Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Veterinārārsti aicina Tukuma straumi veidot suņu kontrolgrupu barības kvalitātes testēšanai

Lai izbeigtu gadu ilgušās spekulācijas saistībā ar iemeslu, kura dēļ Latvijā uzliesmojusi suņiem letāla slimība - barības vada paplašināšanās jeb dilatācija, Veterinārārstu asociācija aicina dzīvnieku barības ražotāju SIA _Tukuma straume _iesaistīties īpašas suņu kontrolgrupas veidošanā, šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē sacīja biedrības vadītāja Māra Viduža.

"Mēs uzskatām, ka uzņēmuma produkcijai ir saite ar slimību un šo produkciju vajadzētu izņemt no aprites. Tāpat uzņēmumam būtu jāiesaistās suņu kontrolgrupas veidošanā, kur dzīvnieki tiktu baroti tikai ar šo barību, tādējādi noskaidrojot slimības patieso izcelsmi," sacīja Viduža.

Viņa arī noraidīja ražotāju pārstāvju pārmetumus, ka asociācija būtu ieinteresēta Tukuma straumes barības antireklāmā ar mērķi lobēt kādu no ārzemju ražotājiem.

"Tas neatbilst patiesībai. Vetārstus uztrauc fakts, ka slimība izplatās. Lai gan saslimšanas gadījumu skaits uz 260 000 reģistrētajiem suņiem ir apmēram 150 gadījumi, slimība neārstēšanas gadījumā beidzas letāli, un mēs pieņemam, ka liels skaits bojāgājušo dzīvnieku ir laukos, starp nereģistrētiem suņiem. Slimība ir saistīta ar barību, un mūsu interesēs ir attiecīgos draudus novērst," atzina Viduža.

Viņa arī atgādināja, ka biedrība veterinārajās klīnikās izplatījusi anketas suņu īpašniekiem, kurās tie aicināti sniegt ziņas par suņu veselību un barošanu, savukārt Zemkopības ministrijā izveidotā izpētes grupa institūtā Bior turpina pētīt sērgas uzliesmojuma cēloni.

Savukārt Tukuma straumes valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks apšaubīja, vai varot runāt par saslimšanas uzliesmojumu, jo nav oficiāli reģistrētu vēsturisko datu, ar ko varētu salīdzināt pašreizējo situāciju.

"Latvijā pietrūkst kompetences. Ja problēma patiešām pastāv, laiks piesaistīt zinošus un šajā jomā jau pieredzējušus speciālistus. Mūsu ražotā barība ir pārbaudīta 15 reizes, paņemti vairāk nekā 40 paraugi, un rezultāts ir bijis viens un tas pats - Dogo zīmola barība ir kvalitatīva un atbilst visām Eiropas Savienības normām,” sacīja Podnieks.

Tikmēr Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Dace Lucaua sanāksmes dalībniekus informēja, ka izpētes grupas darba rezultāti būs zināmi pēc divām nedēļām.

"Patlaban Vācijas laboratorijās tiek veiktas pēdējās analīzes, un divu nedēļu laikā zināsim rezultātus. Pagaidām nekas nav atklāts. Kad saņemsim rezultātus, darīsim zināmas arī pētījuma izmaksas," sacīja Lucaua.

Kā ziņots, dilatācijas uzliesmojums tika konstatēts pērn maijā. Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja Linda Jakušenoka toreiz vērsa uzmanību uz slimības pazīmēm, akcentējot, ka ielaistos gadījumos suņus vairs glābt neizdodas.

"Slimības sākumā novērojamas izmaiņas suņa balsī, tā kļūst smalkāka. Tad mainās ēšanas paradumi - ēdot suns izstiepj kaklu, atkāpjas no bļodas, novērojamas atraugas, kuru laikā tiek atgrūsts šķidrums un putas. Apetīte saglabājas, tomēr suns strauji novājē, jo barība nenonāk kuņģī, bet uzkrājas paplašinātājā barības vadā. Slimībai progresējot, suns vairs nespēj uzņemt ne barību, ne ūdeni un, tā kā process ir sāpīgs, suns var būt nomākts, klepot vai smakt. Diagnozi uzstāda rentgenoloģiski, endoskopiski vai dzīvnieka līķa izmeklēšanas laikā," sacīja veterinārārste.

Tukuma straume ražo dzīvnieku barību vairāk nekā 20 gadus, bet zīmola Dogo suņu barība tirgū ir astoņus gadus. Ar Dogo zīmolu tiek ražota septiņu veidu barība. Dogo barība tiek pārdota ne vien Latvijā, bet arī eksportēta uz NVS valstīm.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas