Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Znotiņa: Latvijā ir izveidota stabila un droša finanšu noziegumu novēršanas sistēma

Latvijā ir izveidota stabila un droša finanšu noziegumu novēršanas sistēma, aģentūrai LETA norādīja Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa.

Jau ziņots, ka pasaules centrālā organizācija naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupa (FATF) lēmusi nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai, tādējādi Latvija netiks iekļauta tā dēvētajā valstu "pelēkajā sarakstā".

Znotiņa pauda, ka spēja izveidot efektīvu kontroles un uzraudzības mehānismu, kas nepieļauj iespēju izmantot savas valsts finanšu sistēmu noziedzīgiem mērķiem, ir ikvienas valsts, tai skaitā arī Latvijas pienākums.

"Esam izveidojuši stabilu un drošu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, kas neļauj terorisma un proliferācijas finansētājiem to izmantot, esam panākuši augstu juridisko personu caurskatāmības līmeni un būtiski stiprinājuši Latvijas tiesībaizsardzības iestāžu spējas un zināšanas. Savukārt likumdevējs ir sapratis un novērtē to apdraudējumu, ko radījuši un var radīt ekonomiskie noziegumi, ja valstij nav gribas un pienācīga normatīvā regulējuma tos apkarot," klāstīja FID vadītāja.

Vērtējot FATF lēmumu, viņa piebilda, ka šodien Latvija visai pasaulei var parādīt tādus rezultātus, kas vēl pirms pāris gadiem šķita neiedomājami. 

Jau ziņots, ka šonedēļ Parīzē notika FATF plenārsesija, kuras laikā tika lemts par Latvijas iekļaušanu to valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā".

FATF secinājusi, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, tāpēc valsts netiks pakļauta pastiprinātai uzraudzībai jeb iekļaušanai tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā".

Ar šo lēmumu Latvija ir pirmā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas Moneyval pārraudzībā esošā dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas. Moneyval ir FATF asociētais biedrs.

 

Top komentāri

melnais humors
m
Manuprāt, ja Znotiņa saka, ka ir izveidota stabila un droša finanšu noziegumu novēršanas sistēma, tad tas ir jāsaprot tā, ka Latvija ir padarīta par 100% nevienā jomā konkurēt nespējīgu pat ne valsti - administratīvo teritoriālo veidojumu. Smieklīgi, ka tai aitai šķiet, ka viņa Latvijai ir izdarījusi kaut ko labu.
Kārlis
K
Žēl, ka joprojām negrib vai nevar saprast, ka esat pamatīgi pārcentušies. Kontrole pēc kontroles. Četros līmeņos par dažu desmitu euro bezskaidras naudas pārskaitījumu. Ekonomisko (d)efektu jutīsim jau šogad. Nav laika ražot un tirgot- jāsmērē papīri un jāidentificē darījumu partneri. Tas jau nav svarīgi, ka strādā ar viņiem padsmit gadu.?!Bērns ir izmests no vannas kopā ar netīro ūdeni( lasi naudu€
VVZ
V
Jā- tik stabila un droša, ka kontu bankā atvērt vairs nevar un visi saprātīgie bēg no valsts! Latvijā kā vienmēr- ierēdņi ir tik iztapīgi, ka gatavi savu finanšu sistēmu nodot ASV. Un šajā gadījumā ūdens ir izliets no vannas ar visu bērnu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas