Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vēlas vairot darba vidē balstītu mācību pievilcību un paaugstināt prestižu

Sarunās ar Starptautiskās Darba organizācijas (SDO) ekspertiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) speciālisti diskutē par Latvijas profesionālās izglītības, jo īpaši darba vidē balstītu mācību, attīstības perspektīvām, aģentūru LETA informēja IZM pārstāve Edīte Olupe.Vizītē Rīgā ir ieradušies SDO eksperti Maikls Aksmans un Marta Makhola.

Sarunas par sadarbību ar SDO sāktas jau 2015.gada nogalē. Iepriekšējās ekspertu vizītes laikā Latvijā šā gada martā tika iezīmēti konkrēti turpmākās darbības virzieni, akcentējot praktisku, Latvijas sociālekonomiskajā vidē balstītu pieeju dažādu darba vidē balstītu profesionālās izglītības programmu īstenošanā, kas pielāgotas kā nozaru, tā Latvijas reģionu vajadzībām.Darba vidē balstītas mācības gūst aizvien lielāku popularitāti un atbalstu gan profesionālās izglītības iestāžu, gan darba devēju un pašu jauniešu vidū, tomēr saikne starp izglītības iestādi un darba devēju vēl jāstiprina un jāpilnveido, informēja Olupe. Latvijas mērķis ir ieviest darba vidē balstītas mācības sistēmas līmenī, jo tas potenciāli rada darbvietas jauniešiem un nodrošina vienmērīgu pāreju no skolas uz darba dzīvi, ilgtermiņā garantē kvalificētu darbaspēku uzņēmumiem un parāda karjeras izredzes jauniešiem, kuri neizvēlas studijas augstskolā un tām sekojošu akadēmisko karjeru."Lielākais mūsu izaicinājums patlaban ir, kā palielināt sabiedrības kopējo izpratni par mūsdienīgu profesionālo izglītību Latvijā. Pašlaik Latvijā notiek domāšanas paradigmas izmaiņas par labu izglītības tuvināšanai darba tirgum. Daudzās valstīs ir gūta laba pieredze darba devēju izpratnes paaugstināšanai. Mums tā ir iespēja izmantot SDO starptautisko pieredzi, pārņemt labāko un piemērotāko Latvijai," uzskata IZM Izglītības departamenta direktora vietniece Inta Šusta.SDO ir viens no galvenajiem partneriem izglītības un darba tirgus tuvināšanā, jo nodrošina augsta līmeņa sociālo dialogu globālā mērogā. SDO ekspertu īstenoto pasākumu mērķis ir veicināt darba vidē balstītu mācību ieviešanu Latvijā, turklāt paredzot praktiskus pasākumus uzņēmēju ieinteresēšanai iesaistīties darba vidē balstītās mācībās.Viens no būtiskākajiem darba vidē balstītas mācību attīstības priekšnoteikumiem ir sapratne un sadarbība starp izglītības iestādēm, uzņēmējiem, kā arī pašvaldībām, nozaru apvienībām un profesionālajām organizācijām. Atzīstot darba vidē balstītu mācību labos sasniegumus Latvijā, SDO eksperti uzsver nepieciešamību turpināt argumentēti skaidrot, ka darba devējiem ieguvums no šādām mācībām vienmēr ir lielāks nekā izmaksas. Šādi uzņēmumi var sagatavot jaunos speciālistus atbilstoši savām vajadzībām un ar konkrētajam uzņēmumam nepieciešamajām prasmēm.Sadarbību ar SDO ekspertiem darba vidē balstītu mācību jomā paredzēts turpināt arī 2017.gadā, tostarp paplašinot sadarbības mērogu un izskatāmo jautājumu loku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas