Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Bērnu slimnīcas attīstībā joprojām būtiska loma sabiedrības līdzdalībai

Ziedojumi ne tikai pamatos

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) celta par ziedojumiem, un arī šobrīd sabiedrības ieguldījums slimnīcā ir liels. Pagājušajā gadā vien ziedojumos Bērnu slimnīcā ieguldīti 1,7 miljoni eiro, bet 15 gadu laikā aptuveni 10 miljoni eiro. Kopā ar valsts ieguldījumu un Eiropas struktūrfondu līdzekļiem vieglāk gan pamanāmas tieši vizuālās izmaiņas slimnīcas ēku fasādēs, nodaļās un pagalmos, taču būtiska ir arī it kā neredzamā daļa – ārstu apmācības, jaunas programmas un cita veida uzlabojumi. Arī nākotnes ieceres ir lielas, taču tam vēl finansējums jāatrod, turklāt jau šobrīd ziedotāji nosedz arī tādas funkcijas, kas būtu valsts uzdevums.

Dienai stāsta BKUS valdes locekle Zane Straume, pēdējos gados gandrīz visas nodaļas ieguvušas jaunas mājas, kam pārsvarā izmantots valsts un Eiropas struktūrfondu finansējums, izņemot Onkoloģijas nodaļu, kas atjaunota ar ļoti nopietnu sabiedrības atbalstu. Ziedotāju devums bijis nepieciešams arī aptiekas rekonstrukcijai, tas nozīmē, ka drīzumā visi augsta riska medikamenti vairs netiks gatavoti nodaļās, bet īpaši tam piemērotās telpās, uzlabojot drošību. Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa norāda, ka cilvēki vairāk ziedo tieši šādām redzamām lietām, jo tam ir pamanāms rezultāts. Piemēram, jau ienākot slimnīcas teritorijā, redzams bērnu rotaļlaukums, kas veidots no ziedojumiem, maz ir tādu, kas nezina par Vecāku māju, kas pilnībā izveidota, iekārtota un šobrīd joprojām tiek uzturēta par sabiedrības līdzekļiem. Tāpat kopš fonda pirmsākumiem veikts vairāku nodaļu remonts, iekārtotas un izveidotas rotaļu istabas, iegādāts arī medicīniskais aprīkojums. Drīzumā bibliotēkā, kas arī savulaik tapusi par ziedojumiem, būs izveidots speciāls stūrītis neredzīgajiem bērniem.

Dambiņa atzīmē, ka, palielinoties valsts finansējumam, fonds var vairāk rūpēties nevis par pamatlietām, bet jau īpašiem uzlabojumiem. Bieži gan ir grūti nodalīt, cik lielā mērā uzlabojumi panākti no ziedojumiem un cik liels ir pašas slimnīcas ieguldījums. Turklāt daudz ir it kā neredzamo lietu, piemēram, mediķu apmācības un pacientu drošības uzlabojumi BKUS. Kā būtisku ieguvumu Straume min arī slimnīcas iestāšanos Eiropas references tīklā, kas nodrošina ārstiem iespēju iegūt citu speciālistu konsultācijas un zināšanas, īpaši reto slimību un onkoloģijas jomā.

Tā kā jau iepriekš izdevies īstenot daudzas veiksmīgas programmas, piemēram, Drošo apmetni, kas radīta priekšlaicīgi dzimušiem bērniem, šogad plānots daļēji ar ziedojumiem sniegt atbalstu pacientiem, kuriem nepieciešamas specifiskas operācijas tieši ortopēdijas jomā. Patlaban tās bieži veic ārpus Latvijas, bet atrasta iespēja, kā to varētu izdarīt uz vietas Bērnu slimnīcā, vecākiem un bērnam aiztaupot garo ceļu un samazinot izmaksas. Summa ir mazāka, ja speciālisti brauc uz Latviju, savukārt nākotnē to varētu darīt ar BKUS speciālisti. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 3.aprīļa, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas