Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts prezidenta kanceleja rosina Saeimu nākamgad tomēr nepalielināt Levita atalgojumu

Valsts prezidenta kancelejas vadība piektdien nosūtījusi vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Mārtiņam Bondaram (AP), rosinot Valsts prezidenta Egila Levita atalgojumam 2021.gadā tomēr nepiemērot ikgadējo indeksāciju.

Valsts prezidenta kancelejas vadība piektdien nosūtījusi vēstuli Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājam Mārtiņam Bondaram (AP), rosinot Valsts prezidenta Egila Levita atalgojumam 2021.gadā tomēr nepiemērot ikgadējo indeksāciju.

"Ņemot vērā pašreizējo situāciju, ko negatīvi ietekmējusi Covid-19 vīrusinfekcijas izplatība, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Levita vārdā rosina Valsts prezidenta atalgojumam 2021.gadā nepiemērot ikgadējo indeksāciju un saglabāt to 2020.gadā noteiktajā apmērā," norādīja prezidenta birojā.

Lai nodrošinātu vienotu atlīdzības sistēmu un valsts augstāko amatpersonu atlīdzības apmēra samērojamību un atbilstību Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktajiem mēnešalgas noteikšanas principiem, ikgadēji budžeta pieprasījumā Valsts prezidenta mēnešalgas apmērs tiek pieskaņots citu valsts augstāko amatpersonu - Ministru prezidenta, ministru, Valsts kontroliera, tiesībsarga, citu Saeimas iecelto un ievēlēto amatpersonu mēnešalgas izmaiņām saistībā ar ikgadējo indeksāciju.

Indeksācija tiek balstīta uz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, paredzot valsts institūciju amatpersonām un darbiniekiem mēnešalgu noteikt, izmainot bāzes mēnešalgas apmēru atbilstoši aprēķinātam valstī vidējās darba samaksas pieaugumam un piemērojot attiecīgu koeficientu.

Prezidenta birojā skaidroja, ka, ievērojot līdzšinējo praksi Valsts prezidenta mēnešalgas saskaņošanā ar citu valsts amatpersonu mēnešalgu izmaiņām un ņemot vērā, ka šāda indeksācija attiecībā uz minētajām amatpersonām jau ir iekļauta Saeimā iesniegtajā 2021.gada budžeta projektā, Valsts prezidenta kancelejas budžeta 2021.gadam pieprasījumā tika iekļauta arī Valsts prezidenta atlīdzības ikgadējā indeksācija.

Par valsts augstāko amatpersonu, to starpā Valsts prezidenta atalgojumu un reprezentācijas izdevumiem lemj Saeima, pieņemot ikgadējo valsts budžetu.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 13.novembrī piekrita nākamajā gadā palielināt finansējumu Valsts kancelejai, kas tostarp paredz lielākus līdzekļus Valsts prezidenta atalgojumam un reprezentācijas izdevumiem.

Nākamā gada valsts budžeta likuma projektā sākotnēji tika paredzēts, ka izdevumi Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī nepārsniegs 5960 eiro, bet reprezentācijas izdevumi mēnesī nepārsniegs 1192 eiro.

Savukārt komisija lēma par minēto summu palielināšanu, Valsts prezidenta mēnešalgai ļaujot nepārsniegt 6260 eiro, bet reprezentācijas izdevumiem - 1252 eiro.

Deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka, lai arī viņa sākotnēji nopriecājās par to, ka nebija paredzēts finansējuma pieaugums, tagad izskatās, ka "tomēr kaut kādas drosmes un solidaritātes un empātijas trūkums iestājies", prezidentam krīzes apstākļos vēloties sev lielāku algu un reprezentācijas izdevumus.

Minēto priekšlikumu komisijas deputātu vairākums atbalstīja, taču par to vēl jālemj Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas