Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Urbanovičs pieļauj, ka cilvēki balsos par krievu valodu, tā protestējot pret sociālekonomisko situāciju

Viens no Saskaņas centra līderiem Jānis Urbanovičs domā, ka pēc 2012.gada valsts budžeta pieņemšanas cilvēki jutīsies piekrāpti no savu mīluļu puses, par kuriem viņi balsoja. "Neizslēdzu, ka cilvēki balsos par krievu valodu, tādā veidā protestējot pret sociālekonomisko situāciju Latvijā," intervijā Dienai pauž J.Urbanovičs.

Viņš pauž, ka SC uztraucot "eskalācija Latvijas sabiedrībā". "Apvainojumi, ka Saskaņas centrs ir vainīgs, ir nevietā. Eskalācija sākās ar parakstu vākšanu, ko veica Rasnača mudināti vislatvieši par to, ka Latvijā vajag likvidēt izglītību citās valodās. Tad nāca koalīcijas veidošana, kuras laikā tika skaidri pateikts, ka Latvijas krievu vēlētiem pārstāvjiem nav ko meklēt valdībā. Ka Latvija ir tikai latviešiem, ka Latvijas politiku krievi var tikai patērēt, bet viņi nedrīkst to ietekmēt. Un nav svarīgi, ko viņi par to domā. Tie bija notikumi, kas radīja šo lavīnu. Man nav prieka par to, kas ir noticis."

J.Urbanovičs paredz, ka "referendums būs skandāls pa visu pasauli". "Labi, 70% no tiem, kas atnāks, nobalsos pret krievu valodu, bet 30% nobalsos par. Tas ir ļoti liels skaitlis, turklāt ar to nebeigsies, tam būs turpinājums. Paredzu, ka pēc budžeta pieņemšanas cilvēki jutīsies piekrāpti no savu mīluļu puses, par kuriem viņi balsoja. Neizslēdzu, ka cilvēki balsos par krievu valodu, tādā veidā protestējot pret sociālekonomisko situāciju Latvijā. Var jau teikt, ka ne, bet redzēsim. Šīs urravas, ka mēs tagad miljonu savāksim, protams, rada tādu saviļņojuma duku. Bet tās ir kaitīgas, jo rada eskalāciju," saka J.Urbanovičs.

"Ja turpinām bruņoties valodas jautājumos, kļūs neizbēgama šī bruņojuma izmantošana. Ar referendumu nekas nebūs līdzēts - nesaskaņas turpināsies, tās izplūdīs ne tikai valodas, bet arī sociāli ekonomiskajā pretimstāvēšanā. Mānīgais miers, kad Latvijas politiķi varēja izrunāties, kā grib, ir pagājis. Arī tagad viņi bļauj - valodas jautājums nevar būt kompromiss! Bet kāpēc? Kāpēc nevar? Ko ar to dzird krievs? Ej ratā, tev nekad nebūs nekādas teikšanas ne tikai valodas jautājumā, bet nekur. Valoda ir galvenais cilvēka būtības un kultūras pamats, bet Latvijā ir krievu kultūra un ir krievi. Mums ir vajadzīgs, lai Latvijas krievi būtu nevis problēma, bet sabiedrotie. Ja mēs nodarbosimies ar viens otra nīšanu, ja «latvietis parastais» turpinās saukt - nu tad lai tie krievi cieš klusu! -, nekā nebūs. Mīļie, nu viņi ir te, krievi te ir dzīvojuši, pirms Latvijas valsts vispār tika nodibināta. Ja paskatās Satversmes sapulci, Latvijas valsts tēvi ir bijuši arī krievi un citas minoritātes. Tāpat izcīnījuši visas brīvības kaujas un visos karos ir bijuši kopā. Arī Latvijas pēdējo neatkarību ir izcīnījuši tikpat krievi, cik latvieši, arī barikādēs krievi ir stāvējuši."

Pilnu interviju lasiet laikraksta Diena piektdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas