Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VARAM rosinās pašvaldību vēlēšanas Madonas un Rēzeknes novadā pārcelt uz 11.septembri

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rosinās pašvaldību vēlēšanas Madonas un Rēzeknes novadā pārcelt uz 11.septembri, aģentūru LETA informēja ministrijā.

VARAM ir sagatavoti grozījumi Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, lai nodrošinātu tā atbilstību Satversmei, iekļaujot Murmastienes un Varakļānu pagastus un Varakļānu pilsētu Madonas, nevis Rēzeknes novadā.

Tāpat VARAM gatavo likumprojektu "Madonas novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanu likums", jo nepieciešams arī noteikt kārtību, kādā izsludināmas un organizējamas jaunveidojamā Madonas novada un Rēzeknes novada vēlēšanas.

Ministrijā izstrādātie likumprojekti paredz, ka līdz 1.jūlijam darbu šajās pašvaldībās turpina līdzšinējās pašvaldību domes, bet no 1.jūlija līdz 1.oktobrim - Saeimas iecelta pagaidu administrācija katrā pašvaldībā trīs cilvēku sastāvā.

1.jūlijs ir administratīvi teritoriālās reformas spēkā stāšanās diena, kad jaunveidojamās pašvaldības savu darbību sāk jaunajās teritorijās. Līdzšinējo domju sastāva pilnvaru laiks ar šo dienu beigsies, tādēļ līdz vēlēšanām darbu konkrētajās vietvarās nodrošinās pagaidu administrācijas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) par Satversmes tiesas (ST) šodien publiskoto nolēmumu norāda, ka pašvaldību reforma atkārtoti izturējusi ST kontroli visos būtiskajos jautājumos. 

ST pieņemtais lēmums saskanot ar VARAM virzīto pašvaldību reformas modeli.

"Saeimā, lemjot par Varakļānu pievienošanu Rēzeknei vai Madonai, diskusijās klātesošas bija arī emocijas - argumenti par kultūrvēsturisko piederību un administratīvo. Taču administratīvas iedalījums nav tas pats, kas gadsimtu laikā veidojies Latvijas kultūrvēsturiskais iedalījums, tie pastāv paralēli un abi ir vienlīdz svarīgi," norādīja ministrs.

"1.jūlijs ir diena, kad pašvaldības uzsāks darbu jaunajās teritorijās un mums jānodrošina, lai reforma pēc iespējas visās pašvaldībās stājas spēkā savlaicīgi pēc būtības un pilnā apmērā, līdz ar to ministrija jau strādā pie likumprojekta par Varakļānu iekļaušanu Madonas novadā un vēlēšanu likuma, nosakot vēlēšanas Rēzeknes un Madonas novados šī gada septembrī," teica Plešs.

Kā ziņots, ST vienā no lietām par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, atzina Varakļānu novada pievienošanu Rēzeknes novadam par neatbilstošu Satversmei, aģentūra LETA uzzināja tiesā.

ST 28.aprīlī rakstveida procesā izskatīja lietu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības" vairāku apakšpunktu atbilstību Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

Reaģējot uz ST spriedumu, kas atceļ Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien lems par 5.jūnija pašvaldību vēlēšanu apturēšanu Rēzeknes novadā, aģentūru LETA informēja CVK pārstāve Laura Zaharova.

CVK sēde notiks šovakar pēc tam, kad jautājums tiks izdiskutēts šodien paredzētajā Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdē. CVK sēdes laiks vēl tiks precizēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas