Labojumi regulā pašlaik pieņemti otrajā lasījumā, taču, visticamāk, ūdens daudzumu ierobežojošā norma būs arī regulas galavariantā, prognozē Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugere: "Nekad nav bijis aizliegts pumpēt gaļā ūdeni, jo ūdens nav kaitīgs. Ja patērētājs tādu produktu patērē, ražotājs ražo. Ja ūdeni pievieno vairāk nekā 5% no galaprodukta svara, tas būs jānorāda marķējumā, lai patērētājs to zina. Tas attiecas uz jebkuriem gaļas produktiem, kā svaigiem, tā žāvētiem." Viņa arī norāda, ka ir patērētāji, kuri nevēlas ēst sausu gaļu un dod priekšroku tādai, kurā ir vairāk ūdens. Dažādiem produktiem pieļaujamais ūdens daudzums nedaudz atšķiras. Jautājums ir, kas ūdenim vēl tiek pievienots - ja tās ir citu dzīvnieku, piemēram, zivju, izcelsmes olbaltumvielas, arī tas būs jānorāda. Noteikumiem pēc to pieņemšanas būs triju gadu pārejas periods, pēc kura ūdens daudzuma norādīšana marķējumā būs obligāta. Tas nozīmē, ka, iespējams, uz iepakojuma lasīsim "Šķiņķis ar pievienotu ūdeni". Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Bāliņš pieļauj, ka ūdeni ar garšvielām gaļā pumpē faktiski visi ražotāji Latvijā: "Eiropa pati to savārīja, padomju laikos tādas tehnoloģijas nebija. Tas ir Eiropas jaunievedums." Viņš gan skaidro, ka šāda tehnoloģija ieviesta, lai produkts būtu garšas ziņā vienmērīgs - to nevar panākt, iemērcot gaļu marinādē.Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas numurā!
Uz etiķetes būs jāraksta "šķiņķis ar pievienotu ūdeni"
Eiropas Savienības veiktie labojumi pārtikas marķējuma regulā ierobežos pieļaujamā ūdens daudzumu gaļas produktos līdz 5%. Tas ietekmēs arī Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu darbu, jo liela daļa gaļas pārstrādātāju šķiņķim ar īpašām masēšanas iekārtām pievieno ūdeni, trešdien raksta laikraksts Diena.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.