Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VM rosina straujāk mīkstināt pulcēšanās ierobežojumus

Veselības ministrija (VM) rosinās valdību turpmāk vairs nenoteikt kā obligātu prasību Covid-19 izplatības dēļ sabiedriskajā transportā lietot mutes un deguna aizsegus, šorīt intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Tāpat VM rosinās pulcēšanās ierobežojumus ārtelpās mīkstināt straujāk, nekā tika paredzēts iepriekš, ļaujot jau no 1.augusta ārtelpu pasākumos pulcēties līdz pat 3000 cilvēku, klāstīja ministre. Līdz šim bija paredzēts, ka no 1.augusta pasākumos ārtelpās drīkstēs pulcēties tikai līdz 1000 cilvēku.

Vaicāta, vai tas ir mājiens, ka līdz ar to no 1.augusta varēs notikt arī atsevišķi festivāli un plašāk apmeklēti koncerti, Viņķele atbildēja apstiprinoši, piebilstot, ka pasākumu organizatoriem gan būs jānodrošina, lai apmeklētājiem ir iespēja dezinficēt rokas un lai nenotiek cilvēku drūzmēšanās, piemēram, pie ieejas, izejas vai labierīcībām.

Ministre skaidroja, ka ar šādiem priekšlikumiem VM nāk klajā, ņemot vērā Latvijā novērojamo saslimstības ar Covid-19 samazināšanos.

"Pie testēto cilvēku īpatsvara mums tikai 0,8% ir pozitīvi," statistikas datus ieskicēja politiķe.

Viņa gan uzsvēra - kādu ierobežojumu atcelšana vai mīkstināšana tagad nenozīmē, ka nākotnē pie tiem nevajadzēs atgriezties. Lai gan elpošanas orgānu aizsegus sabiedriskajā transportā turpmāk paredzēts ļaut lietot tikai brīvprātīgi, nevar izslēgt iespēju, ka nākotnē, pasliktinoties inficēšanās rādītājiem, būs jāatjauno prasība tos lietot obligāti, un varbūt pat ne tikai sabiedriskajā transportā, skaidroja veselības ministre.

Komentējot iespējamo Covid-19 otro uzliesmojumu rudenī, Viņķele atzina, ka VM gatavojas vairākiem scenārijiem, kas ir atkarīgi gan no inficēto skaita, gan arī saslimstības smaguma. "Tas, uz ko mēs pārsvarā vēršam uzmanību, ir, kā organizēt pacientu plūsmas un skolēnu atgriešanos skolās. Tāpat tiek strādāts pie ieteikumiem uzņēmējiem. Viens svarīgs princips ir, lai iespējami maz krustotos cilvēku plūsmas," skaidroja ministre.

Vaicāta, vai ir taisnība, ka izglītības nozarei doti kādi neoficiāli mājieni gatavoties tam, ka jaunais mācību gads, visticamāk, būs jāsāk neklātienē, Viņķele atbildēja noraidoši. "VM mums šādas informācijas pagaidām nav. (..) Tad tas acīmredzot ir kaut kas, kas diskutēts Izglītības un zinātnes ministrijā," norādīja politiķe. Viņa gan vispārīgi pieļāva, ka varētu domāt, piemēram, par mācību organizēšanu vairākās maiņās, lai mazinātu skolēnu plūsmu krustošanos, taču nekādi tamlīdzīgi lēmumi vēl neesot pieņemti.

LETA jau ziņoja, ka valdība šodien skatīs VM izstrādātos priekšlikumus, kas skar Covid-19 dēļ ieviestos ierobežojumus. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien vēl neprecizēja, vai un kādi ierobežojumu mīkstinājumi varētu tikt izvērtēti.

Savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) pirmdien žurnālistiem pastāstīja, ka ēdinātājiem varētu ļaut no pašreizējiem četriem līdz trīs kvadrātmetriem samazināt Covid-19 dēļ noteikto minimālo vienai personai paredzēto platību.

Papildināta visa ziņa.

Top komentāri

!
!
Jenotien! Beidz ņirgāties un ļauj man mierīgi uz Rīgu aizbraukt bez uzpurņa autobusā. Apsolu - kur redzēšu tavas partijas darboņus bez uzpurņiem līdz 2030, izteikšu piezīmi senlatviešu stilā! Ko pati bez parandžas staigā?
Irlielāmērāticams
I
ka paši t.s. "aizsargmasku" ieviesēji saprot un netic šo masku efektivitātei. PS. Varu tikai izteikt līdzjūtību tiem, kuri ir joprojām spiesti ar šīm lupatiņām smacēt sevi.
Vēl kādu laiku var pačakarēt
V
Kur jāsteidzas? Vēl kādu laiku var pačakarēt šīs valsts ekonomiku.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas