Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Valsts pensiju 2.līmenī uzkrāts 1,1 miljards latu

2013.gada 1.ceturkšņa beigās valsts fondēto pensiju shēmas jeb 2.pensiju līmeņa līdzekļu ieguldījumu plānu uzkrātais pensiju kapitāls sasniedza gandrīz 1.1 miljardu latu, kas ir par 14% vairāk nekā iepriekšējā gada 1.ceturkšņa beigās, liecina finanšu ministrijas apkopotie dati.

Pasaules finanšu tirgos pastāvot pretrunīgām tendencēm, valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu vidējais ienesīgums pārskata ceturksnī samazinājās līdz 1.7% (2012.gada 1.ceturksnī - plus 4%). Lai gan aktīvās stratēģijas plāni sasniedza labus rezultātus (vidējais ienesīgums plus 2.3%), tomēr pārējo ieguldījumu plānu ienesīgums bija daudz zemāks (sabalansētiem - 1.2% un konservatīviem - 0.6%). Gandrīz visiem ieguldījumu plāniem, izņemot divus konservatīvos, vidējais ienesīgums pārskata ceturksnī bija pozitīvs (individuāliem plāniem ienesīgums bija robežās no -0.4% līdz 10.8%).

Pārskata ceturkšņa beigās valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldījumu plānu ieguldījumu struktūrā lielākais īpatsvars bija parāda vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu (44%) un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecībām (34%). Latvijā veikto ieguldījumu apmērs, salīdzinājumā ar 2012.gada 1.ceturkšņa beigām, pieauga par 13% un marta beigās sasniedza 523 milj. latu, t.i. 49.1% no kopējiem ieguldījumiem. Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 93.4% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Līdz 2013.gada 1.ceturkšņa beigām valsts fondēto pensiju shēmas otrajam līmenim bija pievienojušies 1 200 052 dalībnieki, t.sk. 58.7% bija pievienojušies obligātā kārtā . Turpina samazināties to dalībnieku skaits, kas vēlas mainīt ieguldījumu plānus un šādu dalībnieku skaits 2013.gada 1.ceturksnī bija 68 097 (2012.gada 1.ceturksnī - 91 738).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas