par pacientu vizītēm.
Tas nav streiks, bet līguma nepildī
T
Vispirms vajadzētu tikt skaidrībā par definīcijām un pēc tam rakstīt ziņas! Tā kā ģimenes ārsti nav darba ņēmēji, bet sīkuzņēmēji, tad tas, ko Veide sauc par streiku, nav un nevar būt streiks Darba un Streiku likumu izpratnē, bet civiltiesiska līguma nepildīšana.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas