Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vakcinācija – atslēga visam

Sejas aizsargmaskas, roku un virsmu dezinfekcija, distances ievērošana un regulāra telpu vēdināšana ir galvenās epidemioloģiskās drošības prasības, kas būs jāievēro pēc nedaudz vairāk nekā diviem mēnešiem paredzētajās pašvaldību vēlēšanās. To organizēšanas ugunskristības Covid-19 pandēmijas apstākļos bija pērn notikušās Rīgas domes (RD) ārkārtas vēlēšanas.

''Visi jau ir pieraduši pie ierobežojumiem un drošības pasākumiem – tie ir jāievēro visās jomās, un vēlēšanas nav izņēmums,'' Dienai atzīst Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīne Bērziņa.

Šogad atšķirībā no iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām būs vairākas izmaiņas, piemēram, balsot varēs jebkurā sava novada vēlēšanu iecirknī, un pirmo reizi varēs balsot ārzemēs esoši Latvijas pilsoņi, kuriem pašvaldībā ir reģistrēts īpašums vai dzīvesvieta (līdz 7. martam). Arī maskas lietošana būs obligāta (RD vēlēšanās – ieteicama). Taču pats būtiskākais ir vēlēšanu iecirkņu darbinieku vakcinācija, kas atrisinātu daudz problēmu un radītu drošības sajūtu. 


Ieteikumi, ne prasības 

Pašvaldību vēlēšanu izdevumi ir jāsedz no katras domes budžeta. CVK jau vairāku mēnešu garumā sadarbojas ar jaunizveidotajām vēlēšanu komisijām. Pagaidām nav signālu, ka kādam novadam būtu grūtības sagādāt individuālās aizsardzības līdzekļus, kas vajadzīgi ne vien darbam uz vietas iecirkņos, bet arī dodoties izbraukuma vizītēs. Tāpat nav ziņu, ka kādai pašvaldībai būtu problēmas ar nepiemērotām telpām iecirkņiem. CVK ieteikums ir nodrošināt četrus kvadrātmetrus uz vienu cilvēku. Ja tas nav iespējams, iecirknī drīkstēs uzturēties viens apmeklētājs. Gaidītāju rinda jāveido ārā, ievērojot divu metru distanci. Distance jāievēro arī iekštelpās, tai skaitā starp reģistrācijas galdiem un novērotāju vietām. Arī šoreiz, līdzīgi kā RD vēlēšanās, nevajadzētu lietot kabīnes ar auduma aizkariem, tā vietā jāizvēlas citi risinājumi balsošanas aizklātuma nodrošināšanai.

Tāpat vēlams katram balsotājam izmantot savu pildspalvu, bet, ja pašvaldība to nevar atļauties, rakstāmrīks pēc lietošanas jādezinficē.

Tie iecirkņi, kas iepriekš bijuši slimnīcās vai sociālās aprūpes centros, ir pārcelti citur. Pēc pašvaldību ieteikuma daži iecirkņi arī likvidēti, taču tie ir atsevišķi gadījumi, un nav tā, ka pandēmijas dēļ iecirkņu atrašanās vietas būtu ļoti mainījušās, norāda K. Bērziņa. Liela daļa iecirkņu atrodas izglītības iestādēs, un CVK iesaka nodrošināt, ka vēlēšanu iecirkņu darbalaikā tajās neuzturas skolēni un studenti. Vēlēšanu nedēļā paredzēti divi izvēles eksāmeni – 1. jūnijā bioloģijā (rakstiski), bet 3. un 4. jūnijā – informātikas rakstu un praktiskā daļa. Lai arī vēlēšanu datums bijis zināms jau sen, Bērziņa teic, ka CVK vēlreiz sūtīs vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai, lūdzot pēc iespējas pārcelt eksāmenus. CVK arī aicinājusi vēlēšanu komisijas ar skolu direktoriem pārrunāt risinājumus, lai apmeklētāju plūsmas vēlēšanu laikā nesastaptos. Ja nebūs variantu, vēlēšanas iecirknī tāpat notiks.

Pētot Lietuvas pieredzi, CVK ierosinājusi organizēt balsošanu automašīnā speciālās vēlēšanu teltīs tiem, kas atrodas pašizolācijā.

''Ja līdzekļi un iespējas ļauj, tas nebūtu pretrunā ar likumu un šādus iecirkņus var izveidot,'' norāda CVK vadītāja un piebilst, ka citviet to dara, jo nav iespējas balsot mājās vai pa pastu. 


Cer uz vakcināciju

Karantīnā un pašizolācijā esošie Latvijā varēs pieteikt mājas vizīti. ''Šis ir viens no iemesliem, kādēļ gribam šīs potes,'' atzīst  Bērziņa. Trešdien vēlā pēcpusdienā notikusī CVK saruna ar vakcinācijas procesa organizatoriem viesusi cerības, ka vakcīnas varētu sanākt visiem iecirkņiem. CVK tagad jāsastāda un Nacionālajam veselības dienestam jāiesniedz saraksti ar tiem iecirkņu darbiniekiem, kuri vēlas vakcinēties. Pagaidām nav noteikts konkrēts datums, no kura vēlēšanu organizēšanā iesaistītos vakcinēs. Iespējams, viņus varētu ielikt augstākā prioritārajā grupā vai potēt ar vakcīnām, kurām ir īsāks revakcinācijas periods. Visas drošības prasības būs jāievēro jebkurā gadījumā, bet komisiju locekļiem tas ļautu justies drošāk, uzskata Bērziņa.

Iecirkņu komisiju un rezerves darbinieku (katrai komisijai ieteicami trīs rezervisti) atlase vēl ir procesā. Tās jāizveido līdz 26. aprīlim. ''Gaidām vakcīnu, tā būtu drošāk,'' Dienai atzīst Rēzeknes novada vēlēšanu komisijas vadītāja Ilona Turka. Arī Valmieras novada vēlēšanu komisijas vadītāja Ilze Polka norāda: ''Galvenais, lai varam nomierināt iecirkņu komisijas [locekļus], ka būs iespējas saņemt vakcīnu un saņemt to laicīgi. Tas mūs uztrauc visvairāk.'' Savukārt Dienvidkurzemes novada vēlēšanu komisijas vadītāja Dace Zukule atzīst, ka ir arī tādi, kas negrib vakcinēties, taču vairākums tomēr uz pretvīrusa poti cer.

Ja izdosies vakcinēt iecirkņu komisiju darbiniekus, epidemioloģiskās drošības pasākumi var tikt mīkstināti, pieļauj Bērziņa.

Pagaidām paredzēts, ka, dodoties mājas vizītēs, iecirkņa darbiniekam jāvelk virsvalks, respirators un gumijas cimdi, ieteicamas arī pieguļošas brilles. Spectērpos dosies arī pie balsotājiem slimnīcās un sociālās aprūpes centros. 

 Bērziņa norāda, ka Portugālē vēlēšanas notikušas pie ļoti augstiem saslimstības rādītājiem valstī. Pēc tam nebija vērojams būtisks saslimstības līmeņa kāpums. ''Ja visus pamatprincipus ievēro, vēlēšanas nav saslimstības pieauguma katalizators. Iecirknī var visu paveikt 15 minūšu laikā. Jā, burbulis ir vēlēšanu komisija, kas strādā kopā, bet tur ir arī plāns B,'' uzsver CVK vadītāja. Ja nebūs vakcīnu, darbinieki pirms vēlēšanām tiks testēti. Ja komisijai jādodas pašizolācijā, komisiju var aizstāt ar rezerves darbiniekiem, var piesaistīt pašvaldības darbiniekus, bet sliktākajā gadījumā – jāslēdz iecirknis, vēlēšanu materiālus nododot citam iecirknim. Jāatgādina, ka pilsoņi varēs balsot jebkurā savas pašvaldības vēlēšanu iecirknī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas