Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Ziemeļkorejas diktators pārsteidz un pozē ar virsnieku kukaragās

Samērā neparastu propagandas foto izplatījusi Ziemeļkorejas valsts kontrolētā ziņu aģentūra KCNA. Fotogrāfijā diktators Kims Čen Uns, kā allaž kadros pēc militārajiem izmēģinājumiem, ir militāristu ielokā, taču šoreiz virsniekiem rokā nav vis blociņi un rakstāmais, lai piefiksētu līdera atziņas un pamācības, bet gan viens no virsniekiem iestudētajā fotogrāfijā tiek nests kukaragās. BBC, aptaujājot Ziemeļkorejas elites pētniekus un ekspertus, skaidro, kurš un kāpēc izpelnījies tādu godu.

Publiskotie kadri, visticamāk, uzņemti pēc nesenā raķešu dzinēja izmēģinājuma, ko Ziemeļkoreja nodēvēja par veiksmīgu, kas faktiski esot "jauna elpa" valsts raķešu programmai. Fotogrāfijās attēlota priecīga gaisotne par veiksmīgo izmēģinājumu - virsnieki sarokojas cits ar citu un Kimu Čen Unu, taču viena no publiskotajām bildēm ir tāda, kuru bieži negadās redzēt. Proti, svinību gaisotnē vienā no fotogrāfijām Kims pozē ar gados vecāku virsnieku, kuru it kā nes kukaragās. 

Eksperti norāda, ka "izredzētais" nav Ziemeļkorejas varas aprindās plaši zināma persona, bet, visticamāk, viņam ir bijusi būtiska loma jaunā raķešu dzinēja izstrādes programmā un izmēģinājumā. Džonsa Hopkinsa universitātes ASV-Korejas institūta pārstāvis Maikls Madens, kurš ir viens no cilvēkiem, kas rūpīgi cenšas sekot līdzi notikumiem pasaules visnoslēgtākajā valstī, BBC skaidro - vīrieša uniforma liecina, ka viņš ir vidēja ranga virsnieks Ziemeļkorejas armijas Stratēģiskajos spēkos, armijas apakšstruktūrā, kuras pārraudzībā ir raķešu karaspēka daļas.

Madens spriež, ka fotogrāfija ir iestudēta, taču "nav pilnībā safabricēta", ar to domājot, ka Kims Čen Uns tik tiešām turējis virsnieku, un bilde nav kolāža, kas izveidota ar attēlu apstrādes programmas palīdzību. 

Galvenā šāda attēla loma - popularizēt Kima kā "tautas līdera" tēlu. Kaut starptautiskajā arēnā Ziemeļkoreja veido "nelokāmā un stingrā" līdera tēlu, pašā valstī Kims Čen Uns mēģina uzsvērt, ka ir "draudzīgs līderis". "Mēs zinām, ka viņš ir ļoti bargs pret tiem elites pārstāvjiem, kuri nepakļaujas viņa pavēlēm, taču attiecībā pret tautu propaganda uztur draudzīgā, iedrošinošā līdera tēlu," attēlu komentē Korejas Universitātes Seulā profesors Je Čons Lims. Tas ir jūtams kontrasts ar Kima Čen Una priekšgājēja, viņa tēva Kima Čen Ira tēlu, kurš ar propagandas palīdzību drīzāk centās nostiprināt savu autoritatīvo tēlu. "Tas dod signālu, ka Kimam Čen Unam ir zināma pārliecības sajūta par savu pozīciju un varu valstī. Ja viņš nejustos drošs savā pozīcijā, viņš nepieļautu, ka šādi attēli tiek publiskoti. Viņš uzturētu salta līdera tēlu," komentēja profesors.

Jāatgādina, ka Ziemeļkoreja pēdējā laikā intensīvi strādā pie savas ballistisko raķešu programmas, tostarp regulāri veic provokatīvus izmēģinājumus. Vienā no pēdējām reizēm četras raķetes tika raidītas Japāņu jūrā. Šādus izmēģinājumus Ziemeļkoreja veic, klaji nerespektējot ANO Drošības padomes noteiktās rezolūcijas, tādējādi pret Phenjanu tiek realizēta sankciju politika. 

Top komentāri

NAV VIENALGA
N
Kas ar viņu notika pēc tam?! :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas