Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Zemgales ceļmalu piesārņotājam uzdod sagatavot sanācijas plānu

Valsts vides dienests (VVD) ir izdevis lēmumu, ar kuru AS Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolars uzdots sagatavot ar ķīmiskām vielām Zemgalē piesārņoto vietu sanācijas plānu, aģentūra LETA noskaidroja VVD.

Tāpat uzņēmumam jāorganizē buferjoslas izpļaušana desmit metru platībā ap piesārņotajām teritorijām, kur ir cietusi veģetācija. Šis uzdevums jāveic pirms ražas novākšanas, vienojoties ar zemju īpašniekiem.

VVD uzsver, ka tieši Biolars atzīts par operatoru, kas atbildīgs par radušos situāciju, kad maijā 25 vietās Zemgales ceļmalās no automašīnas tika izlaistīta ķīmiska viela.

LETA jau ziņoja, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca Biolars. Reaģējot uz notikušo, VVD ir izdevis lēmumu - brīdinājumu par Biolars darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu.

Par konstatēto pārkāpumu arī sākts kriminālprocess. Arī Valsts policija (VP) guvusi apliecinājumu, ka automašīna, kas 24.maijā pieķerta, izlejam ķīmisko vielu Bauskas novadā gar kādu ceļu, izbraukusi no Biolars rūpnīcas. Arī uzņēmuma advokāte Viktorija Jarkina to apstiprināja, taču tā neesot bijusi rūpnīcas cisterna, un arī saistību ar pārējām piesārņošanas epizodēm, kopumā 20, uzņēmums noliedz.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga atklāja, ka atbilstoši likumdošanai piesārņoto vietu sanācija būtu jāveic atkritumu operatoram - šajā gadījumā rūpnīcai. VVD un SIA VentEko aplēses liecina, ka sanācijas darbi varētu izmaksāt līdz 400 000 eiro.

Lai arī savu vainu neatzīst, Biolars gatavs daļēji veikt piesārņoto vietu attīrīšanu, skaidroja uzņēmuma pārstāve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas