Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ziņojums: Latvijā samazinās lietu izskatīšanas termiņi un lietu uzkrājums

Latvijā vairāku gadu periodā ir samazinājušies lietu izskatīšanas termiņi un lietu uzkrājums tiesās, liecina Eiropas Komisijas publiskotais ziņojums par tiesiskumu Eiropas Savienībā (ES) jeb EU Justice Scoreboard.

Visātrāk lietas tiek izskatītas Dānijā, Igaunijā un Lietuvā, savukārt Latvija ierindota 14.vietā, kas ir par divām vietām augstāk nekā iepriekšējā periodā, ar aptuveni 170 dienām, kas nepieciešamas vienas lietas izskatīšanai pirmajā tiesas instancē. Savukārt visgarākie lietu skatīšanas termiņi ir Kiprā, kur vienas lietas izskatīšana aizņem vidēji 1100 dienas jeb aptuveni trīs gadus vienā tiesu instancē.

Sarežģītu lietu, kurās ir strīds, izskatīšanā pirmās vietas ieņem Luksemburga un Beļģija. Latvija ziņojumā ieņem 14.vietu ar aptuveni 220 nepieciešamajām dienām vienas lietas izskatīšanai, bet pēdējā vietā arī šajā kategorijā ir Kipra.

Tikmēr neizskatīto lietu uzkrājuma mazināšanā Latvija ieņem 7.vietu. Līdzīga aina ir arī sarežģītu lietu, kurās ir strīds, izskatīšanā - Latvija mazākā lietu uzkrājuma "topā" ieņem 8.pozīciju, kas norāda, ka "tiesās tiek izskatīts vairāk lietu nekā saņemts, līdz ar to konstanti tiek samazināts neizskatīto lietu skaits un rūk lietu uzkrājums".

Tāpat arī, analizējot administratīvo lietu izskatīšanas datus pēc jau minētā parametra, Latvija ierindota 9.vietā, apsteidzot Lietuvu un Igauniju, kurās tikai 2015.gadā tiek uzrādīts pozitīvs administratīvo lietu uzkrājuma mazināšanas rādītājs.

Neizskatīto lietu skaita ziņā Igaunija ierindota 10.vietā, kas ir kritums par piecām vietām, Latvija ir ierindota 5.vietā, bet Lietuva 4.vietā. Latvijā un Lietuvā ir nepilnas divas neizskatītas lietas uz 100 iedzīvotājiem, savukārt Igaunijā šis neizskatīto lietu skaits ir teju trīs lietas uz 100 iedzīvotājiem. Visvairāk neizskatīto lietu ir Portugālē - virs 12 lietām uz 100 iedzīvotājiem.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka 17 ES dalībvalstis, tostarp arī Latvija, saņēmušas visaugstāko vērtējumu par informācijas pieejamību tiešsaistē, kas sabiedrībai sniedz vispārēju informāciju par tiesību sistēmu valstī. Savukārt tiesām paredzēto izdevumu ziņā Latvija ierindota 18.vietā. Visvairāk tērē Luksemburga, kur šī summa ir 180 eiro uz vienu iedzīvotāju, kam seko Lielbritānija un Vācija ar aptuveni 150 eiro. Latvijā tiek tērēts nedaudz virs 50 eiro uz vienu iedzīvotāju, taču, salīdzinot šos tēriņus ar iekšzemes kopproduktu, Latvija ir ierindota 5.vietā.

Vēl ziņojumā analizēts tiesnešu koeficents, secinot, ka visvairāk tiesnešu uz 100 000 iedzīvotāju ir Luksemburgā - 46 tiesneši -, savukārt Latvija ir reitinga vidusdaļā ar aptuveni 25 tiesnešiem, kamēr vismazāk tiesnešu ir Īrijā - nepilni pieci tiesneši uz 100 000 iedzīvotāju.

Kā aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrijā, šis ir jau piektais ziņojums, kurā analizēta tieslietu sistēmas efektivitāte, kvalitāte un neatkarība. Ziņojuma sagatavošanai nepieciešamo datu iegūšanā piedalījušās 28 ES dalībvalstis, ziņojumā iekļauti vairāki kvalitātes rādītāji, kā arī sniegta dziļāka atsevišķu jomu analīze.

Ziņojumā izmantoti valstu sniegtie statistikas dati par laika periodu no 2010.gada līdz 2015.gadam un informācija par valstu veiktajām reformām. Ziņojums satur izvērstu analīzi katram no novērtējumā iekļautajiem jautājumiem, ar mērķi uzlabot kopējos ES dalībvalstu rādītājus. Ziņojuma sagatavotāji uzsvēruši, ka 2017.gada pārskatā ir vairāki pozitīvi rādītāji un sasniegumi, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Top komentāri

Tiesu sistēma Latvijā ir valsts pus
T
Strīdos starp valsti (vai pašvaldībām) un privātpersonām Latvijas tiesu sistēma ir valsts (pašvaldību) pusē
Tiesas, kad vien var, "atšuj" iedzī
T
Latvijas Augstākā tiesa un administratīvās tiesas šobrīd par katru cenu mēģina "atšūt" iesniedzējus, lietas nemaz neskatot.
Civillietās nodeva ir ļoti augsta
C
Civillietās daudzi netiek pie lietu izskatīšanas tiesā augsto nodevu dēļ. Vienkārši nav naudas, lai iesniegtu prasību, bet nabaga statusam, kas ļautu nemaksāt nodevu, tomēr nekvalificējas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas