Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Tuvākajā laikā gaidāmi ST spriedumi vairākās "skaļās" lietās

Tuvākajā laikā Satversmes tiesai (ST) būs jāizvērtē un jāsaka galavārds vairākās lietās, kas raisījušas lielu sabiedrības interesi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta panorāma pavēstīja ST priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Patlaban tiek gatavots ST spriedums garantētā minimālā ienākuma (GMI) lietā, kur jārisina jautājums arī par to, vai ir izpildīts 2021.gadā pieņemtais ST spriedums saistībā ar GMI, proti, vai ir ieviesta metode, kā aprēķināt minimālos nepieciešamos ienākumus cilvēka pamatvajadzību apmierināšanai un cienīgas dzīves nodrošināšanai.

Tāpat ST drīzumā varētu nākt klajā ar spriedumu par to, vai un kā pašvaldība var noteikt iebraukšanas maksu tās teritorijā. Šī konkrētā lieta ir ierosināta par iebraukšanas maksu Jūrmalā - par Jūrmalas pašvaldības saistošajiem noteikumiem un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu, ar kuru šie noteikumu stāšanās spēkā tikusi apturēta.

Vēl ST patlaban skata Latvijas drošībai svarīgu jautājumu - par to, vai profesionāls karavīrs ir tiesīgs veikt politisku darbību un iesaistīties politiskās partijās.

Minētajās lietās spriedumi ir sagaidāmi oktobra sākumā un vidū, informēja Laviņš.

Vēl oktobrī un novembrī ST sākšot izskatīt lietu par padomju režīmu slavinošo objektu demontāžu, lietu par prasību Krievijas pilsoņiem kārtot latviešu valodas pārbaudi pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai, kā arī lietu par Ministru kabineta saistošajiem noteikumiem, ar kuriem tika samazināts nocērtamo koku stumbra diametrs.

Rudens cēliens ST ir sācies ar aktīvu darbu, atzina Laviņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas