Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vakcinācija joprojām ar ķibelēm

Kopš vakcinācijas procesa sākuma Latvijā pirmo vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmuši 267 641 jeb 14,13% iedzīvotāju. Vakcinācijas procesu, saņemot arī otro devu vai Johnson & Johnson vakcīnu, kam ir tikai viena deva, noslēguši 54 325 cilvēki jeb 2,87% populācijas.

Maija pirmajās četrās brīvdienās pret Covid-19 vakcinēti apmēram 18 800 cilvēku. Kopējā vakcinācijas jauda tiek plānota, ņemot vērā vakcīnu apjomus, kas tiek saņemti Latvijā, pieraksta laiku atvēršanu vietnē manavakcina.lv, kā arī nepieciešamību nodrošināt vakcināciju mājās un izbraukumos līdz šim noteiktajās prioritārajās grupās. Vakcinācija turpināsies arī pie ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēs, kā arī 10 vakcinācijas centros tikai pēc iepriekšējā pieraksta. Kopumā manavakcina.lv ir pieteikušies vairāk nekā 75 000 iedzīvotāju, kuri neietilpst nevienā no līdzšinējām prioritārajām grupām. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka aptuveni 14 000 senioru, kuri bija pieteikušies vietnē manavakcina.lv vai pa tālruni 8989, joprojām nav saņēmuši savu vakcīnu. 

No visiem izglītības iestāžu darbiniekiem, kuriem ir tiesības vakcinēties, aptuveni 5000 vēl nav saņēmuši savu vakcīnu, arī 12 600 iedzīvotāju ar hroniskām slimībām jau šobrīd vietnē manavakcina.lv var izvēlēties vakcinācijas veicēju un laiku.

Lai arī interese par vakcināciju tikai pieaug, tomēr ne viss vakcinācijas procesā izdodas gludi un pārdomāti.
 

Senioriem grūtības pierakstīties

Iespējams, vainojami sliktie laikapstākļi vai citi iemesli, bet, piemēram, no pirmdien, 3. maijā, izmantot plānotajām vakcīnām pret Covid-19 neizlietoti palikuši aptuveni 2–2,5%. Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Ieva Stūre norādījusi, ka to cilvēku skaits, kuri bija iepriekš pieteikušies vakcinācijai, bet neatnāca, gan bijis lielāks – kopumā aptuveni pieci procenti –, bet viņu vietā vakcīnu pirmdien saņēmuši tie, kuri iepriekš nebija pieteikušies. Starp viņiem bijuši arī seniori un tie, kas kaut ko bija pārpratuši vai sajaukuši.

Līdz šim kūtrākajā vakcinēšanās vietā Daugavpilī pēdējās dienās pieraksts uz potēšanu Kultūras pilī izvietotajā masu vakcinēšanas centrā aizpildīts līdz 11. maijam. Kā aģentūrai LETA skaidrojusi SIA Latgales medicīnas centrs valdes locekle Svetlana Losane, labs atspaids ir Vivat sistēma, jo cilvēkiem ir iespēja izvēlēties sev vēlamu dienu un laiku, tomēr joprojām grūtības tikt pie vakcīnas ir senioriem, jo ne visi var un ne visiem ir kāds, kas var palīdzēt pierakstīties, izmantojot manavakcina.lv, vai arī viņi nevar sazvanīt operatorus pa tālruni 8989. 

Latgales medicīnas centra pārstāve atzīst, ka uz vakcinācijas centru atnākušos seniorus cenšas pieņemt bez pieraksta, ja ir brīvas vakcīnu devas, vai paši darbinieki pieraksta uz nākamajām dienām. Daugavpilī saņemt vakcīnu neatnāk apmēram 3–4% no pierakstītajiem. Cilvēki vēl joprojām jautā, kura vakcīna būs konkrētajā dienā. Daudzi negrib vakcinēties ar Astra Zeneca, secina Losane.

Patlaban pirmās devas vakcinācija lielajos centros un arī pie ģimenes ārstiem notiek ar Pfizer un Moderna vakcīnām.

Viens no veidiem, kā veiksmīgāk piekļūt vakcinēties gribētājiem no prioritārajām grupām, ir izbraukuma vakcinācija mobilajās teltīs. 

Sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem tāda telts darbojās Daugavpils novada Višķu pagasta Špoģos, un par iedzīvotāju piesaisti šajā vietā rūpējās pagasta pārvalde. 
 

Ne tikai tehniskas ķibeles

Organizatoriska pārpratuma dēļ Madonas vakcinācijas centram netika piegādātas vakcīnas, tāpēc iedzīvotāju potēšana brīvdienās nevarēja notikt. NVD Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Agnese Strazda Dienai skaidro, ka esot radusies nesaprašanās starp procesa organizatoriem un vakcinācijas veicēju, tāpēc vakcinēties gribētāju pierakstu Madonas centrā nācies pārcelt. Publiski parādās informācija arī par citiem starpgadījumiem. Sociālajos tīklos bija daudz neapmierinātu ierakstu, ka nelīdz tas, ka iepriekšējā pierakstā ir izvēlēta diena un laiks, piemēram, 1. maijā pie Ķīpsalas vakcinācijas centra veidojās milzu rindas un cilvēkiem nācās gaidīt pat ilgāk nekā stundu. 

Strazda Dienai stāsta, ka no četrām dienām rinda atsevišķos centros veidojās tikai vienā: "Tas ir izņēmums, un to radīja divu faktoru kopums – kavēts dienas starts tehnoloģiju aizkavēšanās dēļ, kā arī garo brīvdienu efekts. Pirmajā maijā cilvēki izteikti nāca daudz agrāk par savu paredzēto laiku. Turpinām arī vērtēt papildu uzlabojumus atsevišķās vietās vakcinācijas jaudu nodrošināšanai."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas