Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

ASV Bībeles muzejs spiests atzīt - vairāki eksponāti ir viltojums

Evanģēlista un miljardiera Stīvena Grīna par iespaidīgu summu - aptuveni 390 miljoniem eiro - uzbūvētais Bībeles muzejs atzinis, ka vismaz pieci no tajā izstādītajiem tā dēvētajiem Nāves jūras rakstiem ir viltojums, vēsta The Guardian.

Muzejs, kurš atrodas Vašingtonā, nosūtīja piecus no 16 tā rīcībā esošajiem Nāves jūras rakstu fragmentiem uz Vāciju izpētes veikšanai. Secināts, ka šie eksemplāri, visticamāk, ir viltoti. 

Muzejs jau paziņojis, ka tie kā eksponāti vairs netiks izstādīti.

The Guardian jau pērn vēstīja, ka ir pamatotas bažas par šo artefaktu autentiskumu. Tiek lēsts, ka tie pārdoti par iespaidīgām, miljonos mērāmām summām, kaut gan nav precīzi zināms, cik Grīns samaksājis par muzeja rīcībā esošo kolekciju.

Tiek uzskatīts, ka tā dēvētie Nāves jūras rakstu fragmenti uzieti 1947. gadā - beduīnu gans tos esot atradis alā Jordānas upes rietumu krastā. Atradums "nesis revolūciju" Bībeles vēstures izpētē. Raksti, kopā aptuveni 100 tūkstoši fragmentu, saturot daļas no Vecās Derības, un tapuši pirms vairāk nekā 2000 gadiem.

Nu pētnieku veiktā analīze liecina, ka vismaz par Bībeles muzeja rīcībā esošo fragmentu autentiskumu ir pamatotas šaubas. 

"Kaut cerējām, ka analīze sniegs citus rezultātus, šo uzskatām par iespēju izglītot sabiedrību par to, cik būtiski ir kritiski izvērtēt un pārbaudīt tā dēvēto biblisko artefaktu autentiskumu," norādījis doktors Džefrijs Kloha, kurš ir Bībeles muzeja vadošais kurators.

Pētnieki turpinās darbu, lai pārbaudītu arī citu muzeja eksponātu autentiskumu.

Jāatgādina, ka šī nav pirmā reize, kad muzeja vārds izskan pretrunīgi vērtējamu notikumu gaismā - pērn Grīna kompānija Hobby Lobby tika sodīta par prāvas vēsturisku relikviju kravas nelegālu ievešanu Savienotajās Valstīs no Irākas un samaksāja vairāk nekā 2,6 miljonus eiro lielu soda naudu, kā arī tai nācās šķirties no vairākiem tūkstošiem ievesto artefaktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits