Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tehnikumus sagaida sāpīgi griezieni

Profesionālās izglītības un kompetences centru (PIKC) Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un PIKC Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikums satraukušas ziņas par to iecerēto apvienošanu. Ja abas mācību iestādes izdzīvoja pirmo profesionālo izglītības iestāžu optimizācijas vilni, kad tika izveidoti profesionālās izglītības un kompetences centri jeb PIKC, tad otro reorganizācijas vilni, kura rezultātā taps ekselences centri, tām, ļoti iespējams, neizbēgt.

Ja Kuldīgas tehnikuma pirmsākumi meklējami 1989. gadā dibinātajā 78. arodvidusskolā, tad Kandavas tehnikums ir ar vēl garāku vēsturi – izveidots 1945. gadā kā lauksaimniecības tehnikums, tas izgājis vairākus pārvērtību lokus. Pēdējais – 2011. gadā iegūts PIKC statuss, bet 2015. gadā tam pievienotas struktūrvienības Saulainē un Cīravā. Kuldīgā piedāvā apgūt 17 programmas, Kandavā – septiņas, audzēkņu skaits attiecīgi ir 548 un 335 (kopā ar divām filiālēm – 742). 


Nevajadzīga konkurence

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kuras pārziņā ir abi tehnikumi, apstiprina – tiek plānota abu iestāžu reorganizācija. Ir arī iezīmēts laika rāmis, kad to paredzēts pabeigt, proti, no 2022. līdz 2023. gadam. Šāda iecere pamatojama ''ar profesionālās izglītības sistēmas strukturālo reformu, optimizējot profesionālās izglītības iestāžu skaitu un izvietojumu reģionos, kā arī veicot to diferenciāciju, veidojot modernu, mūsdienu prasībām atbilstošu profesionālās izglītības materiāli tehnisko nodrošinājumu''. Šo procesu mērķis esot sekmēt visu veidu resursu efektīvāku izmantošanu, profesionālās izglītības kvalitātes un pieejamības paaugstināšanu. IZM norāda arī uz nepietiekamo izglītojamo skaitu Kandavā, turklāt pastāvot riski arī turpmākai filiāļu pastāvēšanai ne tikai kvantitatīvo rādītāju, bet arī nepietiekamas materiāli tehniskās bāzes nodrošināšanas dēļ. 

Ministrija vērš uzmanību uz to, ka jāizvērtē profesionālās izglītības iestāžu īstenotās programmas un jānodrošina stratēģiskā attīstības plānošana.

Tā, ''lai iestādes savā starpā nevajadzīgi nekonkurē un lai tiek nodrošināts kvalitatīvs profesionālās izglītības piedāvājums atbilstoši darba tirgus un tautsaimniecības nozaru vajadzībām''.

IZM uzsver, ka šobrīd ir uzsākts vērtēšanas un sarunu process ar visām iesaistītajām pusēm, pašvaldībām un nozaru ekspertu padomēm ''par Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma (..), tā īstenošanas vietu un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma iespējamo optimizāciju un reorganizāciju''.


Nesaredz ieguvumus

Kuldīgas novada pašvaldība par šādu ieceri līdz šim nav tikusi informēta, tāpēc savu komentāru par to nesniedza. Arī Kuldīgas tehnikuma direktore Dace Cine uzsvēra, ka oficiāla vēstule no IZM par šādiem tās plāniem nav saņemta, nav arī aicinātas kopā visas iesaistītās puses. Viņasprāt, šāda rīcība par labu pārvaldības praksi nu nekādi nav atzīstama, jo vispirms tomēr būtu jāsāk sarunas ar katru mācību iestādi. Taču to, ka šādas runas ir dzirdētas, viņa nevarot noliegt.

Acīmredzot tas nozīmējot vienu – arvien lielāku izglītības iestāžu centralizāciju.

Nevarot tikai saprast, kāds labums būs no šāda soļa. Pārveidot vienu vai otru skolu par filiāli? Ir jau piedzīvots šāds modelis, un lielākoties tas ir bijis ceļš uz kvalitātes kritumu un pat likvidāciju. Tā tas, piemēram, noticis ar Laidzes Profesionālo vidusskolu, kas bija viena no vecākajām valstī, kad to pievienoja Rīgas Valsts tehnikumam. Ja tā būtu turpinājusi darboties kā Aizkraukles Profesionālā vidusskola, tā, visticamāk, no skolu kartes nebūtu pazudusi. 

Cinei esot vēl citi jautājumi: Kuldīga no Kandavas ir pusotras stundas brauciena attālumā. Kā audzēkņi nokļūs skolā, kas nodrošinās sabiedrisko transportu? Dienesta viesnīca neatrisinās šo problēmu. Jāņem vērā, ka šajās mācību iestādēs nemācās to turīgāko ģimeņu bērni.

''Nav skaidrs, kas mums ir svarīgāks – cipari vai cilvēki un reģionu attīstība. Jaunveidojamie ekselences centri nebūs lauku jauniešiem aizsniedzami,'' Cine neslēpa šaubas.

Tomēr rokas nolaist negrasoties, un jau tuvākajā laikā IZM tiks iesniegta skolas stratēģija.


Gatavi atdot filiāles

Kandavas novada domes priekšsēdētāja Inga Priede (LZP) uzskata, ka IZM uzstādījums nav pamatots iemesls reorganizācijai. Viņa norāda, ka Kandavas tehnikums jau kopš tā izveides ir uz lauksaimniecību orientēts, kamēr Kuldīgā – vairāk uz tūrismu. Viņasprāt, notiek mākslīga likvidācija, kas nav pieļaujama. Tā uzskatot ne tikai Kandavas novada pašvaldība, bet arī tās vietvaras, kas veidos jauno Tukuma novadu. Lai apturēto IZM ieceres, pašvaldība sākusi sarunas ar Zemkopības ministriju, kuras paspārnē tehnikums savulaik bijis. Īsti gan neesot skaidrs, kā atpakaļatgūšana varētu notikt, taču Kandava negrib zaudēt šo izglītības iestādi. Pašvaldība jau bijusi spiesta veikt Kandavas internātvidusskolas reorganizāciju, jo IZM atteicās turpmāk finansēt šī tipa skolas. Interesanti esot arī tas, ka filiāles, ko pirms pieciem gadiem pievienoja tehnikumam, nu gribot atņemt. Bauska izteikusi vēlmi pārņemt Saulaines struktūrvienības programmas, bet Cīravas filiāle, iespējams, nonāks Liepājas Valsts tehnikuma rokās. ''Lai ņem filiāles, bet atstāj tehnikumu. Tajā ir tik daudz ieguldīts – renovētas telpas, iekārtoti moderni, darba tirgus prasībām atbilstoši mācību kabineti un laboratorijas, iegādāts aprīkojums. Ir dienesta viesnīca,'' uzskaita Priede

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas