Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vakcīna bez obligātuma blaknes

''No jab, no job'' jeb ''Nav vakcīnas, nav darba'' – šāds sauklis nule kā kļuvis populārs Itālijā, kas ir pagaidām vienīgā valsts, kura noteikusi, ka vakcinācija pret Covid-19 ir obligāta veselības aprūpē strādājošajiem.

Par obligātu medicīnas darbinieku vakcināciju tiek spriests arī Latvijā, un 1. aprīļa valdības sēdē atsevišķi ministri izteicās, ka nevakcinētiem mediķiem varētu neļaut strādāt ar pacientiem. Tiesa, politiskajā līmenī koalīcija par to vēl nav lēmusi. 


Prasa izvēli

Mediķu obligātas vakcinēšanas ideja radusies tāpēc, ka viņi vairāk nekā jebkuras citas profesijas pārstāvji ir ciešā kontaktā ar pacientiem, no kuriem liela daļa nav vakcinēti un pieder kādai no riska grupām. Turklāt jāatceras, ka atrašanās ārstniecības iestādē atšķirībā no, piemēram, iepirkšanās veikalā nav cilvēka izvēles jautājums, bet nepieciešamība, kas saistīta ar veselības traucējumiem. 

Tomēr gan Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Keris, gan Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis Viesturs Boka uzskata, ka tā nav laba ideja. Keris ir kategorisks un uzsver, ka arodbiedrība noteikti neatbalsta obligātu vakcināciju, jo tas būtu katra mediķa brīvas izvēles un cilvēktiesību pārkāpums.

Keris arī pauž, ja tomēr šāds lēmums tiktu pieņemts, būtu sagaidāms liels atlūgumu vilnis un mediķi dotos strādāt uz citām valstīm. 

Arodbiedrības vadītāja ieskatā drošību pacientiem var panākt ar citiem līdzekļiem, kas jau notiek pašlaik – aizsargmaskas un dezinfekcijas līdzekļi, vienlaikus būtu jāveic visaptveroša un regulāra valsts apmaksāta mediķu testēšana.  Boka ir mazāk kategorisks, taču arī bilst, ka vakcināciju mediķiem nevajadzētu uzspiest kā obligātu. 

Cita starpā tiek minēts arguments, ka saslimt var arī vakcinēti cilvēki, kuri nemaz nezinās, ka ir saslimuši, jo būs asimptomātiski. Tiesa, te gan jāatsaucas uz PSKUS epidemiologu Ugu Dumpi, kurš sociālajā vietnē Twitter uzsver, ka asimptomātisku Covid-19 slimnieku risks inficēt citus ir daudz mazāks. 


Vakcinēties ir racionāli

Tikmēr Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs stāsta, ka līdz šim brīdim no 720 darbiniekiem vakcinēti 405, vairākums ārstniecības personas, kas katru dienu ir saskarē ar pacientiem. ''Veicot darbinieku aptauju, nebija tādu kategorisku atteikšanos vakcinēties. Darbinieki, kas jau izslimojuši, vakcinēšanos atlikuši uz vēlāku laiku. Daži atlika vakcināciju, kad uzzināja, ka testā viņiem konstatēta inficēšanās. Daži atsakās, jo baidās no blaknēm, kādas piedzīvojuši vakcinētie kolēģi. Citi plāno vakcinēties vasarā, rudenī, bet vēl citi gaida ''savu'' vakcīnu, kurai uzticas,'' skaidro Muskovs. 

Vidzemes slimnīcas vadītājs arī uzdod retorisku jautājumu: ''Varbūt, pirms noteikt obligāto vakcinēšanos, jāveic mērķtiecīgāka motivēšana? Jāļauj cilvēkam ar savu pieredzi pārliecināties, kas ir gudrāk: nevakcinēties, inficēt pacientus un mājiniekus, pašam smagi saslimt, pat nonākt reanimācijas gultā un ilgstoši atrasties darba nespējā vai – vakcinēties, un, ja arī saslimt, izslimot vieglā formā un pasargāt savus tuviniekus?''

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, kur vakcinācija ir brīvprātīga, lepojas ar ļoti augstu vakcinētā personāla īpatsvaru. Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis stāsta, ka vakcinējušies ir 75% ārstu, bet, piemēram, Toksikoloģijas un sepses klīnikā, kur ārstējas pacienti ar ļoti smagu slimības gaitu, vakcinējušies 98% personāla. Turklāt vakcinācija joprojām turpinās. 

Atbildot uz jautājumu par vakcinācijas obligātumu, Paeglītis ir diplomātisks un norāda: ''Uzskatu, ka jebkura diskusija ir vērtīga, lai nonāktu līdz iespējami labākam risinājumam sabiedrībai kopumā un arī ikvienam indivīdam. Šobrīd runājam par to, kā pārraut Covid-19 izplatības ķēdi.

Racionālākais ceļš ir vakcinācija. To pierāda arī mūsu slimnīcas dati par personāla saslimstību – tā mazinājusies desmitkārt.

Vienlaikus tā ir laba ziņa pacientiem, kuri ārstējas mūsu slimnīcas stacionāros, – viņi var justies daudz drošāk.''


Var noteikt kā obligātu

Tiesībsarga birojs, lūgts komentēt, vai obligāta vakcinācija būtu cilvēktiesību ierobežojums, skaidro: ''Esošajā situācijā, kad visā pasaulē jau vairāk nekā gadu cilvēki ir spiesti dzīvot dažādu ierobežojumu apstākļos, kas grauj ne tikai katras valsts un visas pasaules ekonomiku, bet arī katras personas garīgo veselību un attīstību, tiesībsarga ieskatā atsevišķu profesiju pārstāvjiem var tikt noteikta obligāta vakcinācija pret Covid-19.'' 

Vienlaikus tiek uzsvērts: jau šobrīd ir iespējams noteikt atsevišķās profesijās strādājošo obligātu vakcināciju epidēmijas draudu gadījumā. Tomēr būtiski atzīmēt, ka valdības noteikumi paredz iespēju jebkuram atteikties no vakcinācijas, tajā skaitā arī no obligātās vakcinācijas. Tomēr personai ir jāapzinās, ka tādā gadījumā tā var tikt pakļauta atšķirīgai kārtībai kā vakcinētie darbinieki, piemēram, norīkota darbos, kur mazāks inficēšanās risks, vai pakļauta biežākai testēšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas