Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VID pērn atklājis viltotus čekus par degvielas iegādi 3,2 mlj. latu vērtībā

Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2012.gadā, turpinot cīņu saistībā ar viltotu elektronisko kases aparātu čeku uzrādīšanu uzņēmumu grāmatvedības reģistros, uzsācis 20 kriminālprocesus par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem. Veikto nodokļu auditu rezultātā 36 nodokļu maksātājiem, kuri uzrādījuši grāmatvedībā viltotus čekus, aprēķinājis papildus samaksai valsts budžetā vairāk kā četrus miljonus latu, portālu Diena.lv informēja VID.

2012.gadā VID visbiežāk viltotus pirkuma dokumentus konstatēja negodprātīgu komersantu saimnieciskajos darījumos par degvielas, dažādu automašīnu rezerves daļu un būvmateriālu iegādi. Visbiežāk komersanti viltotus čekus uzrādīja grāmatvedības reģistros gadījumos, kad saimnieciskajā darbībā tika izmantota no trešajām valstīm nelikumīgi ievesta degviela, par kuru nav iespējams uzrādīt grāmatvedībā attaisnojuma dokumentus. Šādos gadījumos grāmatvedības reģistros tika uzrādīti viltoti dažādu oficiālo degvielas tirgotāju attaisnojuma dokumenti jeb čeki. Uzrādot grāmatvedības reģistros viltotus elektronisko kases aparātu čekus, negodprātīgie komersanti nepamatoti palielināja saimnieciskās darbības izdevumus, tādējādi vienlaikus samazināja valsts budžetā maksājamā uzņēmumu ienākuma nodokļa apmēru un palielināja pievienotās vērtības nodokļa priekšnodokļa apmēru.

Ņemot vērā tendenci, ka visbiežāk viltoti pirkuma dokumenti konstatēti saimnieciskajos darījumos par degvielas iegādi, VID pastiprinātu uzmanību pievērš komersantiem, kuru darbība saistīta ar degvielas izmantošanu lielos apmēros un kuri par degvielu norēķinās ar skaidras naudas maksājumu, nevis elektronisko norēķinu karti.

Gadījumos, kad VID veikto pārbaužu laikā konstatē, ka komersanta grāmatvedības reģistros uzrādīti viltoti attaisnojuma dokumenti par degvielas iegādi, attiecīgie darījumi tiek izslēgti no grāmatvedības uzskaites, kā rezultātā komersantam tiek aprēķināts pievienotās vērtības nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis, akcīzes nodoklis, soda nauda un nokavējuma nauda.

2012.gadā, veicot pārbaudes par iespējamu pretlikumīgu darbību veikšanu, VID ir ieguvis pierādījumus par viltotu elektronisko kases aparātu čeku uzrādīšanu komersantu grāmatvedības reģistros par degvielas iegādi 3,2 miljonu latu apmērā - par 3352 tonnām jeb 45 cisternām degvielas. Tāpat VID ir ieguvis pierādījumus par viltotu elektronisko kases aparātu čeku uzrādīšanu komersantu grāmatvedības reģistros par citu preču iegādi 518 tūkstošu latu apmērā.

Atklājot viltotu čeku uzrādīšanu grāmatvedības reģistros, VID 2012.gadā 36 negodprātīgajiem nodokļu maksātājiem veicis nodokļu auditus, kuru rezultātā papildus samaksai valsts budžetā aprēķināti 4,1 miljons latu, tai skaitā pievienotās vērtības nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis, akcīzes nodoklis un citi maksājumi valsts budžetā.

VID aicina komersantus neiesaistīties krāpnieciskos gadījumos. Uzrādot grāmatvedības reģistros viltotus elektronisko kases aparātu čekus, piemēram, par no trešajām valstīm nelikumīgi ievestu degvielu, komersantam draud ne tikai administratīvā atbildība - naudas sods un aizliegums veikt uzņēmējdarbību, bet arī kriminālatbildība par smaga noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu. 2012.gadā VID Finanšu policijas pārvaldē saistībā ar viltotu attaisnojuma dokumentu uzrādīšanu grāmatvedības reģistros uzsākti 20 kriminālprocesi, kuros iesaistīti 20 negodprātīgi komersanti. Kriminālprocesos iesaistītie komersanti pārsvarā darbojas transporta, mežsaimniecības un lauksaimniecības nozarēs.

Tāpat VID aicina uzņēmējus un iedzīvotājus, kuru rīcībā ir informācija par iespējamiem nelikumīgiem darījumiem, kas saistīti ar nodokļu nemaksāšanu, ziņot VID, zvanot uz VID bezmaksas uzticības tālruni 80009070. Zvanot uz VID bezmaksas uzticības tālruni un izvēloties sarunas tēmu "Nodokļu nemaksāšana, "aplokšņu algas"", iedzīvotājiem ir iespēja atstāt informāciju automātiskajā atbildētājā, saglabājot savu anonimitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas