Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiesai vēlreiz jāvērtē senais Nestle strīds ar Merrild par "sarkanajām krūzēm"

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments decembra sākumā atcēla zemākas instances spriedumu Šveices uzņēmuma Société des Produits Nestle S.A. (Nestle) prasībā pret kafijas Merrild izplatītāju SIA Sara Lee Baltic (SLB) strīdā par tā sauktajām sarkanajām krūzēm.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, tika atcelts AT Civillietu tiesu palātas spriedums, ar kuru noraidīta Šveices firmas prasība. Lieta nodota jaunai izskatīšanai apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā.

AT spriedumā analizējusi Eiropas Savienības Tiesas judikatūru.

Kā ziņots, 2009.gadā AT Civillietu tiesu palāta jau apmierināja Nestle prasību un atzina, ka, izmantojot sarkano krūzi Merrild kafijas reklamēšanā un notikušajā akcijā, kuras laikā pircējiem tika dāvinātas krūzes, bija pārkāptas Nestle kā preču zīmes īpašnieka izņēmuma tiesības. Toreiz tika nolemts pārtraukt nelikumīgu preču zīmes izmantošanu un aizliegt negodīgu konkurenci. Tiesa uzdeva izbeigt Nestle piederošajai telpiskajai preču zīmei līdzīgu apzīmējumu jebkādu izmantošanu. Tāpat AT no SLB piedzina 26 716 latu (38 013 eiro) kompensāciju.

2011.gada 20.aprīlī AT spriedums tika atcelts daļā par kompensācijas piedziņu un šajā daļā tika nosūtīts jaunai izskatīšanai. Kasācijas instance savā spriedumā norādīja, ka licences maksas metode, ko prasītājs pieprasa sešu procentu apmērā no Merrild ieņēmumiem par pārdoto kafiju akcijas laikā, absolūti nav piemērojama. Arī atbildētāju puse savos rakstveida paskaidrojumus uzsvēra, ka licences maksa nevar būt piemērojama sešu procentu apmērā no ienākumiem, bet gan tā svārstās maksimums līdz diviem procentiem.

Kā ziņots, Nestle prasībā norādīja, ka tai pieder plaši pazīstamais apzīmējums "sarkanā krūze", ko izmanto kafijas iepakojuma apzīmēšanai un kopā ar preču zīmi Nescafe Classic. Firmai pieder arī telpiskā preču zīme, kas aizsargā "īpašo, pasaulē pazīstamo sarkano krūzi". Savus produktus uzņēmums Latvijā reklamē kopš 1996.gada, reklāmās izmantojot arī īpašo sarkano krūzi.

Strīds starp uzņēmumiem pirms vairākiem gadiem aizsākās, kad mēnesi pēc Nestle sāktās reklāmas kampaņas "Saņem Nescafe sarkano krūzi, nopērkot 500 gramus Nescafe Classic" un "Nescafe Classic - lieliska garša, lieliskas krūzītes!", Šveices kompānija uzzināja, ka arī Sara Lee Baltic sākusi reklamēt kafiju "Pērciet Merrild, nosūtiet SMS un saņemiet vienu sarkano krūzi ar jautriem zīmējumiem!". Akcija reklamēta arī SLB mājaslapā.

Prasītājs uzskata, ka Merrild kafijas reklāmas akcijā izmantotā sarkanā krūze gan pēc iespaida, gan formas un krāsas uzskatāma par tik līdzīgu Nestle izmantotajai preču zīmei, ka iespējams tās sajaukt. Reklāmas akcija, pēc Nestle domām, arī saskan ar Nescafe Classic reklāmu un liek domāt, ka Merrild sarkanā krūze apzināti veidota un izmantota tā, lai patērētāja apziņā tā saistītos ar pasaulē pazīstamo Nescafe Classic sarkano krūzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas