Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Trešo valstu pilsoņiem slēgtās publiskās vietās varētu likt valkāt sejas maskas

Plānots, ka trešo valstu pilsoņiem turpmāk, iebraucot Latvijā, būs pienākums slēgtās publiskās vietās lietot mutes un deguna aizsegu 14 dienas pēc atgriešanās no minētās ārvalsts, izņemot ēšanas laikā, izriet no Iekšlietu ministrijas valdībā iesniegtā grozījumu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā projekta.

Par šiem grozījumiem šodien lems valdība.

Par slēgtām vietām šo grozījumu izpratnē tiek uzskatīti veikali, kafejnīcas, sabiedriskais transports un tamlīdzīgas vietas.

Projektā arī atzīmēts, ka šiem cilvēkiem būs nepieciešams vienmēr nēsāt līdzi personu apliecinošu dokumentu, un pēc valsts vai pašvaldības institūcijas darbinieka pieprasījuma tas jāuzrāda.

Lai nodrošinātu šo pienākumu izpildi, tādējādi pēc iespējas samazinot Covid-19 izplatību, projektā paredzēta administratīvā atbildība par minēto pienākumu nepildīšanu.

Proti, par uz šā likuma pamata izdotajos Ministru kabineta noteikumos noteiktā pienākuma par pases klātesamības nosacījuma neievērošanu vai tās neuzrādīšanu pēc valsts vai pašvaldības institūcijas darbinieka pieprasījuma būs iespējams piemērot naudas sodu fiziskajai personai no divām līdz 400 naudas soda vienībām jeb no 10 eiro līdz 2000 eiro.

Projekta anotācijā atzīmēts, ka paredzētā administratīvā soda sankcija ir analoģiska jau pašreiz spēkā esošajai sankcijai par izolācijas vai karantīnas neievērošanu, tādējādi izslēdzot izdevīgumu ārzemniekam slēpt pasi nolūkā izvairīties no soda par izolācijas vai karantīnas neievērošanu. Administratīvā pārkāpuma procesu par minēto pārkāpumu veiks Valsts policija vai pašvaldības policija.

Tāpat Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums tiek papildināts ar to, ka par uz šā likuma pamata izdotajos Ministru kabineta noteikumos noteiktā pienākuma lietot mutes un deguna aizsegu neievērošanu piemēro naudas sodu fiziskajai personai no divām līdz 400 naudas soda vienībām.

Piedāvātā administratīvā soda sankcija ir analoģiska jau pašreiz spēkā esošajai sankcijai par epidemioloģisko drošību prasību pārkāpšanu.

Plānotie grozījumi arī paredz, ka personām, kam ir termiņuzturēšanās atļaujas (TUA), līdz šī gada 31.decembrim tiks pagarināts lēmums par uzturēšanās atļaujas derīguma termiņu. Tāpat tiks noteikts, ka prombūtne, sākot no ārkārtējās situācijas noteikšanas brīža, proti, no 12.marta līdz 2020.gada 31.decembrim, ir uzskatāma par attaisnotu, izvērtējot jautājumu par pastāvīgās uzturēšanās atļauju piešķiršanu, reģistrēšanu vai anulēšanu.

Šādus grozījumus IeM pamatojusi ar to, ka tādējādi tiks samazināts to personu skaits, kas ieceļo Latvijā, lai nepārsniegtu likumā noteikto prombūtnes laiku personām ar TUA.

Projekta anotācijā skaidrots, ka šo normu spēkā esamība veicina ārzemnieku ieceļošanu no valstīm, kurās pastāv augsta Covid-19 infekcijas izplatība, turklāt no atsevišķām valstīm ieceļošana praktiski nav iespējama, jo ir apturēti regulārie pasažieru pārvadājumi, līdz ar to ārzemnieki, kas atbilst visiem Imigrācijas likuma nosacījumiem un kuriem pieņemts lēmums par uzturēšanās atļaujas piešķiršanu, šo atļauju nevarēs saņemt ieceļošanas ierobežojumu dēļ.

Jau vēstīts, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) uzskata, ka atbraucējiem no ārpus Eiropas Savienības esošajām jeb trešajām valstīm, ja tie pārkāpj 14 dienu pašizolācijas režīmu, būtu jāanulē termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) vai vīzas.

Ministrs paziņoja, ka par šo priekšlikumu aicinās kolēģus diskutēt šodien notiekošajā valdības sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas