Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

XL izmērs jau sākumskolā

Latvijā katrs ceturtais pirmklasnieks un katrs piektais trešās klases skolēns ir ar lieko svaru vai pat aptaukošanos. Taču viņu vecāki to visbiežāk neapzinās. Starptautiskie eksperti runā par fizisko aktivitāšu trūkumu, bet Veselības ministrijā (VM) uzsver arī nepieciešamu mainīt sabiedrības domāšanu un ražot pārtikas produktus ar zemāku cukura, sāls un tauku daudzumu.

Latvija jau vairākus gadus ir iesaistījusies Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas bērnu aptaukošanās pārraudzības iniciatīvā, tāpēc pagājušajā mācību gadā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) veica bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījumu. Rezultāti gan nav iepriecinoši. Līdzīgi kā iepriekš joprojām saglabājas augsts septiņgadīgu pirmklasnieku īpatsvars ar lieku ķermeņa masu un aptaukošanos – 21,7% –, bet deviņgadīgu trešklasnieku vidū liekais svars un aptaukošanās ir 25,8% bērnu, biežāk tie ir zēni. SPKC Neinfekciju slimību datu analīzes un pētījumu nodaļas analītiķe Iveta Pudule atzīmē, ka ir sakarība starp ģimenes ienākumiem un bērna paradumiem, proti, ģimenēs ar zemākiem ienākumiem bērni mazāk kustas un ēd neveselīgāk.

Vēl cita problēma – vecāki pietiekami neizvērtē aptaukošanās nopietnību saviem bērniem. Gandrīz deviņiem procentiem septiņgadīgo skolēnu jau ir aptaukošanās, bet to apzinās vien nepilns procents viņu vecāku.

PVO izvirzījusi mērķi līdz 2025. gadam panākt, ka nepieaug bērnu un pieaugušo skaits ar aptaukošanos.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 30. maija, avīzē Diena!

Top komentāri

zirgagalva
z
Mans bērns tieši skolā iepazina majonēzi. Par laimi neiegaršojās. Tāpat tur ir cīsiņi un citi draņķi. Tagad sākuši rakstīt kalorijas pie ēdienreizēm. Tur jau pieaudzis cilvēks var paēst, bet mazam bērnam sen pāri acīm. Un ta brīnās - pieaug tuklīšu skaits - vainīgi vecāki, kuri to neredz...
Kā tas iet
K
kopā ar vispārējo posta stāvokli Latvijā, kur liela daļa iedzīvotāju dzīvo pusbadā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas