Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Valdība ceturtdien varētu lemt par Covid-19 vakcinācijas plānu; meklē veidus pārkārtot atsevišķus ierobežojumus

Rīt, 28.janvārī, valdībā varētu uzklausīt un pieņemt veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) vadībā jaunizstrādāto Covid-19 vakcinācijas plānu, pēc attālinātās tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu žurnālistiem sacīja premjers Krišjānis Kariņš (JV), vienlaikus piebilstot, ka paralēli tiek meklēti veidi atsevišķu ierobežojumu pārkārtošanai.

Tāpat premjers pieļāva, ka valsts ir tikusi pāri Covid-19 saslimstības pīķim, turklāt ir pazīmes, ka saslimstība mazinās. Ja situācija turpinās attīstīties šādā veidā, iespējams, februāra beigās, marta sākumā varētu domāt par viena vai otra ierobežojuma mīkstināšanu, viņš teica.

Kariņš gan uzsvēra, ka radikālas izmaiņas ierobežojumiem tuvākā laikā nav gaidāmas, tomēr valdība plāno raudzīties, kā tos uzlabot un "padarīt jēdzīgākus". Viņš uzsvēra, ka patlaban galvenais mērķis ir nepieļaut cilvēku pulcēšanos un drūzmēšanos, neradīt apstākļus, lai cilvēki gribētu vairāk iepirkties veikalos vai izmantot sabiedrisko transportu, tādējādi nodrošinot to, ka saslimstība turpina mazināties. Tas, savukārt, dos arī atslodzi slimnīcām, kas, pēc Kariņa paustā, ir ļoti kritiskā stāvoklī.

Turpinot klāstīt par ierobežojumiem, Kariņš vērsa uzmanību, ka Ekonomikas ministrija sadarbībā ar tirdzniecības pārstāvjiem un asociācijām diskutē par sistēmas maiņu, proti, pāriet no sistēmas, kurā ir atļauto preču saraksti, uz tādu, kur, iespējams, ir noteikti veikalu veidi. Premjers norādīja, ka tiek meklēti veidi, kā ierobežojumus varētu pārkārtot.

Tāpat viņš pieminēja jauno Covid-19 paveidu, kas Latvijā vēl nav plaši izplatīts, tomēr, Kariņa ieskatā, tas ir tikai laika jautājums. Ja, piemēram, durvis plašāk vērtu dažādi veikali, tad "jaunais Covid-19 paveids gaidītu mūs pie kases", viņš teica.

"Neļausim vīrusam mūs uzveikt. Mēs to uzveiksim, ja turpināsim ievērot ierobežojumus un turpināsim redzēt saslimstības līknes samazinājumu. Jautājumu par pakāpenisku ierobežojumu mīkstināšanu mēs varētu skatīt februāra beigās, marta sākumā," teica Kariņš.

Premjers uzsvēra, ka līdz ar ierobežojumiem būtisks ir jautājums par atbalsta mehānismiem. Viņš atzīmēja, ka valdība kopā ar Latvijas banku, Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru panākusi vienošanos padarīt plašākas iespējas uzņēmumiem pieteikties atbalstam. Kariņš norādīja, ka ir palielināta minimālā izmaksājamā summa uz vienu iedzīvotāju, proti, tie ir 500 eiro, tāpat ir dubultots atbalsts apgrozāmajiem līdzekļiem. Plānots paplašināt arī to uzņēmēju bāzi, kas varēs pieteikties pabalstam.

"Mēs esam spiesti ierobežot ekonomikas darbību, tāpēc pretim mēs liekam šos atbalsta mehānismus. Rītdien, 28.janvārī, valdības sēdē mēs lemsim par mūsu partneru ierosinājumu un turpināsim skatīt, kas vēl šajā procesā būtu uzlabojams, ko varētu paplašināt," žurnālistiem sacīja Kariņš.

Runājot par vakcinācijas plānu, premjers akcentēja, ka tas ir svarīgs, jo ir jābūt skaidram mehānismam, kā, ienākot Latvijā Covid-19 vakcīnām, varētu operatīvi un atbilstoši prioritārajiem sarakstiem vakcinēt valsts iedzīvotājus, bruģējot ceļu ārā no šīs krīzes kopumā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas