Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valdība sliecas pēc Lieldienām ļaut atvērt visus mazos veikalus

Līdz ceturtdienai Operatīvās vadības grupai (OVG) ir jāsagatavo detalizēts priekšlikums par ierobežojumu pārskatīšanas plāna pirmo soli, lēma valdība.

Priekšlikumu valdība pieņems tad, ja līdz 1. aprīlim nebūs būtiski pasliktinājušies saslimstības rādītāji. 


Kompromisa lēmums

Vienīgā atšķirība no sākotnējā OVG priekšlikuma (sīkāk sk. 24.03. Dienā) ir tā, ka saskaņā ar valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa (JV) ierosinājumu atvērti tiks visi veikali, kuriem ir atsevišķa ieeja, izņemot tirdzniecības vietās ar platību virs 7000 kvadrātmetriem, kuros darbosies tikai tie veikali, kas strādā jau pašlaik.

Tas nozīmē, ka tirdzniecības centros kā līdz šim varēs strādāt pārtikas veikals, aptieka u. c., bet ne apģērbu un apavu veikali. Savukārt tie veikali, kas atrodas ārpus minētajām tirdzniecības vietām, varēs strādāt. 

Priekšlikums arī paredz, ka ārtelpās būs atļauta divu mājsaimniecību (līdz desmit cilvēkiem) pulcēšanās, būs atļautas sporta un citas interešu izglītības, tostarp amatiermākslas, nodarbības (līdz desmit cilvēkiem) ārtelpās, kā arī nodarbības ārtelpās sociālās atstumtības riska grupas jauniešiem. Izglītības process notiks pēc reģionālā principa, un pašvaldībās ar kumulatīvo saslimstības rādītāju līdz 250 klātienē telpās mācīsies 1.–6. klases, kā arī 12. klase. Profesionālajā izglītībā būs atļauts profesionālās kvalifikācijas iegūšanai nepieciešamo profesionālo praktisko saturu apgūt telpās grupās līdz pieciem cilvēkiem.

Kariņš to dēvē par kompromisu, jo valdības pieaicinātā ekspertu grupa, kura izvērtēja OVG priekšlikumu, to neatbalsta. Valdības vadītājs uzsver, ka nevajadzētu runāt par ierobežojumu mīkstināšanu, bet sistēmas leģitimizēšanu un sakārtošanu. Pēc Kariņa teiktā, mazajos veikalos tāpat praksē notiek iepirkšanās un divas mājsaimniecības tāpat pulcējas. Līdz ar to ar pašreizējiem lēmumiem valdība tikai sakārtos un padarīs loģiskāku situāciju. 


Eksperti kritiski

Jānorāda, ka ekspertu grupas vārdā, prezentējot secinājumus, Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis uzsver: OVG piedāvātais scenārijs palielina vīrusa izplatības riskus. Taču ekspertu ieskatā apsveramie ierobežojumu mīkstināšanas pasākumi ir pulcēšanās ārtelpās divām mājsaimniecībām (līdz desmit cilvēkiem), nodarbības ārtelpās (līdz desmit cilvēkiem) un piketi un gājieni līdz desmit cilvēkiem. Piesardzīgi apsverami ierobežojumi būtu izglītība pēc reģionālā principa – klātienē telpās 1. līdz 6. klase un 12. klase.  Savukārt augsta riska pasākums ir visu tirdzniecības vietu atvēršana. 

Runājot par sabiedrības attieksmi pret OVG piedāvāto scenāriju, Vesperis stāsta, ka ļoti tiek gaidītas mazo klašu mācības klātienē, bērnudārzu pieejamība, bet ne tik daudz atvieglojumi dažādos izglītības līmeņos. Sociālā spriedze mazinātos, ja ārtelpās varētu pulcēties divas mājsaimniecības līdz desmit cilvēkiem. Vienlaikus saskaņā ar ekspertu viedokli sabiedrība var nesaprast visu veikalu atvēršanu. Lielākā nozīme ir celtniecības un dārza preču, apģērbu un apavu veikalu atvēršanai. Kopumā, pieņemot OVG priekšlikumu, sabiedrība būtu ļoti polarizēta, jo vienlīdz liela daļa apsveiktu ierobežojumu mīkstināšanu, bet tikpat liela daļa domātu, ka tā ir daudz par strauju. 

Par scenārija ietekmi uz tautsaimniecību ekspertu ziņojumā teikts: ''No ekonomiskā skatpunkta ir svarīgi ierobežot vīrusa izplatību. Lai gan jebkurš ierobežojums samazina ekonomisko aktivitāti (dažās nozarēs pat ļoti būtiski), atceļot ierobežojumus, ekonomiskās aktivitātes kritums var būt pat vēl dziļāks un plašāks, ja līdz ar to pieaug saslimstība.''

Kā redzams, valdība izvēlējās līdz galam neuzklausīt ekspertu secinājumus un atļaut arī tādu augsta riska pasākumu kā visu veikalu atvēršana, izņemot tirdzniecības centrus. Vienlaikus zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) atgādināja, ka nākamajā valdības sēdē ir jālemj arī par atbalsta pasākumiem tirdzniecības centriem, īpaši attiecībā uz nomas maksu. 

Attiecībā uz atsevišķu valdības locekļu pārspriedumiem, ar ko divu mājsaimniecību tikšanās ārtelpās ir drošāka par tirdzniecības centriem, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks skaidro, ka ekspertu grupa potenciālo ierobežojumu mīkstināšanu vērtēja nevis no epidemioloģiskā viedokļa, bet gan tika ņemts vērā, kurš no pasākumiem mazinātu sociālo spriedzi. 


Otrais solis

OVG piedāvājumā otrais solis paredz, ka gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 320, provizoriski aprīļa beigās varētu atļaut apmeklēt muzejus, bibliotēkas un kultūrvietas, nodrošinot 25 kvadrātmetrus uz apmeklētāju. Aprīļa beigās varētu atļaut pulcēšanos telpās divu mājsaimniecību ietvaros līdz desmit cilvēkiem, bēres varētu apmeklēt līdz desmit cilvēkiem bez divu mājsaimniecību ierobežojuma. Tāpat aprīļa beigās varētu atļaut ēdināšanu ārā, sporta inventāra nomu telpā u. c. pasākumus. 

Ekspertu skatījumā otrajā solī gan būtu atļaujams tikai turpināt pakāpenisku ierobežojumu mīkstināšanu izglītībā, bet ar ļoti augstu risku būtu divu mājsaimniecību pulcēšanās telpās un ēdināšana ārtelpās. 

Jānorāda, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) valdības sēdē atgādināja, ka ar vīrusa jauno britu celmu saistīta vairāk nekā puse Covid-19 gadījumu Latvijā un, ņemot vērā citu valstu pieredzi, pie šādiem celma izplatības rādītājiem saslimstības līkne iet uz augšu. Mēs pašlaik no tā esam izvairījušies, tikai pateicoties stingriem ierobežojumiem. Tādēļ, mīkstinot ierobežojumus, solis nedrīkst but par platu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas