Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Stundu sarakstā brīvu vietu vairs nav

Programmēšana, trešā sporta stunda un patriotiski militārā audzināšana - tās ir vien dažas no pēdējā laikā izskanējušajām skolu mācību programmas pilnveidošanas idejām. Ieteikumu gūzma birst gan no dažādām organizācijām, gan privātpersonām. Taču, lai arī cik labas vai sliktas šīs idejas būtu, visticamāk, tuvākajā laikā jauni mācību priekšmeti stundu sarakstā neparādīsies. Pārmaiņas gan varētu notikt, pārskatot jau ieviesto mācību priekšmetu saturu, to pilnveidojot un pielāgojot mūsdienu vajadzībām. 

"Nepaiet ne nedēļa, kad nesaņemtu kādas organizācijas vai kādas personas aicinājumu ieviest kādu jaunu mācību priekšmetu," šādi vēl septembrī bijusī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība) sacīja intervijā ziņu aģentūrai BNS. Dažādi ierosinājumi, kā uzlabot mācību saturu skolās vai pat ieviest jaunus mācību priekšmetus, ik pa laikam izskan arī publiskajā telpā. 

Viena no visbiežāk apspriestajām idejām ir skolās ieviest trešo sporta stundu, par ko stingri iestājās Latvijas Ārstu biedrība, norādot, ka steidzami jāmaina sabiedrības attieksme pret fiziskām aktivitātēm. Pret to neiebilda arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), prasot šim mērķim papildu finansējumu nākamā gada budžetā, tomēr valdība iniciatīvu neatbalstīja. Un, kā Dienai norāda ministrijā, tagad šī ideja atlikta. 

Ar savu ierosinājumu nāca klajā arī Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma. Viņa uzskata, ka skolu mācību programmā vajadzētu iekļaut jautājumus par Latvijas kino, tālab izmēģinājuma stadijā vajadzētu izstrādāt un ieviest kultūrizglītojošu programmu. Pēc viņas teiktā, kino izglītība ir nepieciešama Latvijas un Eiropas kino pastāvēšanai, jo tieši bērni un jaunieši ir potenciālie kino skatītāji. Kino izglītība gan rosināta, kā kāda jau pastāvoša mācību priekšmeta sastāvdaļa. Savukārt, piemēram, Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube ieteicis ideju skolās ieviest patriotiski militāro audzināšanu. Pēc viņa domām, jaunietis jāmotivē piedalīties kopējā drošībā, un to var izdarīt tikai ar skolas palīdzību. 

Pēdējā laikā papildus idejām par finanšu pratību, kritisko domāšanu un veselības mācību kā atsevišķu mācību priekšmetu aktuāls kļuvis jautājums par programmēšanu jau sākumskolā, ieviešot gan atsevišķu mācību priekšmetu, gan būtiski pilnveidojot mācību saturu atbilstoši mūsdienu vajadzībām.

Visu Annas Bērziņas rakstu Stundu sarakstā brīvu vietu vairs nav lasiet, 15. decembra, pirmdienas laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas