Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Valdība vēl nelemj par ierobežojumiem ieceļotājiem Covid-19 apstākļos

Valdība otrdien vēl nelēma par ierobežojumiem ieceļotājiem Covid-19 apstākļos, pamatojot to ar nekvalitatīvi sagatavotiem priekšlikumiem.

Ministru kabinets šodien skatīja grozījumus noteikumos Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, lai paredzētu uzturēšanās atļauju vai vīzu ierobežojumus Covid-19 apstākļos.

Ministriem nebija iebildumu pret Ārlietu ministrijas priekšlikumu, ka Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs, kurās ir reģistrēta tāda Covid-19 infekcijas izplatība, kas var radīt nopietnu sabiedrības veselības apdraudējumu, tiek pārtraukta ilgtermiņa vīzu pieteikumu pieņemšana, kas tiek iesniegti, pamatojoties uz Pilsonības un migrācijas pārvaldes pieņemto lēmumu par termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu Latvijā. 

Vienlaikus ministrus neapmierināja Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotais priekšlikums noteikumos paredzēt, ka ārzemniekam (izņemot Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts un Šveices Konfederācijas pilsonim, kā arī NATO un ES bruņoto spēku militārpersonai), uzturoties Latvijā, ir jābūt klāt pasei un pēc valsts vai pašvaldības institūcijas darbinieka pieprasījuma attiecīgās personas pienākums ir uzrādīt šo dokumentu. 

Tāpat IeM priekšlikums paredz, ka personai, kura ir ieceļojusi no ārvalsts, ir pienākums, atrodoties slēgtā publiskā vietā, piemēram, veikalā, kafejnīcā, sabiedriskā transportā, būtu jālieto mutes un deguna aizsegs 14 dienas no ieceļošanas (izņemot laikā, kad tiek ieturēta maltīte).

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) par IeM priekšlikumiem pauda neizpratni, jo, pēc premjera domām, problēmas ar ieceļotājiem no ārvalstīm nav saistītas ar konkrētu valstu pilsoņiem, bet gan visiem ieceļotājiem, tostarp Latvijas valstspiederīgajiem, kuri ir ieradušies valstī no Covid-19 vairāk skartas valsts.

Kariņs arī atzina, ka obligāta prasība visiem iebraucējiem valkāt sejas maskas, sabiedrībā stigmatizētu konkrētos cilvēkus.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) arī atzina, ka Covid-19 apstākļos problēma nav iebraucēju pilsonība, bet gan valsts, no kurienes cilvēks atgriežas.

Ministrs pauda, ka IeM priekšlikumi nav sagatavoti un diez vai valdībā šodien par tiem tiks panākta vienošanās, tāpēc Rinkēvičs aicināja šos priekšlikumus vēlreiz pārrunāt un tos atkārtoti skatīt valdības ārkārtas sēdē.

Savukārt veselības ministre Ilze Viņķele (AP) kritizēja IeM priekšlikuma par sejas masku obligātu valkāšanu 14 dienas, norādot, ka ar šo prasību iebraucējs varētu pārprasts valstī noteiktās prasības, proti, iebraucot Latvijā ārvalstnieks varētu domāt, ka viņam ir jāizvēlas vai nu 14 dienas doties pašizolācijā, vai arī 14 dienas publiskās vietās lietot sejas masku.

Arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādīja, ka IeM priekšlikumā ir saskatāms cilvēktiesību pārkāpums, tāpēc tas būtu jāpārskata.

Uzklausot ministru bažas, valdība atbalstīja premjera priekšlikumu atgriezties pie šī jautājuma valdības ārkārtas sēdē, kas notiks rīt, 15.jūlijā, plkst.11.

Top komentāri

Nesaprotu
N
Kas notiek Iekšlietu ministrijā? Par ko tur viens otrs domā? Vai lietderīgi laiku izniekot futbolam?
Krējums Saldais
K
"Valdība otrdien vēl nelēma par ierobežojumiem ieceļotājiem Covid-19 apstākļos, pamatojot to ar nekvalitatīvi sagatavotiem priekšlikumiem..." . . . . ..... . Tas nevar būt! Tā apmelot var uzdrīkstēties tikai leišiem vai igaiņiem pederošā LETA! Viņi taču visi ar tā strādā, tā strādā, tādas pienajsas un peksni - nekvalitatīvi sagatavoti priekšlikumi. Viņus ko (priekšlikumus), par maz sautēja vai slikti marinēja, ka nekvalitatīvi sagatavoti? Man aizdomas uz marinēšanu - ieziemiešiem etiķa esenci pirkt aizkiedza...
Dora
D
Kapec Latvijas lidz sim si dizkibeles laika nav nonemusi visas privlegijas prezidentiem, ministriem, deputatiem, diplomatiem, ieredniem un samazinajusi sev nepelniti lielas algas, premijas? Ka var but, ka Latvija minimala alga ir 430€/ menesi pirms nodoklu nomaksas , ar kuru Latvija izdzivot nevar, bet ministriem, deputatiem, ieredniem, diplomatiem algas ir 3 000-6 000€/ menesi? Latvijas prezidenta, ministru, ierednu, deputatu algas ir japiesaista Latvijas minimalajai algai ar koificientiem: 2, 2,5, 3, 3,5. Kapec Latvijas prezis Levits, kurs klaigaja par soladarittati nu nesoladerizejas ar Latvija dzivojosajiem nabagiem, kuru masa ir 80% no Latvija dzivojosajiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas