Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ķekavas novada vēlēšanu sarakstos bieži vien konkurē bijušie sabiedrotie

Vēlēšanu cīņas un sakritības

Kopš 2017. gada, kad Ķekavas novada domes vēlēšanās startēja 14 saraksti, daudz kas ir mainījies, arī sarakstu skaits, kas sarucis līdz desmit. Pēc administratīvi teritoriālās reformas tam pievienosies Baldones novads, kurš šajā sasaukumā arī piedzīvoja varas maiņu un gana lielas kaislību bangas. Pretēji iepriekšējiem sasaukumiem formāli Ķekavas domes situācija pat šķiet stabila, jo no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) ievēlētā Viktorija Baire domes priekšsēdētājas amatā nostrādāja pilnu sasaukumu, tiesa gan, lielāko daļu no tā kā neatkarīga deputāte, un pavisam nesen viņa iestājās Vienotībā un būs Jaunās Vienotības (JV) saraksta līdere.

Taču Baires politisko nākotni pavisam nesen apēnoja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieku vizīte Ķekavas domē, ko viņa saista ar vēlēšanu cīņu. 


Bija sāpīga pieredze

JV sarakstā kopā ar Bairi startē arī Andris Ceļmalnieks un Dzintra Medne, kuri pirms četriem gadiem tika ievēlēti no JKP, kas sadrumstalotajā domes sastāvā ieguva salīdzinoši daudz – piecas vietas no 17 (jaunajā sasaukumā būs 19, maksimāli pieļaujamais kandidātu skaits – 22). Domes mājaslapā piederību šai partijai norāda vairs tikai Olafs Klūdziņš, kurš jaunajās vēlēšanās nestartē, līdzīgi kā bijušais JKP saraksta līderis Neils Kalniņš, pie kura vārda Ķekavas mājaslapā redzams apzīmējums "bezpartejisks". Par bezpartejisku sevi nosaucis arī Andris Keisters (ievēlēts no Reģionu alianses), kuram tagad JV sarakstā ir piektais numurs. Tāpat JV sarakstā ir arī iepriekš no Latvijas Zemnieku savienības ievēlētā Indra Priede un līdzšinējais domes deputāts Juris Jerums, kuru pirms četriem gadiem ievēlēja kā otro no diviem Vienotības, Latvijas attīstībai (LA) un partijas Izaugsme kopējā saraksta deputātiem. 

Vaicāta par savu pievienošanos JV, Baire Dienai atzīst, ka ilgi un rūpīgi apsvērusi šo soli, jo pirmā pieredze esot bijusi pietiekami sāpīga – viņa no JKP izstājusies jau 2017. gada decembrī. Raksturojot savus līdzgaitniekus, Baire norādīja, ka šajos gados esot "izkristalizējies, kurš gatavs strādāt un kurš tikai runāt", kā arī to, kuri kolēģi viņu atbalstījuši tad, kad viņa esot «aplieta ar dubļiem». Otrais numurs sarakstā ir pašreizējam Baldones mēram Raimondam Audzeram, kurš Baldones novada domē bija ievēlēts no Vienotības un Nacionālās apvienības saraksta. Tas, ka Audzeram ir otrais numurs, esot apliecinājums, ka Baldones intereses arī jaunajā domē tiks aizstāvētas, sadarbība bijusi arī agrāk.

Savukārt JKP šajās vēlēšanās startē ar pilnīgi atjaunotu sarakstu, kurā ir 12 kandidāti. Tā līderis ir Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Andris Vītols, kurš sarakstu raksturoja rakstveidā: "JKP Ķekavas sarakstā nav neviena no tiem, kas kandidēja iepriekšējās vēlēšanās. Iepriekšējā saraksta līderi neilgi pēc ievēlēšanas skaidri demonstrēja rīcību, kas nav savienojama ar partijas vērtībām. Piemēram, esošā domes priekšsēdētāja, kura trīs gadus vadīja domi kā bezpartejiskā un tikai dažus mēnešus pirms vēlēšanām iestājās Jaunajā Vienotībā, tāpat kā vēl daži viņas līdzgaitnieki. Esam guvuši mācību no radušās situācijas, tādēļ tik tiešām Ķekavas nodaļa faktiski ir izveidota no jauna. Pilnīgi visi kandidāti ir Jaunās konservatīvās partijas biedri, nevis tikai uz vēlēšanu procesu piesaistītas personas, ar ko arī skaidrojams it kā nelielais kandidātu skaits. Pēdējais apstāklis gan nekādā gadījumā nemazina mūsu ambīcijas strādāt koalīcijā un padarīt pārvaldību Ķekavā un Baldonē iedzīvotājiem draudzīgu un pieejamu."


Tagad atsevišķi

Iepriekšējās vēlēšanās LA un Izaugsmei bija kopīgs saraksts ar Vienotību, taču jau sasaukuma vidū, 2019. gada rudenī, deputāts Juris Žilko pārgāja opozīcijā un samaksāja par to ar komitejas priekšsēdētāja amatu. "Koalīcijas apetīte un iekšēja pašpārliecinātība ir tikai augusi," viņš saka Dienai. Deputāts neslēpj, ka viņam radušās domstarpības arī ar saraksta biedru Jerumu. Tomēr par galveno iemeslu aiziešanai opozīcijā Žilko min domes koalīcijas nevienlīdzīgo attieksmi pret Baložu pilsētas iedzīvotājiem, kuru nodokļu daļa novada ieņēmumos ir ap trešdaļu, bet projektu finansēšanā lielākā daļa aiziet Ķekavai un tai tuvākajām teritorijām, bet ne Baložiem, kam no kredītportfelī esošajiem 20 objektiem tikuši vien trīs. 

Savdabīga situācija izveidojusies arī Latvijas Reģionu apvienības (LRA) sarakstā, kura līdere Agnese Geduševa pirms četriem gadiem ar pirmo numuru kandidēja no partijas Gods kalpot mūsu Latvijai (GKML). LRA sarakstā ir arī divas Baldones novada domes deputātes, kuras savā pašvaldībā ir pozīcijā, kamēr Ķekavā LRA ir opozīcijā. 2017. gadā LRA (tobrīd – Reģionu alianse) Baldonē ieguva visvairāk balsu, bet ne vairākumu, un par mēru kļuva GKML līderis Andrejs Požarnovs, no amata gāžot tieši LRA pārstāvi Karinu Putniņu. Vēlāk viņš amatu zaudēja un šobrīd vēlēšanās startē no Saskaņas saraksta ar trešo numuru. Par šo faktu Geduševa esot bijusi šokēta, bet atzīst, ka no GKML izstājusies jau pirms partijas likvidācijas, jo ar Požarnovu neesot bijusi "uz viena viļņa", savukārt LRA līderis Smiltēns esot viņas klasesbiedrs, un šī partija apvienojot pieredzi ar jaunu enerģiju.

Abu šo kolēģu vārdus Baire min saistībā ar nesen notikušo KNAB pārstāvju vizīti Ķekavas novada domē, sakot, ka saskata tajā saistību ar vēlēšanām, jo esot pārāk daudz sakritību. Žilko tieši tobrīd gadījies pie domes durvīm un ielaidis KNAB darbiniekus, savukārt Geduševa sniegusi informāciju presei, kuru savukārt Baire nedrīkst sniegt. Baire norāda, ka lietā nav neviena apsūdzētā. Savukārt Žilko uzskata, ka viņam piedēvētā loma šajā notikumā ir pārspīlēta, jo domē viņš ieradies, lai palīdzētu kādam vēlētājam sagatavot iesniegumu. Geduševa Dienai izteicās, ka KNAB nav «izsūtāmā iestāde», vienlaikus nenoliedzot, ka opozīcija ir pievērsusi tiesībsargājošo iestāžu uzmanību iepirkumu procesam Ķekavā. Jāatgādina, ka KNAB Ķekavā viesojas ne pirmo reizi, jo 2019. gadā bija aizdomas par toreizējā mēra vietnieka Aigara Vītola saistību ar kukuļošanu, tāpēc viņš atstāja amatu. Jaunajās vēlēšanās viņš ir LZS saraksta līderis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas